Drie captains of industry waarschuwen voor een op handen zijnde crisis, vergelijkbaar met de tom yum kung crisis (financiële crisis) van 1997. Ze zien dezelfde ontwikkelingen die toen tot tientallen faillissementen leidden: mensen kopen als een gek condo’s en steken zich diep in de schulden.

De regering met haar focus op het bruto binnenlands product en populistische maatregelen is daar mede schuldig aan. Bovendien leent ze zelf onverantwoord grote bedragen om de economie te stimuleren.

Boonchai Bencharongkul, oprichter van DTAC, die zelf zestien jaar geleden kopje onderging, vindt de huidige situatie zorgelijk. Tijdens een forum, georganiseerd door de Thaise krant Thansettakij, gisteren zei hij: ‘Ik kan het nu ruiken. De mensen haasten zich en beconcurreren elkaar om condo’s te kopen en meer en meer mensen rijden in een Ferrari. Dat zijn dezelfde dingen die we zagen gebeuren in de aanloop naar de crisis van 1997.’

Boonchai hekelde het populistisch beleid van de regering, zoals de belastingteruggave bij de aankoop van een eerste auto. Die maatregel heeft mensen verleid zich in de schulden te steken. De regering nam de maatregel om het GDP (Gross Domestic Product) te stimuleren. Boonchai: ‘Maak je niet zo druk over het GDP. Uiteindelijk gaat het de mensen er alleen maar om hoeveel geld ze in hun zak hebben.’

Zestien jaar geleden, op 2 juli werd de baht losgekoppeld van de vaste dollarkoers van 25. De koers dook naar 56, waardoor bedrijven die in dollars hadden geleend, werden weggevaagd. Multinationals doken als aasgieren op slechte schulden, wat tot veel irritatie leidde. DTAC was het eerste van vijftig bedrijven dat omviel en aan een schuldsaneringsprogramma van de Bank of Thailand deelnam.

Alhoewel Boonchai een van de rijkste magnaten van Thailand is gebleven, werd zijn bedrijf overgenomen door de Noorse telecommunicagiegigant Telenor. ‘Ik heb acht jaar mijn wonden moeten likken en ik heb nog eens acht jaar besteed aan het herdefiniëren van mijn strategie.’ Hij waarschuwt: ‘Overinvesteer niet, en indien mogelijk: leen geen geld om je bedrijf uit te breiden.’

Die waarschuwing geldt ook voor de regering. In 1997 ging de particuliere sector bankroet; ditmaal dreigt de regering om te vallen, zegt hij.

Ook Sawasdi Horrungruang, oprichter van de NTS Steel Group, waarschuwt de regering. ‘De regering moet niet meer lenen dan ze zich kan veroorloven. Want die last komt uiteindelijk op de schouders van de belastingbetaler.’ Hij wijst onder meer op de plannen van de regering om een diepzeehaven en industrieterrein te helpen ontwikkelen in Dawei, Myanmar. Het gaat daarbij om enkele honderden miljarden baht.

Sawasdi zelf had een schuld van meer dan US$2 miljard, toen de crisis van 1997 over was. Zijn bedrijf fuseerde met de staaldivisie van de Siam Cement Group en werd later verkocht aan Tata Steel uit India. Een ander staalbedrijf van Sawasdi, Nakornthai Strip Mill, fuseerde met G Steel Plc.

Prachai Leophairatana, oprichter van Thai Petrochemical Industry, vindt dat de toenmalige regering het bedrijfsleven in 1997 in de kou heeft laten staan. ‘De crisis was de schuld van de regering. Ze had investeerders moeten beschermen. Ik vind het nog steeds triest dat de regering Thaise bedrijven niet hielp, maar de situatie daarentegen verergerde.’

(Bron: Bangkok Post, 5 juli 2013)

Foto: V.l.n.r. Sawasdi Horrungruang, Boonchai Bencharongkul and Prachai Leophairatana.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Top bedrijfsleven waarschuwt voor herhaling financiële crisis van 1997”

 1. Pieter zegt op

  Na dit ernstige artikel gelezen te hebben, komen er direct vragen boven.
  Wat gebeurd er met de banken?
  Omdat iedere buitenlander zijn maand geld, voor de emigratie moet bewijzen.
  Of de mensen met 800 000 Bath, die ze 3 maanden lang vast moet zetten, voor hun jaar visa’
  Het is dan ook zeer vreemd te noemen, dat buitenlandse zaken Nederland, niks van zich laat horen?
  Of de ambassade’ die moet dit toch weten zou je zeggen’
  Hier in Thailand heb je namelijk geen enkele bankgarantie’
  En dus niemand om verhaal te halen.
  En het zal niet de eerste keer zijn, dat banken omvallen, gezien hun beleid.
  Voorbeelden genoeg zou je bijna zeggen.
  Maar het moet niet zo zijn, dat wij er straks de dupe door worden.
  Heb Buitenlandse zaken al maanden geleden aangeschreven, over deze kwestie’
  En die vertelde, niet verantwoordelijk te zijn??
  Dat is een heel goedkoop en gemakkelijk antwoord’
  Als we het geld niet op de Thaise bank zetten, krijgen we geen visa’
  Nederland laat ons hiermee weer in de kou staan.
  Als het fout loopt’, dan kunnen duizenden weer terug naar hun vaderland?
  Dus Nederland loopt weer eens achter de feiten aan.
  Waar willen ze al deze mensen herbergen?
  Met andere woorden, we zijn aan ons eigen lot overgelaten.
  Omdat er niemand is, die verantwoording wil nemen!!
  Te gek’ voor woorden!!

  Pieter,

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Pieter Beste Pieter, Ik zou me maar geen zorgen maken. De slachtoffers van de crisis in 1997 waren met name projectontwikkelaars en bedrijven die dollars hadden geleend. De grote banken zijn niet omgevallen. Gezien het lage percentage non-performing loans bij de grote Thaise banken, lopen ze geen gevaar. Dus je geld is echt wel veilig bij de Bangkok Bank, Krung Thai Bank of Kasikorn Bank, om enkele grote jongens te noemen.

  • Sir Charles zegt op

   Wanneer iemand willens en weten pertinent in Thailand wil verblijven en Thailand voor dat verblijf daar bepaalde restricties tegenoverstelt kan men daar het land van oorsprong toch niet verantwoordelijk voor houden.
   Vind het ook niet consistent dat wanneer het een en ander mis mocht gaan in Thailand daarmee gelijk maar weer naar Nederland te wijzen, dat die het dan maar moet oplossen is ook wel een hele makkelijke goedkope instelling.

   Dat men de bewuste stap heeft genomen om naar een ander land te vertrekken en vervolgens daar niemand direct maar de verantwoording voor wil nemen is niet meer dan logisch want degenen die zo’n stap hebben genomen zijn daar ten alle tijde principieel wezenlijk zélf helemaal zélf verantwoordelijk voor.

 2. TAK zegt op

  De banken zijn in 1997 / 1998 voor enkele triljoen bahts gered
  door de Bank of Thailand. Thaise banken staan bekend om hun non
  – performing assets. Ik deel dus de mening van Dick niet.
  Deze lening is overigens nog nooit afgelost maar wel betalen de Thaise
  banken ieder 60 miljard rente aan de Thaise Centrale Bank.
  Ook nu weer is de Thaise economie een grote luchtbel. Kijk
  alleen maar naar alle lege condos en shophouses. Daarnaast het idiote plan
  van 100.000 bahts na 1 jaat voor mensen die voor de eerste keer een auto kopen.
  Heel veel mensen in Thailand moeten nu ineens een auto hebben terwjl ze zich
  de maandelijkse lasten niet kunnen permitteren. Die autos worden allemaal binnen
  enkele jaren door de Thaise banken terug gevorderd.
  De Thaise overheid probeert ook buitenlands geld te lenen voor grote investeringen
  in infrastructuur. De Thaise Baht staat veel te hoog. Dat komt niet tot uiting
  in de wisselkoers met de Euro door alle problemen in Eurozone ( Griekenland,
  Spanje, …, werkeloosheid).
  Ik heb overigens wel gelezen dat alle particulieren een garantie hebben bij de Thaise
  banken tot 10 miljoen. De vraag is alleen als een land omvalt zoals bijvoorbeeld Ijslland
  dan heb je weinig aan zon bankgarantie gegarandeerd door de overheid.
  de Nederlandse overheid kan helemaal niets doen voor Nederlanders in Thailand.
  Ze lezen net als wij ook de media en volgen de ontwikkelingen. Ik zou niet al mn geld in bahts willen hebben maar ook zeker euros in Nederland. Verder zijn er in de economie van heden veel onzekerheden. Kijk alleen maar naar de spetaculaie daling van de goudkoers de afgelopen twee maanden.

  • BA zegt op

   Klopt zo denk ik er ook over.

   Ergens klopt er wat niet als je naar de wisselkoersen en Thaise economie kijkt.

   Dat van die Non-performing loans ben ik ook niet met Dick eens. Wij hebben er als farang last mee, maar kijk eens hoe gemakkelijk een gemiddelde Thai aan een lening bij een bank komt. Een Thai welke 7000 baht per maand verdient komt aanzetten met een briefje van hun werkgever dat ze 25.000 verdienen en er word opeens niet moeilijk gedaan. Een groot deel van de Thai zit diep in de schulden, voor auto’s, meubilair of mobiele telefoons etc.

   Mijn vriendin net zo, zou wel even een papiertje laten maken voor 30.000 baht bij haar werkgever en dan konden we zo aan een hypotheek. Ik heb haar maar snel verteld dat ze het uit haar hoofd moest laten. Zeker nog niet aan gedacht wat er gebeurd als de relatie over zou raken. En zo hebben ze wel meer van die dingen. Een hoop kleinere bedrijfjes worden totaal ondoordacht opgestart en zijn verliesgevend vanaf het begin. Reken je dan het business model na dan kom je er al snel achter dat ze op geen enkele mogelijke manier winst kunnen maken, kosten van het product zijn hoger als de verkoopprijs en dat soort dingen. Of ze vergeten voor het gemak zaken als huur, reiskosten en noem het allemaal maar op mee te rekenen.

   De grotere bedrijven dat draait allemaal wel goed maar de gemiddelde huishoudschuld is in Thailand IMHO onhoudbaar.

   De Thai SET deed het een tijd goed maar dat is voornamelijk instroom van buitenlands kapitaal, op den duur ook onhoudbaar IMHO.

   Ik wil al mijn geld ook niet in Euro’s hebben maar ook niet in Bahts!!! Die Eurobanken zijn ook niet al te betrouwbaar.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ BA U schrijft: Dat van die Non-performing loans ben ik ook niet met Dick eens. Hoezo: Dick? Ik bedenk dat niet zelf, maar ontleen de informatie aan de Bangkok Post, die er herhaaldelijk in haar Business katern over heeft geschreven. Alleen de Government Savings Bank en de Islamic Bank, beide overheidsbanken, hebben een te hoog percentage NPL’s.

 3. Roland zegt op

  Boven aangehaalde reacties getuigen van een degelijke kennis en zijn onderbouwd. Kan ze ten zeerste waarderen. Eigenlijk mis ik in veel gevallen een dergelijk hoogstaand niveau. Daaruit valt iets te leren voor mensen (zoals ik) die niet zo bedreven zijn in de Thaise economie en financien.
  Heb het artikel van dhr. D. van der Lugt en de commentaren met veel smaak gelezen.
  Méér van dit aub!!

 4. egon wout zegt op

  Het zal zo,n vaart met een thaise crisis niet lopen.De japanse investeringen zullen blijven komen en Japan kan het niet veroorloven om Thailand naar de bliksem te laten gaan.De banken zijn redelijk goed gekapitaliseerd maar de non performing loans kunnen een probleem worden echter niet in die mate dat de grote banken failliet zullen gaan.De TMB heeft ING achter zich en Ayuddha bank een grote japanse bank.Ben het oneens met de overwaardering van de thaise baht tov. de euro.De crisis in de eurozone kan nog jaren duren.Het is inderdaad en probleem alwaar je geld te stallen.Verleden jaar heb ik nog het advies gegeven om in usa dollars te gaan.De groei in de usa zit er in en zal vermoedelijk alleen maar toenemen. Ook denk ik dat Australie interessant is en wellicht Indonesie of de Filippijnen.Gezien de centrale positie van Thailand zullen mi. op korte/middellange termijn buitenlandse investeringen niet afnemen.De Asean zal ook voor een economische stimulans zorgen.Het grootste gevaar lijkt mij te schuilen in teveel geld lenen door de overheid voor niet rendabele projecten zoals de snelle treinverbinding maar enige rek ivt. bv Europa zit er nog wel in.Al met al zie ik een redelijk positieve economische ontwikkeling voor Thailand en zou ik zeker een gedeelte van mijn kapitaal in Thailand beleggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website