Thailand heeft een nieuw coronavirus besmetting gemeld, waardoor het totaal aantal nu 43 bedraagt. Het laatste slachtoffer is een 22-jarige Thaise vrouw, die werkte als assistent tourgids samen met een andere patiënt, een bestuurder die buitenlandse toeristen vervoerde. De vrouw is opgenomen in het ziekenhuis.

Het aantal besmettingen in Thailand is opvallend laag. Een mogelijk verklaring daarvoor is dat er wellicht duizenden gevallen zijn over het hele land verspreid, maar aangezien het overgrote deel na enkele dagen weer beter is, lijkt er niet veel aan de hand.

Minister Anutin van volksgezondheid laat weten dat Thailand over voldoende medicijnen beschikt om Covid-19 patiënten te behandelen. Mocht de situatie verergeren dan moeten er meer medicijnen uit China worden geïmporteerd. ‘De Thaise autoriteiten hebben vertrouwen in de behandeling, omdat 28 van de 43 patiënten al zijn genezen, aldus de minister.

De behandeling tegen het coronavirus wordt opgenomen in de UHC volksverzekering, heeft het bestuur van het National Health Security Office maandag besloten. Het vereiste budget van 3,5 miljard baht wordt gehaald uit een fonds voor calamiteiten.

Mondkapjes en handgel schaars in Thailand

De voorraden mondkapjes en handdesinfecterende middelen in Thailand raakten vorige maand op en de apothekers weten niet wanneer nieuwe voorraden beschikbaar komen. Op internet worden woekerprijzen gevraagd, een N-95 masker bijvoorbeeld dat normaal 80 tot 95 baht kost, wordt online voor 190 tot 200 baht verkocht. Groene en blauwe maskers voor 15 tot 20 baht tegen normaal 4 baht.

Directeur-generaal Whichai van het Internal Trade Department zegt dat de vraag naar mondkapjes het aanbod vijfmaal overtreft. Thaise fabrikanten kunnen slechts 1,35 miljoen kapjes per dag maken. Er is een tekort aan ruwe materialen uit China, die moeten nu geïmporteerd worden uit Indonesië wat de productiekosten verhoogt.

Minister Jurin van handel heeft zijn departement opgedragen 111 mobiele verkooppunten op wisselende plaatsen in het hele land op te zetten, waarvan 21 in Bangkok en omgeving. Op donderdag komen ze in bedrijf. Elk verkooppunt verkoopt dagelijks 10.000 exemplaren, de kapjes kosten 2,5 baht per stuk, iedereen mag maximaal een set van vier kopen. Tot nu toe zijn 51 personen betrapt die ze tegen woekerprijzen verkochten. Ze riskeren een gevangenisstraf van zeven maanden en een maximum boete van 140.000 baht.

Coronavirus in Nederland en Belgie

In Nederland zijn nu achttien mensen besmet, in Belgie acht, wereldwijd bijna 90.000. In totaal zijn 3.000 mensen aan het virus overleden, meer dan 45.000 mensen zijn genezen.

De WHO heeft in verband met het coronavirus de hoogste risicowaarschuwing afgegeven, maar wil nog niet spreken van een pandemie. Er wordt hard gewerkt om de verspreiding te beperken. “Als we zeggen dat er sprake is van een pandemie, dan accepteren we eigenlijk dat iedereen op aarde in aanraking zal komen met het virus”, zei een WHO-woordvoerder onlangs. “De beschikbare gegevens rechtvaardigen dat vooralsnog niet.”

Overig nieuws over het Coronavirus

 • China meldt het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds het begin van de uitbraak: 125 gevallen zijn erbij gekomen. In totaal zijn daar 80.151 patiënten. In Nederland zijn er achttien door het RIVM bevestigde gevallen, wereldwijd ruim 90.000. Van hen is ruim de helft hersteld; zeker 3117 mensen zijn overleden.
 • In Zuid-Korea is het aantal coronabesmettingen voor de tweede keer op een dag gestegen, ditmaal met 374. Eerder op de dag was al bekendgemaakt dat er 600 nieuwe gevallen zijn bijgekomen. Het totaal staat nu op 5186 bevestigde besmettingen. De meeste patiënten worden gelinkt aan de omstreden Shincheonji-kerk.
 • In Oekraïne is voor het eerst het COVID-19-virus vastgesteld, maken de lokale gezondheidsautoriteiten dinsdag bekend. De besmette man belandde zaterdag in het ziekenhuis, nadat hij vanuit Italië via Roemenië naar de Oekraïense stad Chernivtsi was gereisd.
 • In Italië zijn inmiddels 52 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Ook zijn 149 mensen genezen van de infectie met het coronavirus. Het totale aantal besmettingen in Italië staat nu op 2.036.
 • Een van de zes nieuwe besmettingsgevallen in België van gisteren is geconstateerd in Sint-Niklaas, 15 kilometer van de grens met Zeeuws-Vlaanderen, meldt de Zeeuwse Courant. De patiënt meldde zich zondagavond met verschijnselen van het virus. Het gaat vooralsnog goed met de man, die nu twee weken thuis in isolatie moet zitten.

10 reacties op “Update Coronavirus (17): Totaal aantal besmettingen in Thailand nu 43”

 1. Jules zegt op

  Interessant dat Thailand medicijnen heeft tegen Corona-virus, terwijl de rest van de wereld nog hard aan het zoeken is naar een vaccin. Even zo interessant is, dat meer medicijnen uit China (sic!) kunnen worden geimporteerd.
  Mondkapjes schijnen niet te werken, maar het ziet er goed uit…
  Kortom, gebruik je EIGEN gezond verstand en geloof (bijna) niets op internet; het leeuwendeel is fake 🙂

  • Joost zegt op

   Medicijn en vaccin zijn 2 heel verschillende dingen.

 2. luc zegt op

  Als het virus zich niet verspreid in Thailand betekent dit dat corona in warme plaatsen geen lang leven beschoren is (idem voor griepvirus). Hopelijk is dat het geval.

  • Chris zegt op

   Kan ook zijn dat het virus deze regering niet zit zitten.
   Meeste experts zeggen dat dit onzin is. Kijk ook eens naar de verspreding van het virus in het midden-oosten.

 3. hk77 zegt op

  Of Corona in warme plaatsen niet overleeft zal binnenkort duidelijk worden wanneer in Thailand de temperaturen stijgen tot veertig graden. Ik hoop het want de hele hype leidt enkel tot onrust. Wel valt me op hoe Corona vergeleken wordt met de griep. Een grove onderschatting mijns inziens zonder paniek te willen zaaien. Verre van dat. Juist door die vergelijking bestaat er een risico dat Corona onderschat wordt. Corona schijnt een veel hogere besmettingsfactor te hebben ( Influenza 1,2 Corona wellicht 2 tot mogelijk factor 4). Een wezenlijk verschil. Bij de griep besmet een patient hooguit een ander persoon. Bij Corona 2 mogelijk 4 gezonde personen. De wijze waarop Corona in het lichaam probeert binnen te dringen is wezenlijk anders dan de griep. Kortom Corona lijkt meer op SARS dan op een influenza virus.

  Zonder teveel op details in te gaan denk ik dat de kern van de bestrijding in de preventie ligt. Eenvoudige tips met de nadruk op het wassen van de handen en het vermijden van samenscholingen in Corona gebieden. Een mondmasker heeft mijns inziens een beperkte waarde. Wat mij stoort is de vergelijking met influenza. Bij influenza bestaan vaccins. Voor corona op dit moment niet. HIV remmers of Chloroquine moeten hun nut nog bewijzen. Het grootste gevaar schuilt niet in fake news maar het bagatelliseren van preventieve maatregelen. Maatregelen die nauwelijks iets kosten. Persoonlijk denk ik dat Thailand de dans ontspringt vanwege het klimaat ( mits men oppast met een onzorgvuldige repatriering van illegale Thaise werkers uit Korea/ een big issue onder de Thaise bevolking zelf) Wat ik daarentegen tenenkrommend vind is dat een elitaire Groningse studentenvereniging genaamd Vindicat doodleuk met 900 studenten in Noord Italie vertoeft en persoonlijk plezier boven alles stelt. Zeker wanneer men bedenkt dat het gros van de Nederlandse besmettingsgevallen in Noord Italie verbleef. Dagelijks contact met het RIVM ( een hopeloos verouderd instituut) biedt geen enkele bescherming. Hooguit een slaapmutsje

 4. Wayan zegt op

  Zoals Jules zegt, “ gebruik je eigen gezond verstand “
  Fabels of nep nieuws over medicijnen hoef je geen waarde aan te hechten , wel moet gezegd worden dat men in Thailand enige uitstekende maatregelen heeft ,zoals temperatuur controle in de MRT, maar ook bv. als je naar de Makro gaat.
  Bovendien heeft Thailand een goed gezondheids systeem en ziekenhuizen.
  Mijn ervaringen met mijn , huisdokter, zijn zeker zo goed als in Nederland,
  En , …nee geen lange wachttijden , ook niet in het gouvernement hospital.

 5. Thallay zegt op

  Ik heb uit betrouwbare bron vernomen, wat is een bron en dan ook nog een betrouwbare, in Thailand, dat afgelopen weekend een 3~5 jarige man is overleden aan de griep Corona. Verder is mij gebleken dat de Thaise overheden zeer zuinig zijn met het geven van informatie die verband houdt met Corona. Ban voor paniek en een negatief effect op de economie. En de economie is toch het belangrijkst, niet alleen in Thailand.

  • Chris zegt op

   Deze regering (maar ook andere in de wereld) begrijpen nog steeds niet dat eerlijk het langst duurt EN dat zij door het volk zijn gekozen en gezworen hebben hun best voor hen te doen. Daar houdt de waarheid achterhouden of liegen niet bij.

  • RonnyLatYa zegt op

   Stond toch op Thailandblog….. dus betrouwbare bron 😉

   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/update-coronavirus-16-eerste-dode-in-thailand/

   https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/coronavirus-twijfels-over-de-doodsoorzaak-van-thaise-man/

  • stevenl zegt op

   Klopt, de 35-jarige man had dengue fever en corona, geen gelukkige combinatie. Hij werkte bij King Power, dus vaal en direct contact met Chinezen.

   Dit is op verschillende plekken in het nieuws geweest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website