Thaise kip mag weer na 8 jaar

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
6 april 2012

Nederland zit vanaf 1 juli weer aan de Thaise kip.

De Europese Unie heft dan de importban op die sinds de uitbraak van de vogelpest in 2004 gold voor ongekookt kippenvlees. Japan en Zuid Korea volgen het besluit van de EU. De minister van Landbouw verwacht dat Thailand dit jaar 50.000 ton richting Europa kan exporteren.

De ziekte, HPAI (highly pathogenic avian influenza), werd begin 2004 in verschillende landen in Zuidoost Azië ontdekt. In Thailand brak die in de provincie Suphan Buri uit, waarna het virus zich naar andere provincies verspreidde. 63 miljoen kippen eindigden in een kuil, de productie zakte in van 253 naar 180 miljoen vogels en de export ging van 300.000 ton naar 96 ton in 2005. De export naar EU zakte van 100.000 ton in 2003 naar 11.000 ton totdat het verbod werd ingesteld. Daarna mocht alleen nog bewerkt vlees de EU in.

Na de uitbraak heeft Thailand er alles aan gedaan om een herhaling van de ramp te voorkomen. De meeste producenten installeerden een gesloten en gecompartimenteerd systeem om een mogelijke uitbraak beter te kunnen bedwingen. In februari 2009 werd voor het laatst vogelpest geconstateerd. Inmiddels voldoet de industrie aan de richtlijnen van de EU en de World Organisation for Animal Health.

Adirek Sripratak, directeur van Charoen Pokphand Foods, ’s lands grootste producent en exporteur, verwacht dat Thailand ’s werelds tweede grootste kippenexporteur kan worden na Brazilië.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thaise kip mag weer na 8 jaar”

  1. M. C. Veen zegt op

    Ja mooi! Wanneer stopt het barbarisme tijdens en tegen het slachtvee? Ik heb al een hoop gezien… 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website