Zalvende woorden van minister Plodprasop Suraswadi. De situatie in het stroomgebied van de Chao Praya verbetert. Het waterpeil tussen Nakhon Sawan en de Central Plains zakt.

Maar geen zalvende woorden voor de mensen die in Bangkok, Nonthaburi en Pathum Thani in laaggelegen gebieden wonen of wier gebied niet door een vloedwal wordt beschermd. Zij kunnen de gevolgen ondervinden van het hoogwater dat de komende dagen wordt verwacht. Een herhaling van de ramp in 2011 acht hij niettemin in Bangkok onmogelijk.

Het WFM-secretariaat (watermanagement commissie) en het Meteorological Department (MD) houden de bewegingen van tyfoon Nari scherp in de gaten. De tyfoon heeft gisteren op de Filippijnen huisgehouden en zal naar verwachting dinsdag en woensdag Vietnam bereiken. Volgens het MD krijgt Thailand hooguit te maken met gematigde regens omdat de tyfoon dan is afgezwakt tot een tropische storm en depressie. Verwacht wordt dat Nari via het Noordoosten Thailand binnenkomt.

Supoj Tovichakchaikul, secretaris-generaal van het WFM-secretariaat, hoopt dat Nari naar het noorden trekt en het Bhumibol stuwmeer in de provincie Tak vult, want dat is voor slechts 47 procent gevuld.

Mocht Nari zich niets aantrekken van Supoj’s hoop en over het Oosten en de Central Plains trekken, dan zullen de overstromingen er verergeren en de Jolasid dam in Lop Buri zal meer water moeten lozen. Risicogebieden aan de benedenstroom van de Pasak en Chao Praya zijn dan de pineut. Het Jolasid stuwmeer staat thans voor 112 procent vol; regen betekent vergroting van de wateruitstroom. Maar evenals Plodprasop zegt Supoj dat de situatie niet te vergelijken is met 2011.

Hoe is de stuatie in het land? Overstromingen hebben sinds 17 september toegeslagen in 42 provincies. Daarvan staan 28 nog steeds (deels) onder water. In totaal zijn 3,5 miljoen mensen gedupeerd. De hardst getroffen provincies zijn Sa Kaeo, Prachin Buri en Chachoengsao. Naar verwachting vallen de drie provincies eind deze maand droog.

(Bron: Bangkok Post, 13 oktober 2013)

Foto homepagina: Nari sloeg gisteren hard toe op de Filippijnen.

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website