De Thaise marine heeft in een white-paper statement van een negen pagina’s, toegelicht waarom er een noodzaak is om duikboten te kopen. Er is veel kritiek onder de Thaise bevolking op de keuze om 36 miljard baht te besteden voor de aankoop van drie Chinese onderzeeërs.

De white paper die is opgesteld in opdracht van vice-premier Prawit Wongsuwon, lijkt een poging om de publieke opinie te beïnvloeden. Dat is nodig omdat er maar weinig steun is voor de keuze van de regering om drie S26T onderzeeërs van Chinese makelij aan te schaffen. Critici zeggen dat Thailand geen last heeft van maritieme bedreigingen er geen territoriale conflicten op zee zijn en de Golf van Thailand heeft relatief ondiep water en is daarom niet geschikt voor onderzeeboten.

Toch vindt de marine dat de duikboten nodig zijn om de maritieme belangen van Thailand te beschermen. Thailand hoeft niet direct zelf bij een conflict betrokken te zijn, maar er zijn nu al conflicten elders die ook Thailand kunnen raken, zoals het geschil in de Zuid-Chinese Zee tussen China, de Filippijnen, Brunei, Maleisië, Vietnam en Taiwan. Dat kan de Thaise handelsbelangen en het vervoer over zee beïnvloeden. Thailand moet daar klaar voor zijn, zo zegt admiraal Narongphon. Daar komt bij dat Thailand achter loopt bij andere landen in de regio. Singapore en Vietnam hebben er elk al vier, Indonesië twee en Maleisië heeft er twee. Singapore, Vietnam en Indonesië hebben bovendien nog meer duikboten in bestelling.

Er moet een nieuw “territoriale hek” om Thailand worden gezet en daar hebben de onderzeeërs een belangrijke rol bij. Zo moeten de 15.000 schepen die jaarlijks door de Golf van Thailand varen beschermd worden. En, zo laat de verklaring van de marine weten, zelfs als Thailand dit jaar de onderzeeërs koopt, zal het nog tussen de zeven tot 10 jaar duren voordat ze volledig operationeel zijn.

De keuze voor de Chinese onderzeeërs is gebaseerd op de capaciteiten van de schepen, technologie, training, garantie en levertijd. De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen 3 tot 5 miljard baht.

De marine bestrijdt de kritiek dat de Golf van Thailand met haar 50 meter te ondiep is voor duikboten. Op kernenergie aangedreven Amerikaanse duikboten nemen in de Golf regelmatig deel aan legeroefeningen samen met de Thaise marine. Verder wijst de marine erop dat Thailand van 1938 tot 1951 al vier duikboten heeft gehad.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/4qPUE6

3 reacties op “Thaise marine: Duikboten zijn nodig ter bescherming van onze zeeën”

 1. Eric zegt op

  Thaise logica. De buren hebben een onderzeeer, dus wij ook. De buren hebben een goedlopende 7/11 in de straat, dus de buren openen er ook 1, of een FamiliyMarket.

  Als de omringende landen subs kopen, dan zorg je als weldenkend strateeg voor onderzeeboot bestrijdingsvaartuigen en of -vliegtuigen.
  En als China eigenlijk het enoige echt agressieve land in de regio is, waar koop je dan je vol met op afstand uit te zetten electronica niet? Precies.

  Het zou een hoop schelen als ze de middelen voor die subs zouden steken in beter onderwijs, vooral op het platteland. dan hoeven we hopelijk over een generatie of 2 niet meer zo te glimlachen als de Thaise logica de kop op steekt.

  Ik ben bang dat het met deze subs dezelfde kant op gaat als met het vliegdekschip. Geen vliegtuigen, laat staan dat er Thaise piloten zijn die er op zouden kunnen landen.

 2. Harry zegt op

  Bij gelden naar scholing op het platteland valt er niet voldoende af voor de elite van Thailand. En al helemaal is dat niet als speeltje te gebruiken voor de marine-leiding bij een volgende trip.
  De interesses van de Thaise belastingbetaler…. daar heeft nog nooit een Thaise politicus zich voor geïnteresseerd.

 3. teun zegt op

  Bij de Chinezen duikboten bestellen, terwijl de Chinezen zelf duikboten bestellen in Rusland e/o Duitsland? Wie spoort er nou niet helemaal?

  En hoe lang gaat het duren voor er gekwalificeerde bemanning is? Steek het geld in infrastructuur (nee!!!! gen HSL) en opleiding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website