Het aantal besmettingen met Covid-19 buiten China neem fors toe. Vooral in Zuid-Korea is het aantal besmettingen met het coronavirus flink toegenomen. Er zijn nu 346 gevallen bekend, waar dat er gisteren nog 156 waren. De meeste besmettingen komen van een Chinese vrouw die een een kerk heeft bezocht in in Daegu, de vierde stad van het land. Het dodental in Zuid-Korea ligt op twee. Een vrouw van in de vijftig en een 63-jarige man zijn overleden aan de gevolgen van het virus.  De premier zei gisteren al dat het land in een noodsituatie is beland.

Veel nieuwe besmettingen staan niet meer direct in verband met reizen van en naar China. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat een slecht teken en zal dat betekenen dat het steeds moeilijker wordt de ziekte te bestrijden.

Ook Iran kampt momenteel met een forse stijging van het aantal coronapatiënten. In twee dagen zijn achttien besmettingen vastgesteld en vier personen aan COVID-19 overleden.

In Italië is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 78-jarige man uit de buurt van Padua. Het is de tweede dode in Europa door het virus. Vorige week zaterdag bezweek in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan de ziekte. In de regio Veneto, waar Padua ligt, is nog een besmettingsgeval bekend. In de naburige regio Lombardije zijn zeker veertien mensen besmet. In een aantal stadjes is mensen gevraagd binnen te blijven. Het openbare leven ligt daar stil. Ook in Rome zijn een aantal mensen besmet.

In Egypte is inmiddels een eerste besmetting met Covid-19 gemeld. Dat is zorgelijk omdat op het Afrikaanse continent de ziekte moeilijk bestreden kan worden door het ontbreken van kennis en medische faciliteiten.

Incubatietijd coronavirus mogelijk geen twee maar vier weken

Een andere zorg van medici en wetenschappers is dat de incubatietijd van het virus is mogelijk aanzienlijk langer is dan de veronderstelde 14 dagen waar tot nu toe van werd uitgegaan. In de Chinese provincie Hubei is er een 70-jarige Chinese man die pas 27 dagen na zijn besmetting de eerste symptomen van de ziekte kreeg.

Een langere incubatietijd kan de bestrijding van het coronavirus veel moeilijker maken. In de periode waarin mensen wel besmet zijn, maar dat niet weten, kunnen ze het virus onbewust overdragen op anderen. Nu wordt er een quarantaine van 14 dagen voorgeschreven, maar da is mogelijk onjuist.

Ook bij de besmette passagier op cruiseschip de Westerdam was de incubatietijd waarschijnlijk langer dan 14 dagen. De 83-jarige Amerikaanse vrouw testte in Cambodja positief op het coronavirus, terwijl ze langer dan 14 dagen onafgebroken op het schip had doorgebracht en voor zover bekend geen enkele andere passagier besmet was.

Wereldwijd zijn nu bijna 78.000 mensen besmet met het coronavirus, van wie ruim 76.000 in China. In totaal zijn 2.360 mensen overleden en ruim 21.000 mensen zijn na hun besmetting weer genezen.

Nieuws-update over het Coronavirus

 • Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag de wereld aangemaand om snel “samen te komen en het coronavirus te bestrijden”. De baas van de WHO noemde de nieuwe besmettingen in Libanon en Iran “verontrustend” en zegt dat binnenkort het virus onder controle moet zijn, “omdat anders het enorm lastig wordt. Dan zit de wereld met een veel grotere gezondheidscrisis opgezadeld”, aldus Ghebreyesus.
 • Italië meldt op één dag zestien nieuwe COVID-19-besmettingen. De meeste nieuwe gevallen zijn afkomstig uit Lombardije in het noorden van Italië. Alle publieke activiteiten en sportwedstrijden zijn daarom afgelast in die regio. Ook blijven kantoren en scholen daar voorlopig dicht.
 • Het Thaise Internal Trade Department heeft nieuwe regels opgesteld voor de export van mondkapjes. Nu moet voor export eerst  toestemming worden gegeven om zo te voorkomen dat de voorraad opraakt. Reizigers mogen een beperkt aantal meenemen.
 • De toename van nieuwe virusgevallen buiten China zorgt voor een economische terugval van de Aziatische markten. De koers op Wall Street zakte na waarschuwingen van meer bedrijven dat bedrijfswinsten zullen afnemen door Covid-19.
 • De Thaise ambassade in Astana adviseert om geen reizen naar Kazachstan te maken omdat reizigers uit Thailand en andere landen een quarantaine van 14 dagen is voorgeschreven. Het land telt nu 10 besmettingsgevallen.
 • Op zijn vroegst komt eind april een vaccin beschikbaar voor klinische testen, zegt de Chinese staatssecretaris Xu Nanping van Science and Technology.
 • Het Thaise ministerie van Volksgezondheid gaat de strijd tegen het coronavirus opvoeren In provincies die populair zijn bij Chinezen, wordt actief gezocht naar mensen met een longontsteking door een onbekende oorzaak. Het aantal patiënten wat onderzocht wordt op besmetting is daardoor toegenomen met 99 naar 1.151. Ook personen die uit Hong Kong, Japan, Macau, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan komen, worden naast de Chinezen extra gecontroleerd. Het aantal bevestigde gevallen van besmettingen in Thailand blijft blijft op 35 staan.

Bron: Bangkok Post en Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Update Coronavirus (12): Virus rukt op buiten China. De WHO waarschuwt voor een gezondheidscrisis”

 1. hk77 zegt op

  In China hanteert men weer dezelfde richtlijnen als van voor 13 februari 2020 namelijk dat enkel gevallen waarbij een laboratoriumtest positief uitviel worden meegeteld. Andere patienten die mogelijk verschijnselen vertonen maar bij wie geen test is uitgevoerd vallen buiten de cijfers. Journalisten ter plekke melden dat er niet voor elk verdacht geval een test voorhanden is. In hoeverre dit betrouwbaar is valt moeilijk te beoordelen.Zeker omdat er te weinig bekend is hoe dit virus zich verspreidt , kan overleven en of de incubatietijd vier in plaats van twee weken gaat worden. Kortom de Chinese regering staat voor een groot dilemma. Hun fabrieken verder dicht houden en daarmee hun eigen en deels de buitenlandse economie op het spel te zetten of de gok te wagen en toestemming verlenen aan fabrieken hun productie op te starten.

 2. johny zegt op

  Onvoorstelbare wereldwijde paniek om een virus met een heel lage kans om te sterven. In het verkeer sterven er dagelijks heel wat meer, en hoeveel gekwetsten blijven er met levenslange problemen .
  Het virus is niet veel dodelijker dan een flinke griepepidemie, hoeveel mensen sterven er jaarlijks door muggen? Wereldwijd waarschijnlijk veel meer. Eventjes op de scooter zonder helm om mondmaskertjes te gaan kopen, dan ben je misschien wel veilig bezig.

  • Uit jouw reactie blijkt dat je totaal niet begrijpt wat er aan de hand is. Houden zo, dan hoef jij je er ook geen zorgen om te maken.

   • Johnny BG zegt op

    Laten we het niet hopen maar als Thailand niet ontzien wordt en dan m.n. de toeristenoorden waar naast veel bloglezers ook veel toeristen komen ( hoeft niet eens meer de Chinezen te zijn maar ook Italianen, Iranieers, Koreanen en wie weet nog meer) dan zal het hier los gaan op het blog over hoe slecht de overheid er op gereageerd heeft aangezien het dan ineens vanwege het gevaar op bepaalde leeftijd ineens wel van belang is.

  • hk77 zegt op

   Geen paniek gewoon alertheid. Corona valt niet te vergelijken met het aantal verkeersdoden of met ziekten waaronder de griep. Natuurlijk de griep eist jaarlijks meer doden. Zelfs muggenbeten gerelateerd aan de ziekte malaria. Echter er bestaat zoiets als preventie bij deze ziekten. Over Corona is weinig bekend. Het gaat niet alleen om de aantallen maar ook om de snelheid waarmee dit virus zich verspreidt. Bij griep een factor 1-1,28, bij corona tenminste 2 misschien zelfs 4.Bovendien totaal andere onderliggende factoren bij de griep ( leeftijd, suikerziekte,hartvaat -aandoeningen, astma, copd etc). Ik zie verbanden met de Spaanse griep. Ook daar in het begin wat onderschatting en zelfs in sommige landen censuur. De oorsprong lag vermoedelijk in de VS en zeker niet in Spanje. Ook dit virus vertoonde een voorliefde om toe te slaan bij massabijeenkomsten. Net als Corona nu lijkt te doen.Kijk naar alle voorbeelden. Waar stijgen het aantal besmettingen op schepen, in een ziekenhuis en tijdens vieringen. Vandaar dat gezond verstand zegt geen paniek maar wel waakzaam blijven. Niets doen of de situatie gaan bagatelliseren zal er zeker toe leiden dat corona in het nieuws blijft met alle gevolgen van dien inclusief (on)terechte paniek.

 3. HansB zegt op

  Ik wil jullie bedanken voor deze overzichtelijke updates.
  Ze geven voorzover ik kan beoordelen een goed beeld van de steeds veranderende situatie

 4. janssens marcel zegt op

  Op 78000 mensen zijn er 2360 doden , dat is 3.02 %
  Op 78000 mensen zijn er 21000 genezen dat is slechts 26.92 %
  En in plaats van te minderen grijpt het virus steeds sneller en uitgebreidener om zich heen .
  Ge kunt er zeker van zijn dat ik me zorgen begin te maken en mijn ticket richting Belgie heb ik al op zak .

  • Erik zegt op

   Gelijk heb je, Janssens Marcel, dat ticket dat je al op zak hebt.

   Ik neem aan dat het een ticket is om als passagier met een vrachtschip mee te varen want dat lijkt me het veiligst. Twee maanden frisse lucht om je heen en weinig mensen aan boord dus het virus zal je niet van een ander krijgen. Want met een paar honderd mensen in een vliegtuig gaan zitten waar de ‘frisse’ lucht van allen om je heen wordt rondgepompt, weliswaar met 25% verversing en door filters, kan alleen maar tot besmetting leiden.

   En denk je nu echt dat onze lage landen gevrijwaard blijven? Als het virus ook jouw naam draagt dan komt het echt wel aan jouw Belgische deur aankloppen hoor! Voor airborn virussen met een incubatietijd van 4 weken ben je nergens ter wereld veilig.

 5. Mark zegt op

  De beheersmaatregelen voor een grootschalige fase 3 uitbraak van het virus worden ondertussen verder uitgerold … .de Covid19-negationisten blijven blaffen langs de kant.

  https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/02/20/thailands-worst-case-plan-for-coronavirus-revealed/

  Zien we elkaar in het militair bewaakte quarantaine kamp als het grootschalig foutloop, beste Johny?
  Ik help je dan terug denken aan je verhaaltjes over levensgevaarlijke muggen, helmen, griepjes en verkeersongevallen. En ik breng je een mondmaskertje mee 🙂
  Ach nee, waarschijnlijk ben jij één van de eersten die stilletjes op de loop gaat, helemaal weg van Thailand?

 6. teun zegt op

  Toch vreemd te zien/lezen, dat velen hier nu al in de stress schieten. Zekerheid in het leven bestaat niet. Het enige dat je kunt doen – zolang er nog geen vaccin/geneesmiddel is – is
  * het mijden van grote groepen mensen in trein, vliegtuig, ziekenhuis, shoppingmalls etc.
  * buitenshuis eventueel een mondkapje dragen.

  Verder valt er weinig aan te doen zo lijkt mij. Ik geniet van elke dag en zie wel waar deze corona-epidemie stopt.
  En ieder moet zijn eigen inschatting maken. Wie er gelijk heeft, zal pas achteraf blijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website