Hoewel het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus Covid-19 in Thailand blijft steken op 35, is een ander Aziatisch land flink de klos. In Zuid-Korea zijn nu 763 besmettingen geregistreerd, het grootste aantal buiten China om. Naar alle waarschijnlijkheid is de situatie in Noord-Korea ook zorgwekkend, maar dat land brengt geen informatie naar buiten.

In China is het aantal doden door het coronavirus sterk opgelopen. In een dag kwamen er 150 slachtoffers bij, de sterkste stijging sinds de uitbraak begon. De doden vielen op één na allemaal in de provincie Hubei. Het aantal doden in China is opgelopen tot 2.592. Het aantal Chinezen dat besmet is, nam toe met 409 tot 77.150. Veruit de meeste besmettingen hebben betrekking op de stad Hubei.

Andere landen waar het coronavirus zich sneller dan elders verspreidt zijn Japan en Iran. Verontrustend is het aantal doden in Iran, in verhouding tot het aantal besmettingen. Er zijn in Iran zijn inmiddels acht mensen gestorven, terwijl er 43 besmettingen zijn geregistreerd.

In Europa wordt vooral Italië getroffen. In Noord-Italië is het aantal besmettingen in een paar dagen tijd opgelopen tot meer dan 150. Er zijn drie mensen overleden. Italië is het eerste land in Europa waar gemeenten in quarantaine zijn geplaatst om uitbreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. In de regio’s Lombardije en Veneto zit een aantal stadjes en dorpen volledig op slot.

Nieuws-update over het Coronavirus

 • De Chinese president Xi Jinping erkende zondag dat het de uitbraak van het virus het ‘grootste volksgezondheidsprobleem’ van het land is geworden sinds de oprichting van de Volksrepubliek in 1949. De Chinese regering laat weten omgerekend zo’n 13 miljard euro vrij te maken om de virus-uitbraak te bestrijden.
 • Bahrein en Koeweit melden de eerste besmettingen met het coronavirus. In Bahrein is één besmetting vastgesteld, in Koeweit drie. In alle vier de gevallen gaat het om mensen die recentelijk zijn teruggekeerd uit Iran.
 • De VS hebben hun reiswaarschuwing voor Japan en Zuid-Korea naar niveau 2 verhoogd, China behoudt niveau 4 (reisverbod).
 • Engeland waarschuwt voor reizen naar twee Koreaanse steden en Italië, het land met de meeste infecties in Europa.
 • In Iran hebben de autoriteiten de sluiting van scholen, universiteiten en culturele centra in 14 provincies bevolen na acht doden door het virus, het hoogste aantel buiten Oost-Azië.
 • Een aantal buurlanden van Iran hebben de grenzen met het land gesloten vanwege het nieuwe coronavirus dat daar om zich heen grijpt. Turkije, Pakistan en Afghanistan lieten zondag weten dat te doen. Irak sloot donderdag al de grenzen met Iran.
 • Het virus eist een steeds zwaardere tol van de wereldeconomie. Veel fabrieken in China zijn gesloten of beperkt in bedrijf. De aandelenmarkten in Azië daalden maandag na de toename van infecties in Zuid-Korea, de ontwikkelingen in Europa en het Midden-Oosten. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde zondag dat de epidemie een ‘fragiel’ wereldwijd economisch herstel in gevaar brengt.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Update Coronavirus (13): Explosieve stijging van aantal besmettingen in Zuid-Korea”

 1. Nicky zegt op

  Ik vraag me af hoeveel besmettingen er werkelijk zijn. Ook hier in Thailand heb ik grote twijfels. Wie controleert ons? Gaat iedereen met lichte griepverschijnselen naar de dokter? Ik denk het niet. Naar wat ik lees, is dat iemand zonder het te weten besmet kan zijn. Hoe moet een mens dit vaststellen? Mijn idee is dan ook, dat de besmettingen vele, vele malen hoger liggen

  • hk77 zegt op

   Bij het persbureau reuters zag ik vanmorgen een kaart die wereldwijd het aantal besmettingen aangeeft inclusief alle twijfelgevallen (pending ) in China. Waar officieel een cijfer van circa 75 tot 76000 schrok ik van het aantal twijfelgevallen dat 52000 bedroeg. Al dagen beweert de Chinese overheid dat corona in China zijn hoogtepunt heeft bereikt. Vreemd want bij een besmettingsfactor 2 tot mogelijk 4 en de ietwat late reactie in december zouden cijfers een heel ander plaatje moeten geven. Ik ben geen doemdenker of paniekzaaier en zou het prachtig vinden wanneer de verlost wordt van corona maar na het zien van deze cijfers denk ik dat een gezonde waakzaamheid geen kwaad kan.

 2. ruud zegt op

  Ik vraag me af, wat er zal gebeuren, als het virus de Thaise gevangenissen binnenkomt.
  Zo’n 360.000 mensen dicht opeen gepakt.

  Ik vrees, dat we het zullen weten als het Thaise leger in de gevangenissen verschijnt, bezoek niet meer wordt toegestaan en de de verbrandingsovens van de gevangenissen grote rookwolken beginnen te produceren.

  • Erik zegt op

   Ruud, het ziet er naar uit dat het virus in ieder geval de Chinese gevangenissen al heeft bereikt. Met grote openheid, al weet je niet of dit echt alles is inclusief de miljoen Oeigoeren die ‘heropgevoed’ worden, bericht China over de slachtoffers in gevangenissen in centraal en oost-China.

   Ik vond een link: https://www.rfa.org/english/news/china/coronavirus-prisons-02212020133223.html

   Door een incubatietijd van vier weken waarin men al anderen kan besmetten vliegt dat virus de hele wereld over.

 3. Henri zegt op

  Kan iemand mij verklaren, dat een land zoals Thailand , die nog busladingen mensen uit China toeliet, terwijl andere landen al maatregelen namen om hun grenzen te sluiten voor mensen uit de risicogebieden.
  Het aantal besmettingen in Thailand staat al geruime tijd op 35 personen. Het stijgt niet en het daalt niet.
  Dat begint ook internationaal vragen op te roepen. Dus ook bij mij.
  Ik heb voor de zekerheid maar 3 weken eten en drinken ingeslagen, wat bij sommige van mijn kennissen een wat milde reactie opriep het zal zo,n vaart niet lopen. Ik ben benieuwd naar de reacties daaromtrent van andere lezers van dit blog. Hopelijk krijgen mijn kennissen gelijk, dat is het beste voor een ieder maar ja……???

  • Jan zegt op

   Niet zo’n slecht idee – eten en drinken inslaan – alleen voor een periode van 3 weken is niet toereikend – incubatietijd is waarschijnlijk veel langer naar nu bekend is en een vaccin zal nog wel maanden op zich laten wachten. Beter lijkt het me ouderen en mensen met een zwak afweersysteem te isoleren…

   • teun zegt op

    Prima idee, Jan. Heb echter 1 vraagje: vanaf welke leeftijd wil je dan oudere mensen isoleren? 55, 65, 75, 85 jaar? Ik ben benieuwd.

    En wat is je definitie van “zwak afweersysteem”?

 4. jan zegt op

  Wij lezen aandachtig dit forum omdat wij 25 maart voor de zoveelste keer een maand naar Thailand gaan. Wij zijn geen doemdenkers maar na het lezen van alle informatie worden wij (vrouw en ik) toch wel onrustig. Alle media om het virus vind ik persoonlijk nogal twijfelachtig, niet dat bedreigend is want dat is aangetoond, maar ik lees dat ze op de persoon en land precies weten hoeveel slachtoffers er reeds zijn en sommige landen hebben (gelukkig) helemaal geen slachtoffers, rara. Ik denk, dat buiten de persoonlijke hygiëne en een gezonde alertheid er weinig tegen te doen is. (in mondkapjes geloof ik ook niet na alle berichten). Wij hebben nog een maand maar wij houden alle media goed in de gaten maar het word nog een ding. De ene helft zegt je moet het niet op gaan zoeken en de andere helft zegt, dat de kans dat je aangereden word vele malen groter is.

  • Nicky zegt op

   Naar Italie gaan is gevaarlijker. Met andere woorden, het is nergens meer zeker of Corona heerst of niet. Hoeveel landen, geven de juiste cijferrs? Hoeveel landen WETEN de juiste besmettingen? Ho eveel mensen weten dat ze drager zijn? Sluit jezelf thuis op om zeker te zijn dat je niet besmet raakt. Het enige wat je kunt doen, om het risico kleiner te maken; probeer mensenmassa’s te vermijden, was veelvuldig je handen. Verder hopen dat je gezond blijft

 5. carlosdebacker zegt op

  Ik woon hier ook al verschillende jaren, ik denk ook dat Thailand meer verzwijgt over de hoeveelheid besmettingen hier, gewoon voor het land geen kwade naam te geven. Hier in pattaya zat het vol chinezen, god zij dank ik heb het nog niet.

  • Mark zegt op

   Ik vernam in januari van een vriendin die in Rayong in een ziekenhuis werkt dat een man, een vrouw en hun kind opgenomen waren met Covid19 verschijnselen in een ziekenhuis in Rayong. Ze sprak daar toen openlijk over.

   Gisteren ontmoette ik haar terug en vroeg of er nog Corona patiënten waren in “haar” ziekenhuis. Ze had het zichtbaar lastig om daarover te praten. Na de aarzeling vertelde ze dat patiënten nu eerst getest moeten worden … en dat de resultaten van de test nog niet bekend zijn.
   Het was een kort enigszins ongemakkelijk, doch veelzeggend gesprek.
   Conclusie: Er zijn geen nieuwe Covid19 besmettingen meer bij ontstentenis van testresultaten. TiT

   • Onno zegt op

    Ieder moet zelf maar zijn eigen draai geven aan wat wel of niet geloofd moet worden, maar één ding is zeker: als in Thailand iemand vrij en blij rondloopt met een covid19besmetting dan heeft ie in een mum van tijd in eigen kring en omgeving minstens 5 anderen aangestoken. Die 5 besmette personen op hun beurt weer 25 anderen, zij weer 125 mensen, vervolgens 625 personen, enzovoorts. Lijkt mij sterk dat die mensen niet worden opgemerkt!
    Maar stel dat hiervan sprake zou zijn en al die besmette mensen wel zijn opgemerkt, en dat Thailand al die mensen in quarantaine heeft geplaatst, denk jij nou werkelijk dat dit feit onopgemerkt zou blijven? Als inderdaad al die mensen in quarantaine zijn geplaatst, dan heeft Thailand aan alle WHO-protocollen voldaan. Waarom zou Thailand dat onder de pet willen houden? Probeer eens zindelijk na te denken, is mijn advies. Wat zegt jouw vraag aan een nurse en haar antwoord nu over wat gaande is in een ziekenhuis te Rayong? Je spreekt pas over een covid19besmetting als de test daarvan positief bleek. Dat er mensen zijn met klachten, wil niet zeggen dat die klachten corona-gerelateerd zijn.

    • Mark zegt op

     Ik deel informatie in een reactie op deze blog. Ze is gestoeld op feiten die ik zelf kon vaststellen. Dat roept bedenkingen en vragen op die ik deel.

     Mijn vragen en bedenkingen worden overigens door meerdere reageerders gedeeld. Maar wat is daar nu “onzindelijk” aan.

     Is het “onzindelijk” omdat u een andere mening toegedaan bent? Dan vind ik dat alvast een pak meer “onzindelijk”.

     Of is het omdat u over andere, betere informatie beschikt. Het zou dan “zindelijk” zijn deze hier te delen.

     Ik vestig ten slotte uw aandacht op diverse vormen van “creatief datamanagement” dat schering en inslag is bij diverse Thaise instanties, o.a. verkeersslachtoffers, PM 2.5, onderwijsresultaten en vele leningen die er geen blijken te zijn (is jammer genoeg niet enkel zo voor FFP).

     Op den duur loop een reputatie je voor.

 6. Stu zegt op

  Dow Jones is meer dan 1.000 punten gezakt (op moment van schrijven). Eindelijk een reactie op de Amerikaanse aandelenmarkt – na recente records een dag of wat geleden. Er wordt hier in Amerka relatief weing vermeld over het virus vanwege de verkieziezingen (en lichte paniek in linkse media dat Trump waarschinnlijk gaat winnen in November).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website