Volgens de ranglijst van Trends in International Mathematics and Science Study doen Thaise schoolkinderen het iets beter bij wiskunde en natuurkunde. Helaas is het nog lang niet goed genoeg want Thaise scholieren scoren nog steeds onder het internationale gemiddelde. 

Op de ranglijst staan Thaise leerlingen bij beide vakken op de 26ste plaats van 39 landen en zeven Staten in de VS. Bij de Asean-landen staat Thailand op de derde plaats na Singapore en Maleisië. Singapore doet het erg goed en heeft bij beide vakken een toppositie.

Aan het onderzoek, dat eens in de vier jaar worst afgenomen, werd deelgenomen door 600.000 leerlingen.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Thaise leerlingen scoren iets beter bij wis- en natuurkunde, maar internationaal nog steeds slecht.”

 1. ruud zegt op

  Ik heb niet het gevoel, dat van een score van 427 naar 431, en van 451 naar 456 gaan een verbetering kunt noemen.
  Dat valt waarschijnlijk binnen onzekerheidsmarges.
  Overigens was de score in 1995 beduidend beter met 467 en 482.
  Thailand zou zich dus eens af moeten vragen wat ze fout hebben gedaan.

  Verder is het natuurlijk nog de vraag, hoe die test is gedaan.
  Zijn dat willekeurige studenten, of speciaal geselecteerde?

 2. Vdm zegt op

  Wat ik me nog steeds afvraag? Kan men in Thailand hoofdrekenen. En iets ogenschijnlijk normaal in Belgie, men moet 917 baht betalen, en men geeft 1017 Baht zodat ik een briefje van 100 Baht terugkrijg maar blijkbaar heeft men in winkels daarnog steeds problemen mee. Uit ervaring toch 20%.Enige verklaring?

  • Kees zegt op

   Zelden iemand ontmoet in Thailand die WEL kan hoofdrekenen en dan bedoel ik de meest simpele rekensommen. Die 20% lijkt mij dan geen goede schatting. Zonder rekenmachine zijn ze bijna allemaal compleet kansloos.

 3. Nelly zegt op

  De meeste Thai kunnen niet hoofdrekenen. Ik heb ook meestal mijn gepast geld reeds lang in de hand, als hun nog steeds aan het rekenen zijn. En dan staan je ze gek aan te kijken. Wat je niet geleerd word, kan je ook niet in de praktijk brengen. Is toch een kwestie van oefenen. En onze tafels van vermenigvuldiging werden er niet voor niks ingestampt. Je vergeet ze nooit meer

 4. John Chiang rai zegt op

  Dat de Thai niet hoofdrekenen kunnen mag best waar zijn,maar is dit niet een internationaal verschijnsel?De ouderen onder ons hebben nog echt hoofdrekenen geleerd,terwijl dit bij jongeren reeds lang door een calculator,of een functie op hun mobil is overgenomen.

 5. Bo zegt op

  Wat me ook altijd opvalt is dat ze bij de eenvoudigste berekeningen een rekenmachine nodig hebben .
  Als je 60 baht moet betalen en je geeft een briefje van 100 baht dan komt eerst het machientje erbij en wordt het ingetikt voordat je 40 baht terug krijgt , niets uit het hoofd wordt gedaan .

 6. Fransamsterdam zegt op

  Als ik in een bar wil afrekenen roep ik uiteraard ‘check bin’ en vervolgens tel ik uit mijn hoofd de bedragen op de papiertjes in de bin bij elkaar op en tik het totaalbedrag in op het schermpje van mijn telefoon, waarna het bedienend personeel de totale schade door de cashier laat opmaken.
  Als ze met het totaalbedrag terugkomen laat ik het schermpje zien, en dat klopt vrijwel altijd.
  Dit heeft minstens vijf voordelen:
  -je traint de grijze massa.
  -je oogst een grote mate van bewondering.
  -men zal minder snel geneigd zijn bewust een fout te maken.
  -onbedoelde fouten komen eerder aan het licht.
  -als het niet meer lukt weet je dat het tijd wordt om naar huis te gaan.

  Als iemand trouwens een linkje heeft naar het rapport waarin Thailand ook in de statistieken is meegenomen houd ik mij aanbevolen. In de Nederlandse versie komt Thailand om onduidelijke redenen niet voor, zie
  .
  https://goo.gl/wQf3iN


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website