Bron: Twitter

De Thaise minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul heeft vandaag een wel heel opmerkelijke uitspraak gedaan. Volgens hem moeten buitenlandse toeristen die weigeren een mondmasker te dragen, het land uit worden getrapt.

Anutin deed zijn beladen uitspraak vandaag tijdens een interview door Thaise media. De minister deelde mondmaskers uit aan reizigers op het BTS station Siam in Bangkok.

Even opmerkelijk is dat hij het woord ‘farang’ (blanke) gebruikt wat door veel Thai als racistisch wordt gezien. Ook de ambassades krijgen er langs van Anutin: “De ambassades zien toch ook dat farang toeristen geen mondmaskers dragen! We delen ze uit en ze weigeren nog steeds. Ze moeten Thailand uit worden gezet. Ze geven niets om het grote geheel. We geven maskers aan ze maar ze willen ze niet dragen, ongelofelijk!”.

Anutin vervolgd: “De Chinezen, de Aziaten – ze dragen allemaal een mondkapje maar die Europeanen … dat is niet te geloven”.

Ondanks het aandringen van de minister van Volksgezondheid op het dragen van gezichtsmaskers, laat de WHO weten dat personen die  niet besmet zijn, geen mondkapje hoeven te dragen.

Bron: Khasod – www.khaosodenglish.com/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

95 reacties op “Thaise minister: ‘Farang die geen mondmasker dragen moeten het land uitgeschopt worden!’”

 1. Tino Kuis zegt op

  Minister Anutin noemde die buitenlanders Ai Farang, oftewel ‘die verdomde farangs’. Nog een klein beetje sterker dan alleen farang.

  • Leo Th. zegt op

   Eens temeer blijkt weer dat politici, uiteraard niet enkel in Thailand maar wereldwijd, zonder enige kennis van zaken maar wat rondtoeteren en zich niet genereren om discriminerende kreten te uiten. De suggestie om ‘verdomde buitenlanders’ het land uit te zetten is ook niet nieuw.

   • Caspar zegt op

    Ik wist wel dat ze zo,n hekel aan ons hebben , maar dat het zo erg was wist ik niet.
    Ben er echt van geschrokken over deze uitlatingen van die minister , maar gelukkig mijn Thaise vrouw heeft geen hekel aan mij 55555.

  • Tino Kuis zegt op

   En dan te bedenken dat deze minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul een paar dagen geleden nog zei dat die corona ziekte niet veel erger was dan een gewone verkoudheid.

  • Tino Kuis zegt op

   Dokter Li Wenliang, die al dagen eerder in Wuhan het uitbreken van de corona epidemie noemde en daarvoor door de politie op het matje werd geroepen en de mond werd gesnoerd , is overleden aan datzelfde virus.
   De Chinese sociale media zijn boos en verdrietig, en roepen massaal om meer vrijheid van spreken.

   https://www.nytimes.com/2020/02/07/business/china-coronavirus-doctor-death.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

 2. RonnyLatYa zegt op

  Om een voldoende stock maskers te hebben is nu het volgende van toepassing

  Bij het verlengen van je verblijfsperiode op basis van “Retirement” is een van de eisen nu dat je 800 mondmaskers moet bewijzen. Aangekocht in Thailand. Factuur, ondertekend door de verkoper als bewijs. Die maskers moeten al twee maanden in je bezit zijn op de dag van de aanvraag. Ja, ik weet het, dat is voor er al spake was van het virus, maar dat zijn nu eenmaal de regels die vandaag ingevoerd zijn. De eerste 3 maanden na toekennen van je verlenging mag je die maskers niet gebruiken. Moet je komen tonen. Nadien mag je ze gebruiken, maar je mag niet onder de 400 maskers zakken…. Kwestie van er genoeg in reserve te hebben, die je niet mag gebruiken. Bij de volgende aanvraag moet je alles weer aangevuld zijn tot 800 en dit 2 maand voor de nieuwe aanvraag….

  😉

  • willem Kalasin zegt op

   Inderdaad Ronny, precies zo als jij het zegt maar het vreemde aan het geheel is dat je alleen die voorraad mondkapjes mag hebben die vervaardigd zijn bij een door de overheid aangewezen fabriek. De mondkapjes kosten dan ook het dubbele voor de Ai Farang zoals de die door de minister worden betiteld. Je moet maar weten waar je plaats is. Denk niet dat alles met geld te koop is.

 3. fred zegt op

  Zou die man weten dat zo’n kapje geen virussen tegenhoudt ?
  Hier in Pattaya zie ik bijna niemand met zo een maskertje.
  Verder zijn niet alle blanken Europeanen. Russen Amerikanen en Australiërs zijn ook blanken….
  In het zich belachelijk maken zijn Thais toch onklopbaar.

 4. Rob V. zegt op

  ไอ้ฝรั่ง, Ai farang, verdomde/klote witneuzen. ไอ้ = [a derogatory vulgar curse] damn; [a vulgar prefix placed in front of fierce animal names or used when insulting a male

  Die minister verloor even zijn geduld n heeft inmiddels zijn excuses aangeboden zo geeft Khaosod in een update aan. Fijn dat de redactie eens iets van Khaosod plaatst, ik begin de ochtend altijd met Khaosod. Daarna kijk ik pas bij BangkokPost, Thai PBS en Prachatai als primaire Thaise nieuwsbronnen. 🙂

  Oh en niet dat de maskers echt helpen, al helemaal wat betreft de ‘doktersmaskertjes’ in plaats van FFP2 en FFP3 maskers. De minister is blijkbaar een fan van symbool maatregelen en/of achter de kudde aanlopen (iedereen doet het dus…). De World Health Organisation raad het echter dyu iet aan ze te te dragen tenzij je zelf ziek bent (niezen, hoesten):


  Wearing a medical mask can help limit the spread of some respiratory disease. However, using a mask alone is not guaranteed to stop infections and should be combined with other prevention measures including hand and respiratory hygiene and avoiding close contact – at least 1 metre (3 feet) distance between yourself and other people.

  WHO advises on rational use of medical masks thus avoiding unnecessary wastage of precious resources and potential mis-use of masks (see Advice on the use of masks). This means using masks only if you have respiratory symptoms (coughing or sneezing), have suspected 2019-nCoV infection with mild symptoms or are caring for someone with suspected 2019-nCoV infection.

  Bron: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

 5. Pino zegt op

  En dan zelf het masker niet dragen!

 6. John Chiang rai zegt op

  Zou die meneer Anutin Charnvirakul,die zich ook nog gezondheids minister mag noemen,überhaupt begrijpen dat de massa hysterie die ontstaan is om mondmasker te dragen complete lariekoek is.
  Op bovenstaande foto heeft hij dat z.g.n.belangrijke doekje zelf onder aan zijn kin hangen,en kan als het werkelijk zo gevaarlijk was reeds tientallen aansteken.
  Hij moet er gewoon aan wennen dat veel Farang en ook Thai de onzin van de regering,dat je door het dragen van zo’n doekje plotseling alles onder controle hebt.
  Zoveel ik gehoord,en gejezen heb,heeft het dragen van een mondmasker zowel voor het corona Virus alsook voor de z.g.n. fijnstof,waar ook reeds jarenlang bitter aan gedaan wordt,geen enkele zin.
  Toen ik verleden week op de Thaise TV Prayuth met een arrogantie spreken hoorde,alsof hij de wereld wilde leren hoe men een Virus in greep zou krijgen, verwonderde ik mij helemaal niet dat de volgende dag de Thaise social media vol stondt met de meest hatelijkste verwensingen,
  Niet dat ik alles wat in de social media goed vindt,maar kun je er zelf door je op een bepaalde te gedragen, ook niet haast schreeuwend om vragen?
  Dat dragen van het zelfde monddoekje wordt,rreeds jaren van deze heren,als complete onzin, volks domhouderij en zoethoudertje aanbevolen,omdat hun een werkelijk effectieve maatregel tegen de luchtvervuiling en het gevaarlijke fijnstof niet invalt.
  En dan boos worden op een Farang die het gewend is uit zijn land niet alle onzin te slikken die een regering hun voorkouwd.
  En hou alstjeblieft op met die eveneens domme opmerking,als je iets niet goed vindt dat je dan maar beter ophoepelen kunt,want dat is precies datgene wat we terecht van deze Anutin afkeuren.

  • HansNL zegt op

   Je zou zo maar kunnen zeggen dat zo’n hatelijke, aan racisme grenzende opmerking wellicht best nog eens minder toeristen zou kunnen betekenen
   Maar ach, heren zoals deze hebben natuurlijk weinig benul van wat belangrijk is in de bevordering van toerisme.
   En of er vermogen tot leren is?
   Gezien de vermoedelijke achtergrond van deze man, vrees ik het ergste.
   Het merkwaardige is dat er in China dezelfde streken worden uitgehaald door de machthebbers.
   Zou er een vorm van gelijkheid in denken zijn?
   Wellicht?

  • Petrus zegt op

   Alle thai dragen de doekjes,haha,net zoals een helm.

 7. Marian zegt op

  Die minister van volksgezondheid probeert met dat soort uitspraken zijn eigen falen te maskeren. Er is in Thailand via Thai social media nogal wat kritiek geweest omdat lang gewacht werd met maatregelen, met het terughalen van hun studenten uit China, en met het prioriteit geven meer aan economie dan ook voorlichting en preventie. Door expliciet farang van onverschilligheid te beschuldigen zegt hij impliciet dat Thai het prima doen, mits de adviezen van de Thaise autoriteit in acht genomen worden. Mooi toch dat diezelfde Thai social media hem nu tot nadenken dwingen en tot het maken van (welgemeende?) excuses.

 8. chris zegt op

  Ach, hij had gewoon een paar moeilijke weken. Hij moest – voor de verandering – echt werken en nadenken en kon niet terugvallen op dingen die al gedaan zijn (en niet werken).

 9. Don zegt op

  Helemaal mee eens: iedereen zonder masker het land uit (inclusief Thai)

 10. Erik zegt op

  Vervang mondmasker eens door motorhelm, meneer de minister, en kijk eens wie je dan allemaal het land uit moet schoppen….. En als daaropvolgende exercitie vervang je mondmasker door corrupte ambtenaren. Dan ruimt het aardig op hoor, in Thailand………

  • Johannes zegt op

   Inderdaad Erik er vallen meer doden in Thailand door het niet dragen van een helm dan door het niet dragen van een mondkapje.

 11. Hij heeft inmiddels veel kritiek gehad uit binnen- en buitenland. Hij heeft zijn excuses aangeboden op Facebook.

  • l.lagemaat zegt op

   Hij sprak voor de “Bühne” , hoe dom kun je zijn!

  • Frank zegt op

   makkelijk is dat, even berichtje op face book en klaar. Kan helaas niet kijken naar de reacties aangezien ik geen face book heb, dat is wel jammer. Maar voel me toch wel in mijn eer aangetast door zo’n grove uitlating.

 12. Nico zegt op

  Het zou me niet verwonderen als deze man cum laude is afgestudeerd aan een Thaise universiteit!

  • rene zegt op

   De universiteit van Khaosan Road

 13. Flaaber zegt op

  Zonder iets verkeerd te doen in dit land, integendeel, we hebben het helpen opbouwen, krijgen we zulke beledigingen voor de kiezen. Moet je eens vergelijken met Nederland, waar we overspoeld worden door criminele immigranten die nooit minder dan met de fluwelen handschoen worden behandeld. Ik heb er genoeg van.

 14. Frank zegt op

  Ben gisteren terug gekomen van 3 weken Pattaya. Daar wordt je niks aangeboden. En slechts hooguit 5 % inclusief de thai zelf, draagt een mondkapje. Er is al bewezen dat deze helemaal niet helpen, maar dat ter zijde. Zeker niet als je hem tijdens gesprek onder kin hangt. Jammer dat wij Frang zo uitgemaakt worden, terwijl hij ons juist zo hard nodig heeft.

 15. l.lagemaat zegt op

  De TAT zich maar afvragen waarom die ไอ้ฝรั่ง, Ai farang, toch steeds meer wegblijven?

  In een ander interview zou bij pedofilie 90 procent buitenlanders betrokken zijn.

  Leuker kunnen wij het niet voor de Farang maken in Thailand

 16. Dick41 zegt op

  Ik vind dat op ambassadeurs niveau ernstig protest aangetekend moet worden tegen deze belediging.
  Hier in Chiang Mai draagt meer dan 50 proc. van de lokake, Thai, bevolking geen maskers, ook geen helmen maar dat is weer een ander probleem, en ze zijn ook nergens meer te krijgen evenmin als desinfecterende handwas.
  Ik denk dat 99 proc van die verdomde farang aanmerkelijk intelligenter zijn dan deze politieke onbenul en ook nog beter omgaan met deze opgepompte crisis.
  Als je even een berekening maakt op basis van bevolkingsaantal is er in Thailand eigenlijk niets aan de hand. Er sterven meer mensen aan de luchtvervuiling die met eenvoudige handhaving voor 80 proc. verminderd kan worden maar dat is politiek niet haalbaar. Dan maar die verdomde farang beledigen. Schop ons er dan maar uit dan is Thailand weer snel een ontwikkelingsland waar de farang hulpgoederen naar moet sturen. Geen geld want dat komt in de zakken van heren als deze minister.

 17. ruud zegt op

  Het lijkt er op, dat er vast een zondebok is gevonden, voor als er een epidemie uitbreekt.
  Die farang zonder gazen maskertje, alleen goed om speeksel op te vangen, heeft heel Thailand besmet.
  Ik liep gisteren trouwens in Central Plaza en bijna niemand daar droeg een maskertje. (ik ook niet)

 18. Joop van den Berg zegt op

  Ik ben sinds 1 januari in Thailand en zag in Bangkok en op diverse eilanden veel thaise mensen met een mondkapje, maar dat zie ik al jaren.
  Nu 3 weken in de Isan waar opvalt dat er zeer weinig mondkapjes gedragen worden. Wellicht plaatselijk maar toch.
  Hij kan zich beter druk maken over verplicht een helm dragen!
  Dat scheelt hersenletsel.

  Hierbij iedereen nog een fijne tijd toegewenst en vraag me af of er een thais spreekwoord is, welke het zelfde betekent als “de soep wordt nooit zo heet gegeten, als opgediend”

  • Peer zegt op

   Ja Joop,
   Ik verblijf nu ook in Isarn en zie meer mondkapjes dan brommerhelmen, of zie ik meer brommer/motorhelmen dan mondkapjes!!
   Het maakt hier niet uit want helmplicht zou minder hersenletsel opleveren??
   Zo blijven problemen het land doorsuizen! Met voor- én achterverlichting van élk vervoermiddel zouden er minder slachtoffers vallen.
   Mondkapje meer of minder??
   Wat doet ‘t er nog toe!

   • Danzig zegt op

    Ik verblijf in Uthai Thani en hier is ook vrijwel geen mondkapje te zien. Dat was wel anders in Bangkok.

 19. ruud zegt op

  Thailand heeft de Telegraaf gehaald en misschien zelfs wel de wereldpers.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2115532611/thaise-minister-valt-uit-naar-westerse-toeristen-zonder-mondkapje

  Ik verwacht, dat de toerististenstroom richting Thailand nog verder af gaat nemen.

 20. Dirk zegt op

  Net zo toonaangevend van de grote baas van de ministers:

  Tijdens de betogingen van mensen die subsidie vroegen omdat de rubberprijs gekelderd was:

  “Ga uw rubber op Pluto verkopen en vraag daar subsidies”.

  Of tijdens de overstromingen in Isaan gedurende het vorige regenseizoen :

  “Deze overstromingen zijn een uitdaging. Leer nu vissen Ipv rijst te planten”.

 21. Carlos zegt op

  Nav dit bericht mijn trip naar Thailand gecanceld .
  Ben nog met verzekering in gesprek over terugbetaling ticket.
  Heb geen zin in dit gezeur.

  • Peer zegt op

   Zal niet lukken Carlos,
   Wat voor geldige redenen zou je aanvoeren?
   Bovendien blijft Thailand nog stééds ‘n heerlijk vakantieland!!

  • Frank zegt op

   als je je geld niet terug krijgt, lekker doorreizen naar buurland waar je van harte welkom bent, en ook nog goedkoper uit bent gezien de hoge tbh.

  • TonyM zegt op

   In feite zouden een hoop mensen hun Thaise bestemming moeten annuleren of aangeven naar een buurland te gaan.Ik zelf voel mij lekker in Myanmar en zouden er veel meer moeten doen.
   Het is daar Thailand jaren 90
   Zij die deze periode kennen weten precies waarover ik praat…..
   Gr.TonyM

 22. Lucas zegt op

  Aantal corona-doden in thailand = 0

  Aantal verkeersdoden in januari in thailand = 1589

 23. Fred zegt op

  Als domheid pijn zou doen dan liepen er veel thai te kan janken van de pijn.

 24. Rick zegt op

  Die goedkope maskers die ze uitdelen houden net niks tegen,enkel voor de schone schijn als ze de echte maskers die 4x zo duur zijn zouden uitdelen maja economische afwegingen he…

 25. mat zegt op

  Ik heb vooral de laatste tijd het gevoel dat ze ons er graag sowieso uit zouden willen gooien.
  Ze begrijpen nog steeds niet wat de consequenties voor het land zouden zijn als dit een keer echt gebeurd.
  Een minister die dergelijke uitspraken doet laat alleen maar zien hoe dom hij is.

 26. Bert Suikers zegt op

  Ja nu kun je eens zien hoe veel Thais werkelijk over ons denken, want hij is zeker niet de enige.
  Maak je borst maar net als het ooit een flink misgaat in Thailand…..

  • ruud zegt op

   Die man is niet de Thaise bevolking, maar een lid van de elite.
   Die is de onderdanige onderdrukte Thai gewend en niet de farang.
   Verder zullen ze zich waarschijnlijk dood ergeren aan de commentaren op bijvoorbeeld Thai visa, waar ze weinig aan kunnen doen, behalve de site eventueel blokkeren, maar die zal in het buitenland dan rustig verder gaan.
   Ik erger mijzelf overigens ook aan de commentaren die geen ander doel lijken te hebben, dan Thailand en de bevolking af te kraken.

   Mijn ervaring met de Thaise mensen is goed, soms heb ik van de Thai zelfs meer voorrechten gekregen, dan de Thai zelf kregen.
   Je moet echter ook begrijpen, dat alle criminaliteit in de richting van het geld trekt.
   In de toeristengebieden bevindt zich een overmatig percentage criminelen.
   Daar is de kans op slechte ervaringen met de Thai dus ook veel groter.

 27. Jan zegt op

  Meneer Anutin zou zich als minister van volksgezondheid ook eens druk moeten over het aantal dorpen in het NO van Thailand waar nog steeds niet voor iedereen water uit de kraan komt.
  Geen mogelijkheid om de was te doen of zelf een douche te nemen……over ziekteverspreiding gesproken.

 28. wim van doorn zegt op

  Dat virus is in Thailand een import vanuit het buitenland. Veronderstel je dat als een besmet persoon een mondkapje draagt hij of zij dan de ziekte (zo goed als) niet meer verspreiden kan, dan kom je op deze lukrake veronderstelling tot de conclusie dat al die verdomde farang die maar vrijelijk Thailand binnenstromen een mondkapje zouden moeten dragen. Gegeven het feit dat ze dat niet (allemaal) zullen doen moet je ze buitensluiten, tenzij je ze gaat screenen en alleen de onbesmet bevonden farang (inclusief de re-entry farang) gaat toelaten. Dit zal de toeristische instroom in Thailand grotelijks afkoelen en dus Thailand veel geld kosten.
  Een ramp van wereldwijde omvang kost ook wereldwijd geld, dat niet acepteren kost alleen maar meer geld.

 29. Jeroen zegt op

  Wederom, onze Thaise legervrienden laten steeds meer hun ware gezicht zien.
  Men heeft lak aan de Europese toerist.
  Dit gaat ze nog opbreken, maar dat hebben ze nu nog niet door.

 30. Roger Stassen zegt op

  En het vreselijkste is dat we de oprechtheid van hun wereldvermaarde “Thai smile” niet meer kunnen gadeslaan achter die mondmaskers die ze nu allemaal dragen. De glimlach van “wees welkom in ons land en laat zoveel mogelijk dollars en euro’s achter voordat jullie terugkeren”.

 31. Marijke. zegt op

  Toeristen er uit trappen nog wel.Wij gaan over 5 weken maar eerlijk gezegd nog weinig zin om te gaan.We gaan al 12 jaar met veel plezier maar is aardig gezakt.Maar ben bang dat we toch ons geld van de tickets kwijt zijn.Ik denk niet dat de annulering verzekering op deze basis uitbetaald.

  • Peer zegt op

   Klopt Marijke,
   Da’s geen reden om te kunnen annuleren!
   Kom maar gewoon en geniet van Thailand, want het blijft ‘n heerlijk vakantieland

   • Peter zegt op

    Er zijn zoveel heerlijke vakantielanden in de buurt daar, gewoon door reizen naar Vietnam of Cambodja….

 32. Kees 2 zegt op

  De minister heeft inmiddels zijn excuses aangeboden:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-07/thai-minister-sorry-for-threatening-tourists-not-wearing-masks

  • Chander zegt op

   Hierbij heeft hij geen excuses aangeboden voor zijn beledigende opmerking “Ai farangs”.
   Hij heeft zijn excuses aangeboden alleen voor het woord “farangs”.

 33. Kees 2 zegt op

  En maskers zijn niet echt effectief:

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-06/want-to-avoid-virus-forget-face-masks-top-airline-doctor-says

  Q: Does wearing masks and gloves help prevent infections?

  A: First of all, masks. There’s very limited evidence of benefit, if any, in a casual situation. Masks are useful for those who are unwell to protect other people from them. But wearing a mask all the time will be ineffective. It will allow viruses to be transmitted around it, through it and worse still, if it becomes moist it will encourage the growth of viruses and bacteria. Gloves are probably even worse, because people put on gloves and then touch everything they would have touched with their hands. So it just becomes another way of transferring micro-organisms. And inside the gloves, your hands get hot and sweaty, which is a really good environment for microbes to grow.

 34. Guy zegt op

  Eens nadenken en zelf je mening vormen,hervormen.

  Ai farang zijn voor de Thaise leiding een vorm van inkomen die ze jarenlang gedoogd en bevorderd hebben.
  Nu is al een tijd het besef erbij gekomen dat die Ai farang ook gezinnetjes hebben gesticht, kindjes kregen en daarbij ook ruimer inzicht door studie en ontwikkeling uit het buitenland invoerden.
  Dat laatste kan een dictatoriaal bewind missen als kiespijn met abcessen.

  Nog geen enkele besmetting in Thailand????? Idem in Cambodja daar gaat men totaal tegen de wetenschap in. Corona-virus is niet aanwezig in Camboda en dragen van maskertjes zou men er willen bestraffen.(bron: lokale bewoners die het via nieuwskanalen hebben).

  En de ”beschaafde” wereld die is erbij en kijkt ernaar…… Optreden???? te schadelijk voor de economie en hun geldbeugels.

  De tijd komt er aan dat de Europeaan, de amerikaan , alle Ai farang hun respectievelijke regeringen een wakker (proberen) te maken om dit soort dictaturen gaan dwingen om mensen en mensenrechten echt te respecteren.
  Wanneer???? wellicht niet morgen.

  • ruudje zegt op

   de nagel op de kop , de dictatuur tollereert geen buitenlandse invloeden

 35. De Kind zegt op

  Jezus en die man heeft waarschijnlijk universiteit gedaan . Hoe stom kun je zijn of had hij misschien yaba gebruikt of teveel gedronken ? Als hij die doden eens bekijkt …

 36. Frank zegt op

  alle farang eruit, dan houdt Thailand niet veel meer over. Ik kom net terug gisteren, en het lijkt al low season nu begin february ten opzichte van andere jaren.

  • peter zegt op

   Denk dat je volledig de plank mis slaat,dit is al jaren aan de gang,en geloof mij maar ze hebben het hier met de fralang het helemaal gehad,dat getuig ook de regelgeving voor visa,

 37. john zegt op

  de minister voor volksgezondheid heeft excuses gemaakt. LIJKT HET!

  Want:”Hours after his outburst, Anutin took to his Facebook to apologize for his remarks, which he blamed on ill manners displayed by some foreigners.”

  Hij heef top facebook excuses gemaakt waarbij hij aangaf dat hij het gezegd had omdat sommige farangs “slechte manieren hadden getoond “. Dat is dus eigenlijk geen excuus maar gewoon een verklaring waarom hij dit heeft gezegd!! Ik verwonderde me al. Een beetje thai op hogere positie maakt toch geen excuus. Is veel te veel onder de indruk van zichzelf. Ook nu weer.

 38. peter zegt op

  Ik heb een ticket voor 5 maart.
  Maar ga het maar niet gebruiken.
  Ik denk dat er veel meer aan de hand is dan er gezegd word. Jammer ik ben er altijd met veel plezier heen gegaan. Maar deze minister gaat echt te ver.

  • Sylvia zegt op

   Beste peter ,
   Kom gewoon naar Thailand en trek je niks van deze dwaas aan hij heeft waarschijnlijk zonder helm op een ongeluk gehad en heeft een hersenbeschadiging daarvan over gehouden .
   Dus kom en geniet er is niets aan de hand hier .
   Fijne reis

 39. Peter zegt op

  Onvoorstelbaar dat een minister zich zo uit.
  Ik ervaar dit als een klap in het gezicht.
  Ikwoon hier nu bijna 11 jaar en als ik mijn partner niet zou
  hebben zou ik hier zo gauw mogelijk weg willen.
  Ik ga me verdiepen in de omringende landen waar we samen naar toe kunnen
  en wel welkom zijn.

 40. John zegt op

  Ik ben uit Thailand vertrokken afgelopen November en heb het idee dat het een goede keuze is geweest. Niet alleen vanwege corona maar ook vawege alle beslommeringen en regeltjes. Nu in Spanje en wat schetst mijn verbazing: het prijspeil is hier gelijk zoniet lager dan in Thailand. Adios Thailand.

  • John Chiang rai zegt op

   Precies John,En bovendien val je onder de EU en Schengenstaat wetgeving,meestal in vergelijk tot Thailand een beter verdraagbaar klimaat voor de gemiddele Europees,ook vaak een schonere lucht,geen 90 dagen melding, geen TM 30 flauwekul als je iedere keer weer thuiskomt van paar dagen touren, geen schommelende wisselkoers etc etc , kortom alle rechten die je in je thuisland ook zou hebben. Viva Espanja 555

   • pw zegt op

    En bovendien aanzienlijk makkelijker en goedkoper Nederland te bezoeken.
    Ik ga ook!

 41. MrM zegt op

  Ach maak je niet druk, deze man staat onder hoogspanning vanwege het virus.
  Wanner je zelf onder druk/stress staat vloek je en zeg je misschien ook wel eens iets verkeerds.
  Netjes dat die zijn excuses daarvoor aanbied.

 42. BramSiam zegt op

  Zouden de mensen uit de landen waar zo gretig mondkapjes gedragen worden zich nooit afvragen waar die virussen ontstaan en waarom?
  Het HN51 virus kwam uit Thailand zelf, SARS meen ik uit China. HIV dan weer uit Afrika. Zou het kunnen dat Europa dankzij meer kennis, meer prevente en verstandiger gedrag (geen interactie met wilde dieren) gespaard blijft. En zou het dan niet verstandiger zijn naar Europa te luiste ren. Maar ja, verstandig zijn vereist meer intelligentie dan arrogantie. Dus dan maar het laatste.

 43. freddy zegt op

  onlangs naar Bangkok gevlogen, in een leuk promotiefilmpje hoe we moesten gedragen op de luchthaven bij immigratie werden we Aliens genoemd, en nu dit. Wordt tijd dat alle ” slechte” buitenlanders dit land van hun bucketlijst schrappen, nu met Corona virus een opportuniteit

  • Mark zegt op

   Alien is een vrij algemene term

 44. Rob zegt op

  Heb 25 januari met een mondkapjesvlucht van EVA air gevlogen, de meeste Aziaten en het personeel droegen mondkapjes. Tijdens het eten gingen de mondkapjes af, alsof het virus wacht totdat je klaar bent met eten!

  • Mark zegt op

   … en de mondkapjes worden keurig opzij getrokken om een dikke vette fluim op de grond te spuwen.
   Bron: meervoudige eigen waarneming

 45. Mike zegt op

  Een hoge positie in Thailand krijg je helaas niet omdat je capabel bent, maar omdat je familie vuistdiep in de corrupte en van nepotisme bolstaande maatschappij zit. Het wordt nooit wat met Thailand zolang de bevolking de heerschappij van dit soort vol idioten accepteert.

  Ze zijn te dom om simpele maatregelen te nemen, iets aan de luchtvervuiling, de krankzinnige verkeersonveiligheid of de absurde bergen gevaarlijke honden te doen.

  De farang de schuld geven is dan o zo makkelijk, want zelf iets fout doen is natuurlijk onmogelijk als Thai..

  Ach ja, zolang ik hier geen belasting hoef te betalen, en ik zo terug kan naar de US of de EU, is het wel grappig hier….

 46. hk77 zegt op

  De reactie van deze “minister” verbaast mij niet. De man straalt een en al domheid uit wanneer het gaat over dit soort kwesties. Excuses maken is er niet bij. Snap ik best gezien de totaal andere achtergrond. Echter ongenuanceerd elke farang over een kam scheren gaat mijns inziens te ver. De weigering kwam deze brulboei goed uit. Het oude spel om een zondebok te zoeken. Overigens merk ik al langer ( ver voor het Coronavirus) de veranderde houding van sommige Thais tov Westerse toeristen, bezoekers etc. Met de klemtoon op sommige. De schoen wringt hem heel erg anders. De centjes komen niet meer binnen. Ook een proces dat al veel eerder begon. De omslag binnen de regering vooral zich te richten naar eerst de Russen ( na 2010 geen factor van belang meer) en nu vooral de Chinese toeristen. Helaas gooide Corona roet in het eten. Wat doe je dan als “minister”. Vooral niet hand in eigen boezem steken maar stigmatiseren. Zoals ooit in China ten tijde van de bokseroorlog. Xenofobie naast Corona een illuster gezelschap.

 47. peter zegt op

  Eigenlijk is hij wel eerlijk, woon in de isaan,woon in een harstikke leuk dorp,dat gaat altijd goed,leuke vriendelijke hard werkende mensen,maar 1 x per jaar als ik mijn visum moet verlengen krijg ik de kriebels en ik ben helaas niet alleen,dat komt eigenlijk niet door regel geving of wat dan ook,bij de immigratie hier wordt je soms als een hond geholpen,vraag mijn weleens af waar al die haat en nijt van dan komt,
  Als wij de fralangs niet welkom zijn waarom zeggen zij dit dan niet,is misschien wat overtrokken wat deze minister riep,maar hij wint er eigenlijk geen doekjes om,kunnen hier ook ons voordeel mee doen toch?

 48. Rudy zegt op

  Eindelijk is het nu een keer officieel publiekelijk bevestigd dat ze de falang hier niet moeten hebben. Iets wat ze ons al jaren lieten voelen maar niet zeiden. Thais zijn racist tegenover de farang. Die imbeciele minister moet wel serieus gezichtsverlies hebben nu met zijn domme uitspraken. Heeft denk ik niet lang naar school geweest. Weer een serieuse streep door de rekening want dit gaat de wereld rond. Wat moeten al die mensen gaan doen die geen inkomsten meer hebben door nog eens minder toeristen door dit voorval? Altijd de schuld op de falang steken voor hun domheden. Niet goed bezig zou ik zeggen.
  Hebben de roze brillen mannetjes nu geen commentaar?

 49. rentenier zegt op

  Ik heb het eens allemaal gelezen en sta verstomt van alle negativiteit, Ik schaam me kapot voor het hufterige en arrogante gedrag van veel buitenlanders in Thailand omdat men mij ook als hun ‘soortgenoot’ ziet. Tientallen jaren heb ik de neiging om de Thai die mij ‘farang’ noemen om met mij in contact te komen, te zeggen dat men mij niet moet zien als de meeste anderen ‘farang’ want arrogant of niet, ik denk dat ik me redelijk correct gedraag. Misschien is er dat de reden van dat ik mij bijna nooit kan verenigen met al het negatieve wat vele buitenlanders als negatief ervaren in omgang met de Thai. Ik woon zo’n 30 jaren in Thailand en ben heel erg blij dat ik niet in Nederland woon. Wij ‘buitenlanders’ moeten ons aanpassen en ‘de Thai’ hebben het recht om eisen aan ons te stellen. Als we het oneens zijn en daarom niet graag meer in Thailand zijn staat het ons vrij te vertrekken. Als dan eindelijk het kaf van het koren gescheiden is hebben de ‘goede farang’ die wel van Thailand houden de kans dat de eisen aan ons vergemakkelijkt worden. Kijk eens goed in de spiegel en probeer eens te zien waar je mee bezig bent, hoe je je gedraagt, Hoe anderen jou zien. Misschien ga je dan begrijpen waarom er Thai zijn die zich gedragen tegenover jou alsof je niet geliefd bent

  • Tino Kuis zegt op

   Beste rentenier,
   Het is een misvatting te menen dat je kritiekloos alles moet aanvaarden van iemand of iets waar je van houdt. Integendeel, ‘houden van’ betekent een open blik en eerlijkheid. Zoals de bekende Thaise intellectueel Sulak Sivaraksa zei: ‘Loyaliteit vereist tegenspraak.’
   Ik houd van Thailand, ik heb heimwee naar Thailand. Ik heb altijd een goed contact gehad met Thais van allerlei soorten en maten. Ik heb mij verdiept in de Thaise samenleving en deed op allerlei manieren mee. Ik heb, als ik dat nodig vond, passende en opbouwende kritiek geleverd op foute zaken. Dat is niet hufterig of arrogant, hoewel afhankelijk van hoe je het brengt.
   Dat is mij nooit kwalijk genomen, Ze waren het vaak gewoon met mij eens, en we probeerden er samen wat aan te doen. Wegkijken van misstanden is het ergste wat je de Thais kunt aandoen, dat is geen liefde maar angst en onwil.

   • Rob V. zegt op

    De grootste fout die mand kan maken is zich omgeven met ja-knikkers of mensen die zwijgen. Kritiek en tegenspraak is inderdaad uitermate belangrijk. Of de mening nu positief of negatief is maakt niet uit. Wat uitmaakt is of de persoon in het hart werkelijk respect heeft. Deze minister zal echt niet veel anders aankijken tegen een farang die het mondkapje zwijgzaam aanpakt als degene die deze beleefd weigert. Tenminste, ik krijg de indruk dat deze minister de buitenlanders niet als gelijkwaardige mensen ziet, ze niet respecteert. ‘je bent welkom mits je maar je plek kent, je mond niet opent’ , nou dan ben je niet écht welkom. Mensen die geen afwijkende meningen respecteren of zelfs maar tolereren zie je niet als gelijkwaardig en gaan heus geen werken aan makkelijkere regelgeving voor jou. Het gaat al mank vanaf het moment dat we elkaar niet als gelijkwaardig zijn. En gelijkwaardigheid opbouwen bereik je niet door naar iemands pijpen te dansen , te zwijgen of mensen stroop op de mond te smeren.

    • Roedii vh. mairoe zegt op

     Inderdaad zegt betr minister: je bent welkom mits je geld laat rollen, je plek weet en je mond houdt”! En dat is tevens wat @rentenier ook betoogt. Kom naar Thailand, accepteer hoe het hier reilt en zeilt, laat de bovenklasse doen wat ze doet met de onderklasse, kijk weg, zie niets, zorg dat je het zelf goed heb, en laat de Thai smoren in zijn eigen sores. Gelukkig maar dat van dit soort renteniers er niet veel zijn in Thailand.

     • Tino Kuis zegt op

      Zo is het maar net, Roedii. Ik ben het geheel met je eens. Ik heb bij mijn laatste bezoek aan Thailand, een lange week geleden, gemerkt hoe groot de spanningen zijn die jij noemt, en andere spanningen die niet mogen worden genoemd.
      Koi is het Thaise woord voor ‘pink’.

   • rentenier zegt op

    Het is een misvatting als men denkt dat ik klakkeloos overal ja op zeg en het er mee eens ben want dan zou ik hier ook niet hebben gereageerd. Het is zelfs het tegenovergestelde. Het is inderdaad de manier waarop je je kritiek naar Thai uit. Negatieve en ongenuanceerd geuite kritiek heeft meestal geen positieve uitwerking. Opbouwende kritiek met uitleg heeft meer kans van slagen maar nog geen garantie dat men er iets mee gaat doen. Ik ga dan meestal het goede (volgens mij) voorbeeld geven in de hoop dat ik de Thai prikkel. Ik heb eigen bedrijfjes gehad en voor een aantal Thaise bedrijven gewerkt en werkelijk in alle hoeken van Thailand en deel genomen in alle sociale Thaise omgevingen. Ik heb ook wel eens last gehad van Thai die het niet eens waren met mijn opbouwende kritiek. jaloerse mensen, afpersers, dreigers maar die draaiden meestal bij. In mijn huidige omgeving bevinden zich veel Zweden en die zijn een grotere storende factor dan b.v. de Russische zon aanbidders. Maar ik leef mijn eigen leventje en blijf m’n hulp aanbieden waar ik denk dat ik iemand kan blij maken. Deze week o.a. een Belg geholpen met een auto te kopen, verzekering af te sluiten en hij is ongehuwd, geen Thaise garant steller, we moesten naar de Immigratiedienst e.d. maar alles kwam piekfijn in orde. Het lukte me voor mezelf ook dus mijn ervaring ten dienste stellen aan mensen die ik graag wil helpen.

    • Roedii vh. mairoe zegt op

     Beste rentenier, dat jij je inzet voor andere mede-EU-immigranten siert je. Dat je de Thai in diverse situaties hebt meegemaakt, idem. Maar dan nog staat het niet netjes te menen dat hen geen kritiek toekomt. In tegendeel. De gebeurtenissen van vandaag te Korat laten zien hoe feitelijk Thailand een verdeeld, gefrustreerd en ongelijk land is. Er is veel commentaar geleverd opo een lid van de Thaise regering. En terecht! Dit land ontspoort, niet alleen vanwege de risico’s thv een wereldwijde virusbesmetting, niet alleen vanwege politiek onderlinge gehannes en geharrewar, ook doordat er zo absoluut weinig oog is voor wat werkelijk gaande is in de Thai samenleving. Ik heb niet de indruk dat jij daar in je 30 jaren oog voor hebt (gehad).

  • ruud zegt op

   “Ik schaam me kapot voor het hufterige en arrogante gedrag van veel buitenlanders in Thailand omdat men mij ook als hun ‘soortgenoot’ ziet.”

   Zou u kunnen toelichten, waaruit dat hufterige en arrogante gedrag bestaat?

   Ik heb veel jaren in uitgaansgebieden doorgebracht, maar over het algemeen heb ik geen onfatsoenlijk of hufterig gedrag bij de farang waargenomen, maar mensen die plezier hadden.
   Behalve misschien, als uitzondering, een of ander stomdronken exemplaar.
   Maar goed, die vind je bij de Thai ook.

   “Misschien ga je dan begrijpen waarom er Thai zijn die zich gedragen tegenover jou alsof je niet geliefd bent.”

   Met hoeveel farang zou die minister ooit hebben gesproken, of een biertje hebben gedronken?

   • Johnny BG zegt op

    Rentenier is vrij duidelijk als je geen korreltje zout op ieder woordje gaat leggen.

    Een ieder die in Thailand wil gaan wonen moet weten dat er rechten opgegeven moeten worden die in NL of BE gewoon zijn. Als je daartoe niet bereidt bent dan is de keuze voor Thailand wellicht niet de slimste.
    Veranderingen in een land aanbrengen is een taak voor de eigen bewoners waar je als buitenlander buiten moet blijven als het systeem binnen de redelijke grenzen van de VN valt. Souvereiniteit is een groot goed waar onze voorouders best wel misbruik van hebben gemaakt en ons geen windeieren heeft gelegd gezien onze gezamelijke rijkdom en plaats in de huidige wereld.

    Ik denk dat Rentenier met zijn 30 jarige kennis wel weet dat je je over uitspraken van politici in Thailand geen zorgen hoeft te maken. Zoals in een eerder commentaar geschreven zijn de Thai best wel goed in het produceren van uitspraken die bij ons echt niet kunnen.
    Een Thai zal net zo verbaasd reageren op de ontspoorde Zwarte Pieten discussie en het veranderen van namen van etenswaren zoals negerzoen en moorkoop. Ben nu benieuwd of ook de leuke afrikaantjes in de ban gaan trouwens.
    Ik schat zelfs in dat een Thai die veranderingen zouden zien als de grootste zin en er zijn wel andere zaken waar je je druk om kan maken.

    De linkse kerk is gek op het zien van beren op de weg maar dan is Thailand toch echt het verkeerde land om het proberen te veranderen en zeker als buitenlandse influencer.

    • Rob V. zegt op

     Op de linker en de rechter flank ziet men genoeg beren, monster en spookbeelden. Dat de wat nuchtere Nederlanders (links, rechts of wat ook) daar in gesprek over gaan laat wel zien hoe goed het gaat. Het zijn vergeleken met zaken zoals ‘een dak boven mijn hoofd’ en ‘kan ik morgen mijn zorg en eten nog wel betalen?’ vrij onbenullige zaken. Een Thai heeft inderdaad wel andere zaken aan zijn hoofd. Er is geen goed werkende rechtstaat , een degelijk vangnet enzovoort. De elite zit niet te wachten op inspraak van de gewone Thai, laat staan de buitenlander. De Thai moet zijn plaats kennen, de buitenlander al helemaal. Mondige farangs, hoe goed of hoe slecht die hun argumenten en kritiek ook bewoorden, daar wil deze minister niets van weten. Ikke.. ik.. zo wordt Thailand er ook niet beter op met deze mensen aan het roer.

  • Rob V. zegt op

   Wie zijn de ‘goede farang’? Ik zie mijzelf als een goed persoon, of tenminste iemand die de beste bedoelingen heeft. Maar er zijn landgenoten en Thai die gruwen van mijn opvattingen (ik ben voor sommige een communist, een activist, ik raaskal, ik zwaai met mijn vingertje, ken mijn plaats als gast niet enzo). Er zullen altijd mensen zijn die zich zwaar irriteren aan ‘de buitenlander’ als die uit de pas loopt. Er zal geen rode loper uitgaan, je kun niet selecteren op ‘goede farang’ en ‘niet goede farang’. Een ‘niet goede farang’ kan net zo goed van het land houden. En een ‘goede farang’ (iemand die niet op de radar verschijnt) kan iemand zijn die zwijgzaam met alle winden mee draait. Waarbij ik me dan afvraag of zo iemand écht van Thailand en de Thai houdt? Hen als gelijkwaardig ziet?

   In mijn boek is de ‘goede farang’ (of andere buitenlander) een persoon die mensen als gelijkwaardig ziet. Ongeacht nationaliteit, geslacht enzovoort. Sommige van hen trekken hun mond open, andere vallen liever niet op. Allemaal prima. En de ‘niet goede farang’ denken dat met geld er tegenaan smijten je er wel komt (ik betaal dus ik bepaal, ze hebben ons geld hard nodig). Maar zal het voor het beleid iets uit maken als bepaalde buitenlanders niet meer in Thailand verblijven? Ik betwijfel het. Het enige wat een beetje kan helpen is respect hebben voor een ander, ook al verketterd de andere mogelijk je ‘roze’ of ‘zwarte’ bril opvatting over onderwerp X of Y. Maar zelfs als mensen zien dat je het goed bedoeld, dan nog zal het beleid niet echt veranderen denk ik zo. We kennen toch allemaal de uitspraken zoals ‘ja deze regels zijn niet voor jouw bedoeld, jij bent anders maar we moeten deze regels wel invoeren ook als jij her hinder van hebt omdat…’.

   • Johnny BG zegt op

    Ooit las ik op dit blog dat Thailand weinig regels zou hebben en dat betwijfel ik nogal gezien de weinig opgefriste wetgevingen die je zomaar in de problemen kan brengen om actief in het land bezig te zijn.
    In mijn Thaise vriendengroep heb ik het weleens over de belabberde positie van mij als gedoogde werknemer, minimale investeerder en familiehoeder.
    Iedereen is het er mee eens dat het niet ideaal is maar zij zijn degene die dat zouden kunnen veranderen. Aangezien er nog tig andere dingen veel belangrijker zijn zal deze belabberde situatie niet snel veranderen en zal ik zelf actie moeten ondernemen om juist wel de regels te kunnen volgen.

    Er zijn zat mogelijkheden maar ik heb het gevoel dat vaak de financiele zekerheid vanuit NL het uitgangspunt van landhoppen is. Als dat opgegeven moet worden is de wereld te klein.
    Ik spar ook weleens met mijn 85 jarige moeder met alleen AOW. Die zegt gelijk dat je niets in Thailand te zoeken hebt als je er geen geld voor hebt en daar kan ik als zoon haar alleen maar gelijk in geven.
    Landhoppers moeten naar de zuidelijke EU landen zodat de Euro daar uitgegeven wordt en tegelijk is er minder gezeur. Win Win voor iedereen met roze en zwarte brillen.

 50. De Inquisiteur zegt op

  Wel, zo te lezen gaat het hier erg rustig worden.
  Weinigen gaan nog op verlof komen en de rest verlaat het land.

  Mooi zo, krijgen wij -roze brillen- wat minder met zeurpieten -zwarte brillen- te maken.
  Ik hoop dat alle negatievelingen zich aan hun woord houden.

 51. Rene Martin zegt op

  Heel vervelend die opmerking van die minister maar gelukkig had ik de afgelopen weken zelf wel positieve ervaringen met de Thaise mensen in Thailand. Maar steeds meer van dit soort opmerkingen en je hebt dan geen zin meer om Thailand te bezoeken.

 52. endorfun zegt op

  Weer een typisch politieke idee : zonder enige kennis terzake iets opleggen dat niet helpt. Kwestie van zijn eigen intelligentie nog wat meer te duiden, draagt hij er zelf geen op die foto.
  Is die ziekte niet ontstaan in een land, waar men zulke (nutteloze) mondmaskers voordien, dus voor de uitbraak, ook al droeg ? En worden die mondmaskers, die nu massaal worden opgekocht door Chinese toeristen, niet geproduceerd in China ?
  Dat je niet alles weet, is OK. Dat je heel weinig weet is al minder OK. Maar dat je nutteloze en zinloze onzin uitkraamt … maar bij ons zijn de poltici niet veel beter. Die weten ook alles veel beter.

 53. Cees zegt op

  Wij vertrekken volgende week naar Thailand, Bangkok en Changmai.Worden daar veel mondkapjes gedragen?

 54. Johan zegt op

  Ze moeten deze minister als eerste het land uit schoppen want hij draagt het mondkapje niet zoals het moet. Het enigste wat deze minister tot heden heeft bereikt is dat hij nu weet hoe je de wereldpers over je heen krijgt.

 55. Jan S zegt op

  Ik begrijp dat papa kwaad is, staat hij in aanwezigheid van de opgetrommelde pers, doekjes uit te delen aan zijn kinderen en de volwassen buitenlanders wijgeren om ze aan te nemen.
  Het is overduidelijk dat we deze man niet serieus moeten nemen.
  Thailand blijft voor mij een fantastisch land !

 56. Frans zegt op

  Eerst de chinezen nog een tijdje het land binnenlaten en dan zo,n reactie, hypocriet

 57. teun zegt op

  Deze minister zou er goed aan doen te kijken naar hen die monddoeken uitdelen. Zonder er zelf een te dragen!!??!!
  Daarnaast zou hij eens goed moeten kijken naar straatbeelden, bokswedstrijden etc. en vaststellen hoeveel procent van de in beeld verschijnende mensen:
  1. geen monddoekje draagt en
  2. hoeveel thais dat procentueel zijn en
  3. hoeveel procent daarvan verdomde farangs.

  Hij zou meer effect hebben om de thais zelf aan te sporen die kapjes te dragen. Want die verdomde farang komen in principe niet uit besmet gebied.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website