In 2017 is het Treasury Department klaar met de taxatie van 32 miljoen percelen in Thailand. Dan kan de nieuwe grond- en onroerend goed belasting worden ingevoerd. 

De belasting wordt geheven op eerste huizen en grond, gebruikt voor agrarische doeleinden met een taxatiewaarde die begint bij 50 miljoen baht. Voor tweede huizen wordt een tarief geheven van 0,03 tot 0,3 procent. Op landbouwgrond bedraagt het tarief maximaal 0,2 procent, bij woningen 0,5 procent, voor commercieel gebruik 2 procent en 5 procent voor braakliggend grond. Wel wordt er bij braakliggend grond de eerste jaren een lager tarief gehanteerd, maar dat wordt geleidelijk verhoogd.

Het ministerie van financiën verwacht dat de opbrengst van de nieuwe belasting jaarlijks 64 miljard baht bedraagt, waarvan 60 miljard baht voor commerciële gebouwen en land, en 4 miljard baht voor woningen.

De Thaise overheid is bezig om de belastinginkomsten van het land te verhogen om zo de kostbare verbeteringen aan te brengen in de infrastructuur. De regering wil o.a. het spoorwegnet vernieuwen en hogesnelheidslijnen aanleggen.

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Vanaf volgend jaar grond- en onroerend goed belasting in Thailand”

 1. Marcus zegt op

  Ja , dat kijken ze van ons af . Maar wij in Nederland kunnen er van leren dat het slechts begint bij 50 million baht , ongeveer 1.3 million euro. Mijn vrees is in navolging van wat al Jaren in Nederland aan de gang is, de lat langzaam verlegt zal worden om socialistische weggeef hobby bedrijvers de ruimte te geven om “leuke dingen te doen voor de mensen” (Quote Joop den Uil).

  • ruud zegt op

   Als ze de lat langzaam verleggen vanaf 50 miljoen (naar beneden), zal ik me daar in dit leven niet meer druk over hoeven maken.
   Het duurt dan nog wel even, voordat ze zo laag komen, dat ik ook moet betalen.
   Als de Btw. wordt verhoogd, telt dat harder aan.

   En de prijsstijgingen van de electra hakken er ook fors in.
   Vorig jaar waren de tarieven 2,768, 3,7362 en 3,9361 Baht per Kwh en dit jaar 3,2484, 4,2218 en 4,4217 Baht per Kwh.(va 0 tot150Kwh, van 151 tot 400Kwh en alles boven 400 Kwh)
   Dat zijn percentueel flinke verhogingen.

  • Geert zegt op

   Het zal tijd worden dat er leuke dingen voor de mensen gedaan worden,de beruchte 300 families hebben nu wel lang genoeg de bevolking uitgemolken!

   • Erik bkk zegt op

    Ja en nu maar hopen dat die ook gaan betalen want die bezitten veel land en verhuurd onroerend goed.

 2. lesphuket zegt op

  In 2014 kreeg ik een papier in de bus in Thai. Het bleek van dde amphur te komen. Zij wilden onroerend goed belasting heffen, te beginnen in 2011! Dat jaar heb ik betaald voor drie jaar (2011 t/m 2013: 3x zo’n 30.000 baht. Vorig jaar heb ik voor 2 jaar betaald (2014 en 2015), Ditmaal zo’n 60.000 baht. Isdit dezelfde belasting en zo ja, waarom begon het in 2011?

  • ruud zegt op

   Er bestaat al een belasting voor verhuurd vastgoed, dus waar u niet zelf woont.
   Mogelijk, dat dit op u van toepassing is?

   https://www.samuiforsale.com/real-estate/property-law-building-and-land-tax.html

   Die drie jaar is mogelijk de maximum periode, waarover Thailand terugvordert.
   Maar dat is alleen maar een veronderstelling.

 3. Bruno zegt op

  Is die belasting ook op eerste huizen met een waarde van ongeveer 6 miljoen baht? Is die taxatiewaarde van 50 miljoen baht enkel voor landbouwgrond of ook voor huizen?

  • Ger zegt op

   Ook voor eerste huizen.

  • NicoB zegt op

   Dit vraag ik mij ook af als ik lees: ” De belasting wordt geheven op eerste huizen en grond, gebruikt voor agrarische doeleinden met een taxatiewaarde die begint bij 50 miljoen baht “.
   Ik lees het zo:
   Geheven op eerste huizen. Tarief 0,5 %.
   En, grond voor agrarische doeleinden met een taxatiewaarde die begint bij 50 miljoen bath. Tarief maximaal 0,2 %.
   Kan het artikel op Bangkok Post niet vinden.
   Wie weet hoe dit zit?
   NicoB

   • Ger zegt op

    Regelmatig stond dit in de Bangkok Post. In de vertaling naar het Nederlands zou er een komma dienen te komen na agrarische doeleinden :

    “De belasting wordt geheven op eerste huizen en grond, gebruikt voor agrarische doeleinden, …. ”

    Dit blijkt nog een keer als wordt gerept over : “Voor tweede huizen wordt een tarief geheven van …”

  • Josh zegt op

   Ik spreek nu enkel over de “Property tax” die men ENKEL (reeds jaren) als Farang dient te betalen.
   De taxatie hangt af waar je woont, bv hoe ver van het centrum en hoe groot uw huis en land is, met of zonder zwembad. . . Een huis tussen de 7 á 10 miljoen met zwembad op zo’n 10km van het centrum van Hua Hin betaal je al gauw 12,000Baht per jaar.

 4. Erik bkk zegt op

  Het zal zeker regelmatig verhoogd gaan worden. Het stadium van socialistische weggeef hobby bedrijvers zullen de ouderen onder ons zeker nog niet meemaken.

 5. Guus zegt op

  Linkt zeer redelijk. Zullen weinig farangs belasting hoefen te betalen. Ik heb geluk mijn huis is geschat op 49 miljoen. Dus zit net goed

  • Ger zegt op

   Boven de 50 miljoen kan de buitenlander het huis en ook de grond in eigendom krijgen. Douceurtje voor de rijkere vrienden. Dus Guus heeft pech gehad …

 6. lung addie zegt op

  Wat niemand hier vernoemd is dat er reeds belasting op eigendom is in Thailand. Het enig verschil is dat de belasting, waarvan nu sprake, belasting is die door de Thaise Staat geheven wordt. Momenteel betaal je grond- en eigendombelasting aan de Ampheu waar Vadertje Staat niets van heeft. Dus beschouw het als een “extra belasting”, vandaar die ongelofelijke lage tarieven. Je kan het best vergelijken met in Belgie de “opcentiemen” welke geheven worden voevnop de inkomstenbelasting en, afhankelijk van de woonplaats, een ander tarief hebben, gaande van 0 tot soms 9% … dus belastingen bovenop belastingen= opcentiemen.

 7. Josh zegt op

  Momenteel dient men reeds “Property tax” te betalen als farang. Vele doen dit maar vele blijken hier echter niet van op de hoogte te zijn. Vroeg of laat moet je dan toch naar de Tesseban en deze tax betalen met terugwerkende kracht (weet niet juist vanaf wanneer maar kan gemakkelijk 5 á 9 jaar zijn) daar boven op komt dan een boete voor elk niet betaald jaar!

  • ruud zegt op

   Ik heb nooit gehoord van belasting betalen aan de Tessaban.
   En ze weten dat ik hier woon, voor het ophalen van het geld voor het huisvuil, weten ze me ook te vinden.
   Mogelijk innen ze niet, omdat het huis van de meeste mensen mogelijk niet boven een minimum grens voor belastinginning zal komen.
   Maar ik zal eens gaan informeren, ik voldoe liever aan mijn verlplichtingen.
   En zoveel zal het nu ook weer niet kosten.
   Ik woon niet in een villa, met een paar vierkante kilometer parklandschap er omheen.

   • Peterphuket zegt op

    Zelf verkeer ik min of meer in de zelfde omstandigheid en heb hier ook nooit van gehoord.
    Ben wel van mening dat vaak de grond in eigendom, op naam van de Thaise partner staat met als gevolg de opstal ook, en er dus voor de buitenlander alleen sprake van “vruchtgebruik” is.
    Derhalve zullen we om die reden niet aangeslagen worden, hoop ik. De vader is de wens van de gedachte.

  • Ger zegt op

   Heb ook even geïnformeerd in Nakhon Ratchasima bij Thaise mensen; ook hier is geen property tax te betalen aan de gemeentelijke autoriteiten /Tessaban

 8. Mark zegt op

  Het betreft een belasting op vastgoed. Niet makkelijk te verplaatsen naar oorden waar die belasting niet geheven wordt. In die zin zijn de inkomsten voor deze belasting een relatieve zekerheid. De belasting raakt door de vrijstelling relatief weinig mensen. Ze zal niet al té onpopulair zijn. De kans dat ze volkswoede opwekt is klein. Deze belasting is relatief makkelijk te innen. Bij landoffice – com tee din (fijnmazig kantorennet in heel het land en redelijk goed georganiseerde administratie die over het algemeen goed registreert) heeft men alle gegevens om de belasting te heffen. Meer nog op lokaal niveau wordt dit zelfde vastgoed al belast door de gemeenten. Dus met een éénvoudige procentbereking kan de belasting gevestigd worden.
  Geen ingewikkelde dure tijdrovende wetgeving, werving, opleiding, organisatie, enz… nodige voor deze belasting.

  Overigens is de bestaande “grondbelasting” in vele gemeenten laag. Mijn vrouw betaalt in een plattelandsdorp in Noord-Thailand jaarlijks 30 bath “grondbelasting” aan de Tessabaan voor bijna 11 rai landbouwgrond (rijstvelden). Het klopt inderdaad dat de landeigenaar zelf initiatief moet nemen om de belasting te betalen. Zo niet lijkt er jaren lang niets aan de hand, tot er plots een “aanslag” in de bus valt met verhoogde heffing voor de achterstallige jaren. Ik bedoel uiteraard een “belastingaanslag” 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website