De Thai Beverage Industry Association vraagt de regering terug te komen op haar voornemen om suikerhoudende dranken een suikertax op te leggen. 

De oproep komt nadat de regering heeft ingestemd met een belastingverhoging op dranken met een hoog suikergehalte zoals frisdrank, koffie, groene thee, energy drinks, gefermenteerde melk, sojamelk en vruchtensappen. Door de belastingverhoging zal de verkoopprijs van deze dranken met 20-25% toenemen, afhankelijk van de hoeveelheid suiker in het product.

De overheid komt met de maatregel om de consumptie van zoete drankjes in Thailand te beperken. Hierdoor moet het risico op obesitas en diabetes worden teruggedrongen.

De voedingsmiddelenindustrie is niet tegen dat streven maar ze vinden dat ze nu overvallen zijn door de forse maatregelen en men wil graag overleg en inspraak. De huidige maatregelen kunnen de economie van het land schaden omdat beleggers zich mogelijk terugtrekken doordat de winsten onder druk komen te staan door de belastingmaatregel.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise voedingsmiddelenindustrie tegen suikertax”

 1. marcel zegt op

  Alleen de zin al “De huidige maatregelen kunnen de economie van het land schaden omdat beleggers zich mogelijk terugtrekken doordat de winsten onder druk komen te staan door de belastingmaatregel”
  Nu vraag ik mij af, wie is hier nu belangrijker, de mens of de (geld)industrie?
  Even een feitje in een Thais blikje sprite van 330ml zit 12 theelepels=47 gram suiker!!
  Het probleem in Thailand is dat bijna in alles suiker zit, ook in het gewone avondeten.
  Het zal mij ook niks verbazen dat je in Thailand zelfs suikerklontjes kan kopen met toegevoegd suiker 😉
  Suiker het gif van de 21ste eeuw.

 2. Wim van Doorn zegt op

  ‘Lege’ koolhydraten en al helemaal ‘snelle suikers zijn inderdaad als gif aan te merken. Het zal, dunkt mij, vooralsnog een brug te ver zijn om ook de lege koolhydraten te gaan belasten (hoewel het typische junkfood uitgebannen zou moeten worden) maar met de snelle suikers dat te doen moet kunnen; dat is zeer gewenst uit oogpunt van de volksgezondheid, namelijk uit oogpunt omwille van het preventief terugdringen van het obees zijn (= het ziekelijk dik zijn) en de daaraan gerelateerde ziekten zoals het diabeet zijn.
  De consument moet niet gedwongen worden meer te gaan betalen. Dat gebeurt indien de fabrikant suikertax moet gaan betalen en negens zijn suiker uit haalt. Zoals het nu is heeft de consument bepaald te weinig keus teneinde als hij na een bezoek aan de supermarkt niet met snelle suikers verstopt in zijn boodschappen thuis wil komen. Die zitten ook in producten waarvan je niet verwacht dat ze daar inzitten. Een vlammend rood en verplicht vaantje op alles waar de fabrikant suikertax op heeft moeten betalen is misschien wat.
  Als deze problematiek nou een typisch Thais probleem was, maar nee, het is een (vanuit ons Weten verspreid) wereldprobleem. Cola, bij uitstek een snelle suiker wordt op deze aardkloot alleen niet in Noord Korea verkocht.

 3. Rene zegt op

  Een suikerbelasting heffen zal alleen de staat spekken. De Thaise bevolking is niet in staat om zonder suiker iets te eten. Het wordt ze vanaf hun geboorte met de paplepel ingegeven.
  Van suikervervangende middelen moeten ze al helemaal niets hebben, zelfs als bij hen suikerziekte is geconstateerd.
  Het zou de Thaise staat sieren een campagne te starten tegen suiker.
  Als suikerpatient is het moeilijk hier in Thailand zonder suiker te eten of te drinken.
  Thaise kleine restaurants voegen suikers toe, ook als gevraagd wordt geen suiker toe te voegen (de fahrang weet niets van Thaise keuken).
  Ook onderweg ben ik aangewezen op de 7-elevens voor suikervrije cola, een andere suikervrije drank bestaat hier al helemaal niet.
  Indien gegeten wordt bij een klein restaurant volgt op de vraag suikervrije cola altijd “mai me”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website