De Westerdam van de Holland Amerika lijn heeft gisteren toestemming van Cambodja gekregen om vandaag aan te meren in de haven van Sihanoukville waar de passagiers kunnen debarkeren. De HAL zegt dat er geen zieke passagiers aan boord zijn. Woensdag werd het schip geëscorteerd door het Thaise fregat HTMS Bhumibol Adulyadej.

De 1.455 passagiers op de Westerdam kunnen eindelijk van boord nu Cambodja heeft toestemming heeft verleend om aan te meren in Sihanoukville. Dat is besloten vanwege ‘humanitaire overwegingen’, aldus een hoge Cambodjaanse regeringsfunctionaris. Het schip blijft vanaf vanochtend 7 uur enkele dagen in de haven. Chartervluchten, betaald door de maatschappij, brengen de passagiers naar Phnom Penh.

De Thaise minister Anutin van volksgezondheid zegt er niet van overtuigd te zijn dat het schip virusvrij is, want was het medisch team aan boord wel in staat de passagiers te testen op het virus? Bovendien hadden andere landen het schip ook geweigerd en was Thailand nooit een bestemming van het schip.

Aan boord van de Westerdam zijn ook 21 Thais inclusief 19 bemanningsleden, maar ook dat bracht Anutin niet op andere gedachten. Een telefoontje van het hoofd van de WHO om het schip toe te laten, maakte geen indruk op Anutin, want volgens de minister was hij zelf niet aan boord, dus kon hij geen oordeel vellen.

Nieuws-update over het Coronavirus

 • Wereldwijd zijn meer dan 60.000 mensen besmet met Covid-19 en ten minste 1.355 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Het merendeel van de patiënten is Chinees.
 • Van de 33 Covid-19 (de officiële naam van het virus) patiënten in Thailand die zijn geregistreerd, liggen 22 nog in het ziekenhuis. 799 personen zijn gecontroleerd, van wie 587 niet besmet bleken, de meesten hadden een de normale griep.
 • Een Britse drugsverdachte, die in november in Pattaya is gearresteerd en in januari is uitgewezen, is in een Britse gevangenis bezweken aan het coronavirus, aldus Engelse media. Het Corrections Department zegt dat hij voor zijn uitwijzing geen symptomen van de ziekte vertoonde. Zijn lichaamstemperatuur was 36,6 graden, de röntgen van zijn longen was normaal. Volgens het Disease Control Department is zijn medisch rapport voor zijn vertrek naar Engeland gestuurd.
 • In de Chinese provincie Hubei is het aantal besmettingen en doden door het coronavirus flink gestegen. Het dodental in de zwaar getroffen provincie is volgens de lokale gezondheidsautoriteit gisteren opgelopen van 1068 tot 1310. Het aantal besmettingen steeg van 33.366 tot 48.206. De opvallende toename van het aantal besmettingen heeft te maken met nieuwe diagnostische criteria vanuit de Chinese overheid.
 • Vietnam heeft besloten om 10.000 burgers in dorpen op zo’n 40 kilometer van de hoofdstad Hanoi in quarantaine te plaatsen, vanwege een uitbraak van het coronavirus in de regio. In de gemeenschap van Son Loi zijn mensen aan de gevolgen van het virus overleden.
 • Nog eens 44 mensen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess, dat in quarantaine ligt in Japan, hebben positief getest op het coronavirus 2019-nCoV, aldus de Japanse minister Katsunobu Kato van Volksgezondheid donderdag. Het aantal geïnfecteerden op het schip stijgt daarmee naar 218.
 • In de Duitse provincie Beieren zijn twee nieuwe besmettingen geconstateerd, zo meldt het Duitse ministerie van Volksgezondheid.
 • WHO directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus noemt het “zorgwekkend” dat recente besmettingen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn aangetroffen bij mensen die niet in China zijn geweest. Zij waren besmet door patiënten die het Aziatische land wél bezochten. Hij noemt het virus gevaarlijker dan terrorisme.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Update Coronavirus (8): Cruiseschip Westerdam mag aanmeren in Cambodja”

 1. th nl zegt op

  Beste Mensen,
  Men kan dit onderwerp beter laten zoals het is!
  Met deze mensen aan de macht is er weinig anders te verwachten, eenvoudig omdat deze mensen Thailand verkocht zodat je kun stellen dat ze moeten doen wat chinezen willen .kijk Naar de cruiseschip met chinezen in krabi?
  Als een argenment dat de chinezen investeren wordt er niet bij gezegt dat ze het runnen met chinees personeel en er geen thai iets aan verdient.

 2. brabantman zegt op

  Kunnen ze in Sihanoukville (Kampong Son) in afwachting van hun vlucht huiswaarts nog een gokje wagen in de door de Chinezen verlaten casino’s en Sihanoukville.
  Die belanghebbenden aldaar zullen zich wel even achter de oren krabben, nu ze daar hun ziel en zaligheid de afgelopen jaren aan de real estate jongens verkocht hebben. Van het eens leuke, rustige, avontuurlijke Sihanoukville is weinig tot niets meer over. Heb daar in begin 90’er jaren enige tijd gewoond en vorig jaar terug nog eens bezocht. Niet voor lang, na een dag was ik alweer weg. Tranen schiet je in de ogen bij deze ‘vooruitgang’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website