Na bijna twee weken langer dan gepland zijn de passagiers van het Nederlandse cruiseschip de Westerdam aan wal gegaan in Cambodja. Op de pier van kustplaats Sihanoukville werden ze ontvangen door premier Hun Sen van Cambodja die er een ware mediashow van maakte.

Uit angst voor het coronavirus was het schip van de Holland America Line eerder geweigerd in Thailand, Taiwan, de Filipijnen en Japan.

Opvallend was het dat niemand in Cambodja een mondkapje droeg. Ook premier Hun Sen niet. De premier die al 35 jaar aan de macht is, is goed bevriend met China. Van angst voor het virus wil hij niets weten, eerdere dreigde hij om journalisten en buitenlanders die gezichtsmaskers dragen, het land uit te zetten. Nogal ironisch omdat de Thais minister van volksgezondheid juist het tegenovergestelde wilde.

Alle passagiers hebben aan boord van de Westerdam zijn kort medisch onderzocht. Twintig passagiers zijn getest op Covid-19 maar ze bleken niet besmet. De komende dagen reizen de passagiers, waaronder ongeveer 90 Nederlanders, naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh om vanaf daar weer naar huis te vliegen.

Nieuws-update over het Coronavirus

 • China heeft bekendgemaakt dat er de afgelopen 24 uur ruim 5000 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Daarmee komt het totaal op 63.581.In het epicentrum van de uitbraak, de provincie Hubei, zijn 116 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het virus gemeld. Het totale dodental in China komt daarmee op 1380.
 • In Thailand zijn geen nieuwe besmettingen gemeld, daarmee blijft het aantal op 33 patiënten.
 • In Japan is een tachtigjarige vrouw overleden aan de gevolgen van Covid-19, meldt de Japanse minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato donderdag. Het slachtoffer woonde in Kanagawa in de hoofdstedelijke regio van het land. De vrouw is de eerste persoon die in Japan is overleden aan de gevolgen van het virus. Ze is tevens het tweede dodelijke slachtoffer buiten China.
 • In China worden twee bestaande medicijnen getest op grote groepen patiënten. Het gaat om medicijnen tegen MERS zoals remdesivir.

Inzichten in werking van het nieuwe Coronavirus

In het Journal Watch Infectious Diseases van het New England Journal of Medicine staan wat interessante feiten te lezen over het nieuwe nieuwe coronavirus. De officiële naam van het virus is: SARS-CoV-2 en van de ziekte: COVID-19.

 • Vooral mensen boven de 60 met chronische ziekten (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en longziekten) lopen gevaar.
 • De gemiddelde leeftijd van de patiënten in het ziekenhuis is 56 jaar (range, 22–92). Daarvan is 54,3% man.
 • Kinderen onder de 15 jaar zijn wellicht wel vatbaar, maar worden niet ziek. Ze kunnen waarschijnlijk de ziekte wel doorgeven.
 • De incubatietijd gemiddeld 5,2 dagen.
 • Het meest voorkomende symptoom bij aanvang van de besmetting is koorts (98,6%), gevolgd door vermoeidheid en droge hoest bij ongeveer de helft van de patiënten. Spierpijn en benauwdheid komt voor bij een derde van alle patiënten. Ongeveer 10% kreeg 1 tot 2 dagen vóór het begin van de koorts, eerst diarree en werd ook misselijk.
 • Wat opvallend is, is dat sommige patiënten geen koorts hadden maar wel atypische buiksymptomen. Zelfs hoest en kortademigheid kwamen niet zo vaak voor. Het screenen op alleen koorts lijkt daarmee niet effectief.
 • De besmettelijkheid van een virus wordt uitgedrukt door R0 (een veel gebruikte term die het aantal besmettingen, dat een drager gemiddeld verspreidt aangeeft). De geschatte R0 voor staat nu op 2,2 en dat is zorgelijk. De relatief hoge R0 van Covid-19 is zelfs vergelijkbaar met die van SARS en de Spaanse griep van 1918. Dit getal kan wel eens betekenen dat het heel moeilijk wordt het virus te bestrijden.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Update Coronavirus (9): Passagiers Westerdam cruiseschip in Cambodja van boord”

 1. Nicky zegt op

  Groot gezichtsverlies voor Thailand. Persoonlijke ontvangst met bloemetje. Fantastisch. De Thaise minister zou zich moeten schamen

  • Peer zegt op

   Persoonlijke ontvangst??
   Heel slim wat die boef doet om dat in het hol van de leeuw te doen!
   Want dát is Sihanoukville! Waar bijna álle hotels en casino’s in handen zijn van Chinezen. De Cambodians zullen daar niet veel te vertellen hebben.
   Zichzelf en de kustplaats promoten, meer niet !

   • Johnny BG zegt op

    Uit zo’n opmerking begrijp ik dat Peer er zelf ook meer dan eens geweest moet zijn om deze conclusie te kunnen trekken en zo niet dan heeft de reactie totaal geen waarde.
    Ik zat niet op dat bootje maar op tv zag ik dat passagiers ook zeiden dat Guam ook een optie was maar dat de VS het geen goed plan vonden.
    HAL en Guam zijn beide Amerikaans maar de passagier zal liegen ondanks dat het een logische oplossing zou zijn.

  • Rob V. zegt op

   Misschien kan hij dat doen bij de verplichte extra/tweede controle op het virus door Thailand. De passagiers zijn in Cambodja al gescreend, schoon bevonden en reizen via Bangkok terug naar huis.

   “The health authorities have ordered strict screening of passengers from the MS Westerdam and others arriving on flights or land from Cambodia after the cruise ship was allowed to berth in Sihanoukville on Thursday.”

   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1857819/visitors-from-cambodia-face-testing

   Terwijl ondertussen in Cambodja, de minister aldaar zegt dat het hun plicht was. En de passagiers door Cambodja wel kon zijn geheten met bloemen en een gratis visum. Dat leverde Cambodja complimentje op van passagiers en diverse organisaties. De Thaise minister gooit zo zijn glazen nog verder in.

   “Prime Minister Hun Sen, flew in from Phnom Penh, shaking hands with passengers and handing out roses. Government officials draped “Welcome to Cambodia” banners on buses. All passengers were given free visas.

   “Our current disease around the world is fear and discrimination,” said Hun Sen. “If Cambodia didn’t allow this ship to dock, where should these 2,000 passengers go?” ”

   https://www.bangkokpost.com/world/1858184/westerdam-passengers-hail-best-cruise-ever
   https://www.bangkokpost.com/world/1857574/passengers-on-ship-turned-away-over-virus-fears-disembark-in-cambodia

 2. Erik zegt op

  Een show voor het wereldpodium nu zijn land sancties kan verwachten van de EU wegens de mensenrechten en de onvrije pers.

  ‘Journalisten het land uit’ moet als een zegen worden gezien want in Cambodja zit de hele vrije pers in de bak naast de oppositie. Thailand en Vietnam nemen strenge maatregelen zoals massale quarantaine en het mondkapjesverhaal maar Cambodja heeft EEN, zegt men, EEN geval van het virus kunnen ontdekken. Cambodja en Laos zijn als een witte vlek in virusland en het vermoeden bestaat dat de zieken onder de pet worden gehouden. Ja, zo kan ik ook een bloemetje uitdelen en de grote meneer uithangen…

  Een schijnvertoning van de hoogste orde.

  • Nicky zegt op

   En hoeveel positieve denk je dat er in Thailand rondlopen? Het gaat er hier om, dat Thailand in eerste instantie toestemde, daarna weigerde en daarna mag er weer toestemming gevraagd worden. Op de Westendam was er niemand besmet. Dus wat was het probleem? Voor de ogen van de wereld, zogenaamd Thailand beschermen voor het virus, maar Chinezen komen massal binnen. Misschien zijn U en ik wel besmet zonder dat we het weten. De mondkapjesgekte neemt hier ook weer af. En iedere keer moet ik denken aan de uitspraak dat iedere buitenlander zonder bescherming het land uitmoet. En dit terwijl er op dit moment meer Thai zonder zo n ding rondlopen als met. Zit hier bv in restaurantje, waar enkel de serveerster een mondkapje draagt en de rest allemaal zonder.
   Met het strenge beleid, valt het echt wel mee. En niemand kan zeggen, in geen enkel land, hoeveel er werkelijk besmet zijn


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website