De Thaise ziekenhuizen hebben de opdracht gekregen alert te zijn op de dodelijke variant van E coli. Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft de ambtenaren geïnformeerd over de gevaren en de maatregelen die besmetting in Thailand moeten voorkomen.

In Thailand overlijden jaarlijks mensen aan de gevolgen van diarree. Sinds het begin van dit jaar zijn er in Thailand ongeveer 530.000 gevallen geregistreerd van ernstige diarree. Hiervan zijn er 21 overleden, maar er zijn geen gevallen bekent van de zeldzame stam, die nu in Europa slachtoffers maakt.

EHEC-bacterie

Dr. Paijit laat weten dat zijn ministerie via de Food and Drug Administration (FDA) het voedsel laat controleren op aanwezigheid van de EHEC-bacterie. Groente uit Europa wordt extra gecontroleerd. Ziekenhuizen moeten monsters naar laboratoria opsturen indien er patiënten zijn met verdachte verschijnselen.

Dr. Pipat Yingseri, secretaris-generaal van de FDA, zei dat zijn bureau diverse testen heeft uitgevoerd op groenten uit Spanje en Duitsland. Hier zijn geen verdachte bacteriën op gevonden.

Europa

In Europa hebben twaalf landen al gevallen van EHEC-infecties gemeld. Er zijn in totaal 1.064 personen besmet met de EHEC-bacterie. Ongeveer 500 patiënten lijden aan de zware complicatie hemolytisch uremisch syndroom. Er zijn inmiddels 19 dodelijke slachtoffers waarvan 18 in Duitsland.

De EHEC-bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken. Antibiotica helpen niet en maat het alleen maar erger omdat daarbij stoffen vrijkomen die de nieren aantasten.

Noord Duitsland

In alle gevallen, uitgezonderd twee, gaat het om personen die in het noorden van Duitsland wonen, recentelijk in Duitsland verbleven of, in één geval, contact hebben gehad met iemand die uit Noord-Duitsland kwam.

De bron van de besmetting is nog steeds niet achterhaald. Aanvankelijk werden Spaanse komkommers als boosdoener aangeduid. Die bevatten wel de E.coli-bacterie, maar niet de dodelijke variant ervan, zo blijkt nu. Nu de komkommers vrijgepleit zijn, is het onduidelijk welk voedsel wel een risico vormt. Er waren twijfels over alle rauwe groenten maar het gaat nu meer richting sla en tomaten. Veel patiënten met een infectie hadden ook sla gegeten.

Bronnen: MCOT en Knack.be

7 reacties op “Thaise ziekenhuizen alert op E coli besmetting”

 1. GerG zegt op

  Dit schrijft BNR.nl :

  De Duitse autoriteiten waarschuwen voor rauwe groenten, maar het is veel waarschijnlijker dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Dat stelt Donato Greco, een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in de krant La Repubblica.
  “De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers”, aldus Greco. Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit.

  Antibiotica

  Infectie via besmet vlees zou volgens de Italiaanse expert bovendien veel beter de resistentie van de bacterie tegen antibiotica helpen verklaren, omdat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica worden toegediend.

 2. GerG zegt op

  En dit schijft BNR.nl gisteren:

  De Duitse autoriteiten zijn mogelijk een stap dichter bij de bron van de EHEC-infecties, die al aan negentien mensen het leven heeft gekost. Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck gegeten. Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak. Inmiddels zijn in dertien landen infecties door EHEc aangetroffen.
  Er zijn meer dan 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95 procent zeker een van die drie groenten had gegeten.

  Geen behandelmethode

  Er is nog geen behandelmethode voor de infecties gevonden. Duitsland heeft een landelijk register geopend waarin alle behandelresultaten worden verzameld om ze beter te kunnen vergelijken.

  Imortverbod op groente uit de EU

  Een aantal landen, zoals Rusland en Libanon, heeft een importverbod op EU-groenten ingesteld. Fernando Valenzuela, het hoofd van de EU-delegatie in Rusland, heeft gezegd dat het verbod Moskous hoop tot toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO in de weg staat. De Russische premier Vladimir Poetin liet in een reactie weten de geldigheid van het verbod te onderzoeken, maar hij zei verbijsterd te zijn door het idee dat de instelling van het verbod tegen het gedachtegoed van een WTO-lidmaatschap in zou gaan. “Mensen gaan echt dood van het eten van deze producten en we kunnen onze mensen niet laten vergiftigen wegens een of ander gedachtegoed”, aldus Poetin.

 3. GerG zegt op

  En zojuist schrijft de NOS dit:

  Nog geen spoor van EHEC-bacterie

  EHEC-bacterie
  AFP
  Toegevoegd: zondag 5 jun 2011, 11:19
  In Duitsland lijkt ook het laatste onderzoek naar de bron van de EHEC-besmetting niets te hebben opgeleverd.

  In een restaurant in Lübeck, waarvan negentien gasten ziek werden, zijn volgens de eigenaar geen sporen van de bacterie gevonden. Onderzoekers spreken ook tegen dat de ziekte is ontstaan op de havenfeesten in Hamburg, waar begin mei anderhalf miljoen mensen waren.

  Vermengd
  De autoriteiten ontraden het eten van tomaten, komkommers en sla, maar volgens een deskundige van de Wereld Gezondheidsorganisatie is de kans veel groter dat de besmetting is ontstaan door het eten van rood rundvlees.

  In Duitse media wordt verder gespeculeerd over de mogelijkheid dat de bacterie afkomstig is van biogassen. Bij de productie van biogassen zouden nieuwe bacteriën ontstaan. Een daarvan zou zich met andere bacteriën hebben vermengd tot de potentieel dodelijke EHEC-variant.

  • bebe zegt op

   Allemaal puur speculatie van de Duitse overheid omdat ze er een zootje van gemaakt hebben en de sigaar naar een ander willen doorschuiven .

   Anders zijn ik en mijn Thaise vrouw wel aangenaam verrast te horen dat er europese groenten in Thailand verkrijgbaar zijn en na 12 jaar regelmatig in Thailand te verblijven moet ik die europese groenten nog altijd tegenkomen daar.

   Wat wel grappig is aan dit artikel dat Thailand europese groenten onderzoekt en weeral een poging doet om mee te spelen met de grote jongens ipv eens hun eigen voedselveiligheid onder ogen te nemen want men zou bijna denken dat e-coli daar een standaard ingredient is in de vele duizenden voedselstalletjes in het hele land.

   • GerG zegt op

    Ben het helemaal met je laatste zin eens bebe! Als de variant van deze e-coli in Thailand de kop op steekt dan zullen er vele doden vallen. Dit land loopt 50 tot 100 jaar achter. Zeker wat de Hygiene betreft. Kijk op straat wat er gebeurd als men kip en garnalen koopt. Iedereen zit er met zijn blote handen aan. Wat ze niet bevalt wordt weer teruggegooid. Zo ook in de makro waar ik laatst was. In de winkel werd ik eerst opgeschrikt door een Rat bijna zo groot als een kat.( is niet vreemd zei mijn vrouw dat zie je regelmatig hier). Er werd zeer grappig op gereageerd door het personeel over de grote van het dier, zal wel een konijn geweest zijn. Iets later bij de kip afdeling een vrouw met echt vieze handen en nagels pakt de enen na de andere kippenpoot op en gooit hem weer terug.
    Een andere vrouw komt ernaast staan en trekt netjes een plastic handschoen aan.
    Ik zie dat ze de kippenpoot die de ander heeft terug gegooid in haar zakje doet.
    Smakelijk eten.

   • @ Een ander probleem is de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente- en fruit uit Thailand. Hans Bos heeft er een tijdje terug wat over geschreven. Met enige regelmaat wordt groente- en fruit uit Thailand afgekeurd voor de Europese markt wegens overschrijding van de norm voor bestrijdingsmiddelen.

 4. tinco f s lycklama a nyeholt zegt op

  ik geloof niet dat het van groente kom.wel zie ik dat veel mensen slecht wassen de raukost komt eerder van roodvlees slecht doorbakken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website