(gorzynik / Shutterstock.com)

Je kan je afvragen of de timing erg handig is, maar daar zitten ze niet echt mee. De Thaise luchtmacht is gecharmeerd van de F-35 Joint Strike Fighter-jet van Lockheed Martin. Daarvan willen ze er graag 8 van aanschaffen in het fiscale jaar 2023.

Volgens de opperbevelhebber van de Royal Thai Air Force, ACM Napadej Dhupatemiya, zijn er 8 van de in de VS gemaakte F-35 stealth-jets, ’s werelds meest geavanceerde gevechtsvliegtuig, noodzakelijk om de nationale defensie te versterken. ACM Napadej laat weten dat de luchtmacht een nieuwe vloot straaljagers nodig heeft, aangezien de verouderende F-5 en F-16 vliegtuigen al meer dan drie decennia in dienst zijn. Naarmate vliegtuigen ouder worden, zullen de onderhoudskosten en veiligheidsrisico’s waarschijnlijk toenemen.

De F-35-jets, vervaardigd door de Amerikaanse defensiegigant Lockheed Martin, zijn naar voren gekomen als de beste keuze nu de aanschafkosten van het vliegtuig lager zijn, nog maar US $ 82 miljoen (2,7 miljard baht) per stuk.

Volgens ACM Napadej koopt de luchtmacht geen wapens, maar implementeert ze veiligheid om de mensen en de belangen van de natie te verdedigen. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat als het publiek daar hetzelfde over denkt en de aankoop zal steunen.

Gezien hun technologische voordelen, zullen de F-35-jets voldoen aan de behoeften van het land om de slagkracht van de luchtmacht te vergroten en zijn de vliegtuigen een essentieel onderdeel van moderne oorlogsvoering, aldus de opperbevelhebber.

Nederland heeft voorlopig 37 stuks F-35 toestellen aangekocht. Op 31 oktober 2019 landde de eerste Nederlandse F-35 voor operationeel gebruik op Vliegbasis Leeuwarden. De Belgische regering heeft in 2018 beslist om 34 nieuwe F-35’s aan te schaffen om de oude F-16’s te vervangen.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Thaise luchtmacht laat haar ogen vallen op F-35 gevechtsvliegtuigen”

 1. Johnny BG zegt op

  Politiek blijft geklungel om gewoon het echte verhaal te kunnen vertellen zoals groot handelsverschil met de VS en met de steun die je ervan kan verwachten (wel of geen valuta manipulatie maatregelen) en een klein beetje afstand nemen van China als deze actie doorgaat. Geopolitiek is groter dan wat het betreffende volk soms wilt.

 2. Erik zegt op

  Eerst duikboten en nu deze dure dingen, maar wie vertelt mij welke vijand men op het oog heeft? Of willen de boys gewoon wat nieuwe speeltjes?

 3. Peter V zegt op

  Goed plan, ik zie voordelen voor de Thai…
  Deze dingen zijn niet goed in te zetten tegen de eigen burgers.

 4. Petervz zegt op

  Het is nog maar de vraag of de VS akkooord zal gaan, aangezien de F35 niet verkocht wordt aan landen die gebruik maken van Russische of Chinese defensie technology. Ook Huawei is dan een probleem.

  • arie2 zegt op

   Daarom is het een belangrijk ding dat ze voor de US hebben gekozen. Het was China of de US. Hier zijn er heel veel heel blij mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website