In Thailand is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De man van 35 was al ziek, hij had dengue. Het aantal besmettingen in Thailand is zaterdag met 1 toegenomen naar 42. Het laatste slachtoffer is een 21-jarige man die veel contact had met buitenlandse toeristen. De man kreeg op 24 februari koorts en begon te hoesten; een dag later ging hij naar het ziekenhuis. Hij is opgenomen in het Nopparatrajathanee Hospital in Bangkok.

In China is gisteren opnieuw bij 573 mensen het coronavirus vastgesteld. Dat is de grootste stijging in een week tijd, blijkt uit cijfers van de nationale gezondheidsautoriteiten. Er overleden gisteren 35 Chinezen aan de ziekte.

In Zuid-Korea is het aantal besmettingen opgelopen tot boven de 3.500. De Koreaanse gezondheidsdienst meldt 376 nieuwe ziektegevallen, het aantal doden blijft op 17.

Wereldwijd zijn bijna 87.000 besmet met het coronavirus, van wie het overgrote deel in China. Bijna 3000 mensen zijn eraan overleden en ruim 42.000 mensen zijn inmiddels genezen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op overheidscijfers.

Overig nieuws over de Corona pandemie

 • Thailand heeft vanaf vandaag Covid-19 formeel als een gevaarlijke overdraagbare ziekte bestempeld waarvoor de Communicable Disease Act geldt. De autoriteiten hebben daardoor meer mogelijkheden om de verspreiding van het virus te voorkomen. Van de 42 besmette personen in Thailand worden 14 nog behandeld, de anderen zijn hersteld.
 • De VS heeft besloten een ontmoeting met de leiders van de Asean-landen uit te stellen vanwege zorgen over de virusuitbraak. De Amerikaanse president Donald Trump had de leiders van de tien landen uitgenodigd hem te ontmoeten in Las Vegas omdat hij in november tot ergernis van de Asean-leiders verstek liet gaan op de Aseantop in Bangkok.
 • Iran meldt 205 nieuwe besmettingen met het Covid-19 virus. Onverklaarde infecties zijn gesignaleerd in Californië, Oregon en Washington wat erop wijst dat de ziekte zich aan de westkust verspreidt.
 • In China zijn fabrieken na weken gesloten te zijn geweest weer op halve kracht aan het werk. In Japan bleven baseball stadions, amusementsparken en andere populaire plaatsen zaterdag grotendeels leeg. Baseball wedstrijden werden zonder publiek gespeeld. In Hokkaido waar de noodtoestand geldt, waren vismarkten, commerciële faciliteiten en toeristenplaatsen uitgestorven; warenhuizen en restaurants beperken hun openingstijden. In de stad zijn 70 besmettingen bevestigd. De gouverneur heeft de bewoners gevraagd dit weekend thuis te blijven.
 • In Nederland zijn nu zeven mensen positief getest op het coronavirus. België meldt de tweede coronapatiënt, Ierland de eerste. In Luxemburg is ook een besmetting vastgesteld. Alleen Portugal lijkt nog vrij van besmettingen.
 • Het coronavirus heeft opnieuw een intrede gemaakt in een nieuw land, namelijk Armenië. Het zou gaan om een 29-jarige man die recentelijk in Iran zou zijn geweest. Eerder sloot Armenië nog de grens met Iran om een uitbraak van het virus binnen de eigen landsgrenzen te voorkomen. In Iran greep het virus de afgelopen week om zich heen: meer dan honderd mensen raakten besmet en enkele tientallen overleden.
 • Een 78-jarige patiënt is zondag in Australië overleden aan de gevolgen van COVID-19. Het is het eerste dodelijke slachtoffer van de ziekte op het continent. Volgens Australische gezondheidsdiensten was de man een voormalig opvarende van het cruiseschip de Diamond Princess.
 • Ook Griekenland telt nu, net als Nederland, zeven besmettingen. Zaterdag zouden drie mensen positief zijn getest op het coronavirus.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

17 reacties op “Update Coronavirus (16): Eerste dode in Thailand”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Is het een Corona dode of is hij overleden aan Dengue ?

  • Sjaakie zegt op

   @RonnyLatYa. Hier een poging je vraag te beantwoorden. Deze persoon had Denque en kreeg ook de corona virus symptomen. In het bericht hierboven staat dat hij overleed aan het Corona virus, maar men meldt toch dat hij overleed aan Denque. Dit omdat hij Denque oorspronkelijk had en pas later ook het corona virus bleek te hebben. Merkwaardig, aan Denque zou hij vermoedelijk niet overleden zijn, dus overleed hij aan het Corona virus. Dit op basis van wat er te lezen viel over deze patient.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ja ook gelezen. Tja, kip/ei verhaal zeker. Combinatie zal misschien dodelijk zijn geweest.

 2. Onno zegt op

  Ondertussen is meer dan duidelijk geworden dat mensen met zwakkere gezondheid een groter risico lopen, en dus meer kans hebben op overlijden. Dat blijkt tevens al tientallen jaren het geval bij griep. Ondertussen is ook meer dan duidelijk geworden dat jaarlijkse vaccinaties tegen griep haar nut en zin heeft bewezen. Het wachten is dus op een goed werkend vaccin tegen de covid-19, en andere medicatie tegen de symptomen van een besmetting. Nederland loopt wat dit laatste betreft vòòr op de ontwikkeling ervan. Waar een klein land groot in is!
  Ondertussen hebben diverse TV-programma’s meer dan duidelijk gemaakt wat de feiten zijn, en welke fabels er rond gaan. Kijk in ieder geval voor de feiten naar NPO1 van donderdagavond jl of naar de herhaling van vanochtend: Het Coronavirus: Feiten en Fabels. Of naar Nieuwsuur van gisteravond, of naar WNL op Zondag. Wat opvalt is dat mensen anno 2020 nog steeds aan fabels de voorkeur geven in hun reacties, en niet in staat door middel van feiten en gezond denken zich te corrigeren. Nu is het wel weer zo dat de manier waarop media corona-nieuws verslaan het niet gemakkelijker maakt fabels van feiten te onderscheiden. Maar mensen dienen toch ook weer te weten dat goed nieuws geen nieuws is en slecht nieuws nou eenmaal beter scoort. Het is toch vreemd dat het NOS Journaal een volledige cameraploeg naar Loon op Zand stuurt om voor een dichte deur van een woonhuis te melden dat de besmette bewoonster in Tilburg’s ziekenhuis is opgenomen.
  De filosoof-psychiater Damiaan Denys meldde in Nieuwsuur dat het angst de gemoederen bepaalt, waardoor mensen irrationeel gaan handelen. Ook anno 2020 weten we door social media per direct wat aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar de manier van coping is niet veranderd, terwijl zo veel ernstiger epidemieën de mensheid heeft geteisterd: https://wibnet.nl/geneeskunde/ziektes/de-10-ergste-epidemieen-aller-tijden

 3. Chander zegt op

  Wat zijn wij westerlingen erg naïef en geloven in de officiële cijfers van de Thaise overheid.

  Denken jullie werkelijk dat er zo weinig mensen in Thailand geïnfecteerd zijn door de Coronavirus?

  Ik zal een voorbeeld aanhalen van het juiste aantal verkeersdoden in Thailand.
  De overheid publiceert alleen en uitsluitend de verkeersslachtoffers, die direkt of kort daarna overlijden.
  Als ze enkele uren of dagen daarna overlijden, dan worden die nooit meegeteld.

  Dus, hoe betrouwbaar zijn die gepubliceerde cijfers?

  • Onno zegt op

   Ik denk inderdaad dat het aantal Covid-19 geïnfecteerde mensen in Thailand een juiste getal is. Waarom niet? Hoeveel meer moeten dat er dan zijn? 1.000 meer of 10.000 erbij? Of 100.000? Hoeveel wil je er hebben? Denk je nou werkelijk dat achterhouden van aantallen mensen die besmet zijn geraakt met het corona-virus niet zou worden opgemerkt? Stel dat in een plaats als Pattaya, Korat, Chiangmai of Bangkok er een besmetting wordt geconstateerd: meer dan in Nederland verkeren mensen meer met elkaar dan in Nederland, en is de besmettingsgraad des te hoger. Alleen al via via Thailandblog zou daar onmiddelijk consternatie over ontstaan. Kijk maar eens hoe snel destijds over de Korat shooting werd bericht? En welke snelheid social media genereren rondom de studentenprotesten? Wees zelf niet naïef en praat jezelf geen eigen gelijk aan. Voorbeeld: Thai autoriteiten geven een jaarlijks aantal verkeersslachtoffers van 20 duizend; de WHO rapporteren er 35 duizend. Hoezo geen correctie en verdere nuancering?

  • Geert zegt op

   Ik ben het eens met Chander. Thailand is een buurland van China. Via het noorden van Thailand komen de Chinezen massaal binnen. Tot over enkele weken geleden waren de meeste toeristen in Chiang Mai Chinezen. Het hele toerisme in Chiang Mai is gericht op de Chinezen. Ik heb ook sterk de indruk dat de cijfers over de besmettingen véél hoger liggen dan de Thaise overheid ons doet geloven.
   Een bevriende verpleegster in een ziekenhuis in Chiang Mai vertelde iets interessants. Wanneer men weet heeft van een patient die besmet lijkt te zijn met het corona virus dan hebben ze strikte orders om dit NIET naar buiten te brengen maar te klasseren als medisch geheim en onverwijld het ministerie van gezondheid hiervan op de hoogte brengen.
   Alleen zij communiceren, officieel althans, over het aantal besmettingen van het coronavirus.

   Het voorbije weekend zijn mijn partner en ik naar Chiang Mai geweest. Het is triest om te zien. Weinig of geen toeristen. Op de beroemde “night bazaar” waar het altijd erg druk is op zaterdag, waren veel kramen gewoon dicht omdat er geen toeristen zijn. Op de grote Anusarn markt waar je normaal schuifelend doorloopt, omdat er zoveel volk is, telde ik minder dan 30 bezoekers en dit omstreeks 21 uur normaal het drukste moment. Nooit eerder gezien dat er zo weinig toeristen zijn, ik heb er foto’s van genomen.

   Ik denk dus ook dat het aantal besmettingen in Thailand veel hoger is dan de officiële cijfers. De Thaise overheid doet er alles aan om ons te doen geloven dat ze alles onder controle hebben om de enorme terugval van het toerisme toch enigszins in te perken.
   Ik lees dagelijks de Bangkok Post, het wordt dan duidelijk dat de economie en geld verdienen is nog altijd veel belangrijker dan de gezondheid.

   Gegroet.

   • Tinie zegt op

    Beste Geert, de incubatietijd van het virus is 14 dagen. Als het zo is dat jij sinds weken geen Chinezen meer ziet in Chiangmai, dan is er ook geen kans op of gevaar voor besmetting van hun kant, mocht het zo zijn dat zij uit Hubei afkomstig of besmet zouden zijn.
    Thailand doet er dus ook goed aan Chinezen niet meer toe te laten. Dat klopt dan weer met jouw observatie dat er zo goed als geen bezoekers/toeristen zijn te zien op de betreffende markten te Chiangmai. Dat is niet triest, maar een verstandige beleidsmaatregel. Je zegt zelf dat alle toerisme voorheen gericht was op China. Als tzt de virus bedwongen is, komt het Chinees toerisme naar Thailand ook wel weer op gang. Ik denk dus niet dat het aantal besmettingen in Thailand hoger ligt dan de officiële cijfers, en ik denk tevens dat de Thaise overheid de besmettingen onder controle heeft. Ik lees in jouw argumentatie geen redenen die anders doen blijken.
    Wij zijn bekend met een verpleegkundige uit het Rotterdamse Erasmusziekenhuis, en het personeel is aangeraden alle communicatie over de besmettingen over te laten aan daarvoor verantwoordelijken. Ik zie niet in waarom in Thailand aangaande dit soort zaken niet hetzelfde aangehouden wordt. Ik zou daarom de woorden van de jouw bevriende verpleegster maar als niet leidend beschouwen.

    • Geert zegt op

     Beste Tine,

     Lees het bericht nog eens aub.
     Ik ben slechts 2 dagen (het voorbije weekend) in Chiang Mai geweest.
     Dat er nog veel toeristen in CNX en trouwens ook in andere toeristische steden waren tot over enkele weken is duidelijk denk ik.
     De GEMIDDELDE incubatietijd is 7 dagen en niet 14 zoals je beweert. Juiste informatie is belangrijk denk ik dan.( info op website van RIVM : https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden )
     Ik heb in het verleden verschillende jaren in Chiang Mai gewoond en ik ben bekend met de werking van het RAM ziekenhuis aldaar en beschouw de informatie van de verpleegkundige weldegelijk als betrouwbaar.

     Gegroet.

  • stevenl zegt op

   “De overheid publiceert alleen en uitsluitend de verkeersslachtoffers, die direkt of kort daarna overlijden.
   Als ze enkele uren of dagen daarna overlijden, dan worden die nooit meegeteld.”
   Onjuiste informatie, die keer op keer online wordt herhaald. Als je de cijfers bekijkt is dit gewoon niet waar.

   Ik denk dat met Corona de cijfers ietwat laag zijn, met name door trage test procedures. Maar de aantallen zullen wel ongeveer kloppen, hoeveel mensen ken jij, ook via via, die met Corona zijn opgenomen? Dit soort zaken is tegenwoordig niet meer geheim te houden, en als de cijfers echt zo hoog zijn als soms beweerd wordt zouden de lijken aan de kant van de weg opgestapeld moeten worden.

   • Chander zegt op

    Beste StevenL,

    Ik herhaal dat de officiële cijfers niet betrouwbaar zijn, omdat ik 100% zeker ben over de onbetrouwbare cijfers van de verkeersdoden.
    Hoe ik daaraan kom, laat ik dat uit veiligheidsredenen in het midden.

    Dus, hoe betrouwbaar zijn de cijfers over de corona besmettingen?

 4. Rino zegt op

  Weet iemand in welke plaats deze man is overleden??

 5. Sjaak S zegt op

  Vandaag las ik via Facebook een artikel dat nou precies mijn gedachtes weergaf over deze hele hysterie van het Covid-19 virus. Niet over het virus zelf maar over al de reacties van de wereldbevolking en de gevolgen van de sensatie-media…
  Dit artikel bevat bijna alles wat ik vanaf het begin tot nu aan mensen en groepen gepost heb. Onder andere dat de angst voor de gevolgen van het virus veel erger is dan het virus zelf.
  Overal wordt geschreven: als gevolg van het virus worden scholen gesloten, zaken dichtgemaakt, vluchten geannuleerd.
  Nee, het is niet het gevolg van het virus. Het is het gevolg van de reacties, de angst voor het virus. Dit heeft veel ernstigere gevolgen dan dit virus zelf.
  https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/waarom-krijgen-andere-mogelijke-aspecten-van-de-corona-epidemie-nauwelijks-aandacht/article-opinion-1566793.html?fbclid=IwAR2ARraeopnuc7lELo3gfOHKJ0Nx6NHmR0XsxBEhXuOsRmB8Jn-iX6VMx-8&cookie_check=1583103362

 6. Antony zegt op

  Ben het met Onno eens, ook ik denk dat door alle sociale media en apps het erg moeilijk is om in geval van infectie dit onder de pet te houden.

  Groet,Antony

 7. Anton zegt op

  Wat Corona virus information, links beneden. Voor de gene die meer willen weten.
  1, Hier van Marc G Wathelet American/Belgian citizen.
  https://www.paulcraigroberts.org/2020/02/27/the-virus-crisis-is-underestimated/

  2, California is monitoring at least 8,400 for signs of coronavirus,
  https://www.dailymail.co.uk/health/article-8053225/California-monitoring-8-400-signs-coronavirus.html

  3, 5G and the Coronavirus…
  https://www.paulcraigroberts.org/2020/02/29/5g-and-the-coronavirus/

 8. John Chiang rai zegt op

  Hier een goed bericht voor de meeste Thai die sowieso graag de hele dag eten.
  Deze 6 soorten voeding soorten kunnen volgens het onderstaande bericht zelfs helpen om aan een besmetting voorbij te komen.
  Het enigste nadeel je moet het verplichte monddoekje tijdens het eten afdoen.555
  https://www.chiangraitimes.com/food-restaurant-reviews/flu-virus/?fbclid=IwAR0-SntcmHrRT2ZXEkt2Q6R6Xn3BpPMmQalsUF9ezoTdfx9V6tlH_UxVzBY

 9. De Inquisiteur zegt op

  Als ik de commentaren lees, echt heel veel experts hier. Ze weten het allemaal beter. Vaak ook van horen zeggen.
  Mocht ik er ook zo over denken, was ik allang op het vliegtuig gestapt naar het veilige Europa. Oops – veilig?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website