Veel Thaise huishoudens hebben een aanzienlijk schuld opgebouwd, bij banken, creditcard maatschappijen, bedrijven, familie en loansharks. Deze schuldencrisis is een grote uitdaging geworden nu de kosten voor het  levensonderhoud van burgers ook aan het stijgen is.

De Thaise regering wil dit jaar bij het verminderen van de schulden van huishoudens door het vergroten van de verdienmogelijkheden en het verminderen van ongelijkheid.

De gemiddelde schuld van Thaise huishoudens bedroeg in 2021, 483.950 baht. De schulden worden gemaakt voor algemene uitgaven, auto’s, hypotheken, creditcard kosten en afbetalingen van eerdere schulden. Ruim 77 procent wordt geleend bij financiële instellingen, 2,6 procent bestaat uit leningen bij Loansharks (geldwoekeraars) en 20 procent bij een combinatie van beide.

Video

7 reacties op “Thaise regering wil schulden van huishoudens verlichten en kosten van levensonderhoud verbeteren (video)”

 1. william zegt op

  Het is allemaal wel erg ‘gemiddeld’ en dan ook nog per ‘huishouden’.
  De 77 % zie ik niet echt als problematisch ga er tenminste van uit dat men het over banken die geld verstrekken.
  Korte en langetermijnleningen die gebaseerd zijn op redelijkheid.
  Als de schuldenaar dat dan ook is?

  Dat er toch nog 20 plus 2.6 % mensen zijn die zich de molensteen om de nek binden om in de vaart van de volkeren ook van de ‘welvaart’ te willen genieten is droevig.
  De loansharks is stevig aanpakken zou gewenst zijn plus betere schuldhulpverlening zou wenselijk zijn.

  In de BV.nl is de schuld berg per huishouden ietsje kleiner maar toch ook bedenkelijk.
  Linkje van januari 2021 zal inmiddels wel flink opgelopen zijn.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoeveel-mensen-in-nederland-hebben-schulden~b6139992/

  • Martin zegt op

   Het getal komt uit een poll over 1000 mensen. Dus officieel en sharks wellicht.

   En het komt waarschijnlijk omdat veel mensen inkomsten kwijt zijn geraakt door COVID-19.

   Het wordt uiteraard een probleem als de inflatie (en daarmee de rente) omhoog gaat de komende tijd.

   https://www.thaipbsworld.com/household-debt-in-thailand-highest-in-12-years/

 2. Klaas zegt op

  Prachtige praatjes. Volgend jaar verkiezingen??

 3. loeng Johnny zegt op

  Het gehele systeem deugt niet!

  Hou de armen arm en dom! Zo werkt dat hier! Net als tijdens de industriële revolutie in onze streken! Misschien niet de juiste vergelijking op materieel vlak, maar toch hoe de mensen toen dienden te werken in de fabrieken en wat hun verdiensten waren en hoe ze de touwtjes aan elkaar dienden te knopen!

  Deze laatste vergelijking zie ik hier: Bv: Werknemers die een ‘borg’ dienen te betalen vooraleer ze een nieuw contract kunnen krijgen. Zelf kledij kopen van hun karige loon wanneer hun werkgever dat zegt! enz enz….

  Dan spreek ik niet over Krung Thep maar over de rest van het land! En dat is toch het grootste deel zowel in oppervlakte als in aantal inwoners!

  Ik zou zeggen: ‘hier is veel werk voor de socialisten en een soort Dhaens (Belgen kennen dat wel)!’ maar of dat hier zou lukken, betwijfel ik!

  • Johnny BG zegt op

   In Bangkok woont geloof ik minimaal 80% die uit dat grote gebied komen waar ze gewoon niet met geld weten om te gaan. Er zijn er zat die het licht zien en wel financiele vaardigheden krijgen maar een overgrote meerderheid leeft alleen in het heden. Inkomen + 10% is de norm qua uitgeven is de norm en dat extraatje wordt niet alleen geleend bij loansharks maar ook bij vrienden en kennissen. Een auto of “brommer” moet nieuw terwijl er dikke rente over moet worden voor betaald. Het wereldwijde bekende fenomeen dat als je het niet kan veroorloven je dan maar uiterlijk moet gaan vertonen.
   Structureel te kort aan geld heeft altijd te maken m.u.v. een crisis met verkeerde keuzes. Blijkbaar leeft het trotse Thaise volk liever met schulden die afgeschreven worden bij het weglopen of overlijden i.p.v. dat ze de discipline weten op te brengen dat alleen een debitkaart meer vreugde geeft dan een oneerlijk verkregen creditkaart.
   Afgestudeerde universiteits studenten met meer dan 2.2x minimum inkomen zonder eigen huis of auto en dan toch na 10 dagen na loonbetaling een geldgebrek hebben zijn in mijn beleving gezakt voor een baan met financiele verantwoordelijkheid.
   Geef een werkende Thai 100.000 baht per maand en nog is het voor heel veel mensen niet voldoende.

 4. Tino Kuis zegt op

  Misschien nog een aanvulling op dit citaat:

  ‘De gemiddelde schuld van Thaise huishoudens bedroeg in 2021, 483.950 baht. De schulden worden gemaakt voor algemene uitgaven, auto’s, hypotheken, creditcard kosten en afbetalingen van eerdere schulden. Ruim 77 procent wordt geleend bij financiële instellingen, 2,6 procent bestaat uit leningen bij Loansharks (geldwoekeraars) en 20 procent bij een combinatie van beide.’

  Ik zocht het destijds eens uit, maar weet niet of het nu nog geldt. Hypotheek: 50% van de leningen, voertuigen: 25%, De rest meest voor noodzakelijke uitgaven: schoolgeld, ziektekosten, reparaties en dergelijke.

  De particuliere schuldenlast in Nederland is relatief twee keer zo groot als in Thailand, maar is voor een 90% hypotheek.

 5. janbeute zegt op

  Vraag me niet waarom, maar ik heb vaak de indruk alhier in Thailand, dat de banken blijer zijn met klanten die komen lenen dan met klanten die komen inleggen.
  Kijk alleen maar na alle soorten van prularia zoals reistasjes teddybeertjes ed die ze weggeven aan leners.
  Als inlegger mag je blij zijn als ze je zonder te hoeven vragen, een jaarkalender willen geven rond de jaarwisseling.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website