De opstandeling in het Zuiden van Thailand hebben andermaal laten zien dat ze zich niets aantrekken van het overeengekomen staakt-het-vuren gedurende de Ramadan.

Donderdagnacht stichtten ze op twaalf plaatsen brand in Yala, Songkhla en Pattani. Daarbij vielen geen gewonden. De autoriteiten houden er rekening mee dat het geweld de komende vijf dagen tot het einde van de Ramadan op donderdag zal toenemen.

Volgens Banpot Phupian, woordvoerder van het Internal Security Operations Command, geloven sommige opstandelingen ‘ten onrechte’ dat ze met aanvallen tijdens de islamitische vastenmaand meer verdiensten verwerven dan buiten die maand.

Voor de voortgang van de vredesgesprekken tussen Thailand en verzetsgroep BRN hebben de brandstichtingen en de eerdere bomaanslagen geen gevolgen. Die gaan door, zegt Jaroon Amoha, adviseur van de National Security Council, het orgaan dat de gesprekken voert.

Puntsgewijs de brandstichtingen:

  • Magazijn met rubberblokken van Teck Bee Hang Co rubberfabriek, Thasarb (Yala). De brandweer had 3 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. (Foto homepagina)
  • Mobieletelefoonzendmast, Thasarb.
  • P. Parawood Co, Sateng (Yala). De brand was binnen een half uur bedwongen.
  • Rubberfabriek Yala Tharnthong Co, Budi. Lichte schade.
  • Vorkheftruck en vrachtwagens in een fabriek waar rubber binnenbanden worden gemaakt, Lam Mai.
  • Union Plastic LP, Lam Mai. Lichte schade.
  • Twee meubelwinkels in Thepha en een winkel in Saba Yoi, Nong Chick (Foto, Pattani).

Verder ontploften bommen in Yala en Narathiwat. In Yala kwam een ranger om het leven, hij patrouilleerde ter bescherming van leraren samen met zeven anderen bij Ban Bangosinae. Tien minuten eerder ontplofte een bom in Ban Jekae (Narathiwat). Daarbij werd een ranger gewond.

Ten slotte werd een ranger ernstig gewond en raakten drie anderen licht gewond, toen hun pickup truck als gevolg van een bomaanslag in Ban Khan Makham (Pattani) omver werd geblazen.

(Bron: Bangkok Post, 3 augustus 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website