Pailin Chuchottaworn, hoofd van de stuurgroep economisch herstel, benadrukt nogmaals dat de regering  het land moet heropenen om te voorkomen dat de economie ineenstort. De lockdown is zesmaal versoepeld, maar dat zal de situatie niet verbeteren tenzij het land heropent, maar wel met voorzorgsmaatregelen.

Verwacht wordt dat het GDP (bruto binnenlands product) dit jaar met 8 tot 10 procent krimpt, wat gelijk staat aan een verlies van 1,5 tot 1,7 biljoen baht.

“Alhoewel de regering middels de Special Tourist Visa de deur op en kier zet voor buitenlandse toeristen, blijft Thailand effectief gesloten. Als Thailand geen manier kan vinden om de grenzen te heropenen voor het komende hoogseizoen in het vierde en laatste kwartaal van het jaar, moet het STV-programma misschien geschrapt worden. Wanneer het land niet open gaat, zal het moeilijk zijn voor het GDP om te groeien omdat de economie voornamelijk steunt op de toerismesector en export.”, aldus Pailin.

Pailin zegt dat de CCSA goed werk heeft verricht om de verspreiding van Covid-19 onder controle te houden, maar het handhaven van nul besmettingen door het land gesloten te houden, gaat ten koste van de economie.

“Het vierde kwartaal is van essentieel belang, luchtvaartmaatschappijen moeten hun vluchtschema’s ver van te voren maken. Als er niet spoedig stappen worden gezet om Thailand tijdens het hoogseizoen te heropenen, is er geen tijd om inkomende vluchten te plannen en wanneer het later gebeurt, is het te laat.”

Pailin is het ook niet eens met het aantal eisen dat aan buitenlandse bezoekers wordt gesteld om Thailand te mogen inreizen, te veel en te ingewikkeld.

Bron: Bangkok Post

Rating: 4.00/5. From 14 votes.
Please wait...

24 reacties op “Thaise economen: ‘Open het land of accepteer de ineenstorting van de economie’”

 1. Ronny zegt op

  Ik denk dat ze beter eerst hun landgenoten eens testen op Covid. Want iets meer 3000 besmettingen is voor mij nogal moeilijk te geloven. Als men niemand test heeft men natuurlijk geen besmettingen. Alleen op luchthavens en op quarantaine voor diegenen die aankomen, maar er wonen nog bijna 70 milj. Thai die niet worden getest omdat niet iedereen +/- 2000 Bath wil uitgeven aan die test.

  • ruud zegt op

   Gezien de besmettelijkheid van het virus, is het niet waarschijnlijk, dat er veel besmette personen in Thailand rondlopen.
   Zeker in de sloppenwijken wonen de mensen erg dicht bij elkaar en vaak met grote families.
   Daar zou een enorme uitbraak plaatsvinden, als er veel met Corona besmette mensen waren – of misschien besmette mensen, mensen die het virus wel hebben, maar het niet makkelijk overdragen.

   • Ronny zegt op

    Als ik zie wat er in de sloppenwijken van Brazilie bezig is, dan zie ik het tegenovergestelde in de sloppenwijken. De meeste wil zich niet testen , omdat het +/- 2000 Bath kost. Ik ben helemaal niet zeker dat er niet veel besmettingen zijn. Tenslotte het virus gaat waar het kan. Er zijn trouwens al verschillende personen (niet Thai) die vertrekken vanuit Thailand naar hun thuisland, en ze komen aan met Covid, vanuit Thailand. En ge moet eens kijken wat er in de sloppenwijken van Manilla allemaal aan de hand is.

    • jacob zegt op

     https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1939736

     een linkje over het gemiddelde dodental in THailand
     Wellicht helpt je dat je twijfels te overwinnen

     • Ronny zegt op

      Een link van de Bangkok Post, tja. Moest men zoveel testen zoals in vele andere landen, dan zou men aan heel andere cijfers komen. Nu zijn er zogezegd maar 58 sterfgevallen door Covid, heel twijfelachtig. Natuurlijk als men heel weinig test, alleen bij diegenen die het kunnen betalen , dan heeft men bijna geen slachtoffers . Men zou eens moeten gaan testen bij de armeren, die zijn er genoeg. En als er niet Thai weggaan terug naar hun thuisland, en die komen aan met Covid, vanuit Thailand.

 2. herman buts zegt op

  Er zijn dus toch nog mensen met gezond verstand daar.Laat ons hopen dat het niet te laat is.Het STV programma was een lachertje, niemand die daar aan begint.Hopelijk komt er snel een normale regeling, want het water staat meer dan aan de lippen voor veel mensen daar.

 3. peter zegt op

  Las net dat Thailand de deur weer heeft dicht gegooid.
  Donderdag zouden 150 Chinezen komen, niet dus. Alsof dat veel uit zou maken.
  Intussen gaat regering gewoon door met plannen en heeft een dure studie gestart om een 4 baans bruggetje te maken tussen Petchaburi en Chonburi. Zo’n 100 km. Natuurlijk hoog genoeg om container schepen door te laten.
  Natuurlijk de subs dan nog en wellicht ook een doorbraak van het land (een soort Panama kanaal) voor de scheepvaart.
  Hoezo de economie valt in duigen?

  • herman buts zegt op

   Plannen kost niet veel , de aankoop van 2 duikboten was ook gepland- gaat niet door.Hoge snelheidsrein Bkk-Chiang mai gepland – gaat niet door en ik kan zo nog wel even doorgaan Misschien kunnen ze eerst de beloofde 5000bht voor de eerste 3 maanden die de meeste nooit gezien hebben uitbetalen daar is momenteel de nood het hoogst

   • lomlalai zegt op

    Ik dacht dat de aankoop van de duikboten alleen maar uitgesteld was, dat het nu definitief niet door gaat is goed nieuws voor de Thaise bevolking!

 4. Jozef zegt op

  Peter,

  Ik vermoed dat die 150 Chinezen enkel mensen waren die op koopjesjacht naar Thailand kwamen.
  Is idd weer uitgesteld, maar de Cinezen zullen de eersten zijn die het land binnenmogen.
  Ik krijg regelmatig nieuws van zowel Thai als farang die,op Samui wonen, en die bevestigen dat vele zaken die leeg of te koop stonden opgekocht zijn door Chinezen.

 5. John Chiang rai zegt op

  Het is voor de economie natuurlijk verschrikkelijk,maar om nu meteen een regering voor de keuze te stellen, open het land,of accepteer de ineenstorting van de economie,is haast te vergelijken met een keuze tussen de pest en cholera.
  Met het onmiddelijke openen van het land,zal men in de eerste plaats niet de overwinteraar begroeten kunnen, die deze pandemie serieus nemen.
  De meesten die deze pandemie serieus nemen,en qua leeftijd het zich veroorloven kunnen dat ze überhaupt tijd hebben om te overwinteren,zullen meestal voor zekerheid kiezen en afwachten.
  Een vlucht van ca 11 uur waarmee je de meeste tijd met een maskertje voor je gezicht verbrengen moet, om daarna te overwinteren in een land,waar na de lockdown maatregelen niets meer herinneren doet aan voorgaande vakanties,zal niet meteen iedereens keuze zijn.
  Het zullen erg vaak ook jongeren zijn,die in een vakantie van 2 a 3 weken hun oude party gevoelens het liefste zo snel mogelijk herleven laten,dat dit zeker niet risico vrij is.
  Toen in Juli j.l Mallorca,Bulgarije etc.hun grenzen voor het toerisme opnieuw openden,waren juist de partygangers van Ballerman en het Goudstrand de oorzaak,dat alles vanwegen de stijgende besmettingen weer opslot ging.

  • Jan zegt op

   Je zegt het nog vriendelijk. Het is een bijna misdadig voorstel. Als je ziet wat al heel beperkt vakantieverkeer in een land als Nederland leidt tot een besmettingsexplosie, dan is onbeperkt vakantieverkeer naar Thailand een garantie voor een ramp. Thailand redt zich wel en kan deze periode totdat er vaccins zijn, wel uitzitten. Het is hard, maar te doen.

   • FrankyR zegt op

    “Het is te doen”

    Dat is makkelijk gezegd met een AOWtje uit Nederland, maar voor de Thai die zelf zijn/haar centjes moet verdienen is het heel wat moeilijker.

   • Antonio zegt op

    Beste Jan,

    Als er veel besmettingen zijn wil nog niet zeggen dat het een ramp is.

    Nu er meer data beschikbaar komt (RIVM) en men leest alle cijfers en niet alleen het getal van de aantal besmettingen dan valt het relatief gezien mee en is het niet erger dan een griep.
    Cijfers van vorige week (bron RIVM) https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel
    27.485 werkelijk besmet van de geteste (maar werkelijk aantal zal 2 a 3 keer hoger zijn)
    803 ziekenhuis opnames
    112 IC
    89 Overleden
    Dus het overlijdens risico is nihil voor een normaal gezond mens.

    Daar tegen zullen er meer mensen door de maatregelen van de regering vroegtijdig overlijden door de gevolgen van geen behandeling krijgen (chemo) en mentale inzinkingen en zelfmoord.

    Ja de meeste dode vallen onder de 75+ maar dood gaan is heel normaal als je oud word, waarom accepteren we als mensen de dood niet meer? het is een onderdeel van het leven en zal iedereen vroeg of laat overkomen.

 6. Jozef zegt op

  Ruud, je slaat de nagel op de kop als je zegt dat er niet getest wordt bij de eigen bevolking.
  Ik verwed er veel op dat we versteld zouden zijn als we het werkelijke aantal besmettingen ooit te weten zouden komen.
  Ik heb contact met tientallen farangs en Thai, ik vraag regelmatig aan al deze mensen of ze zelf al eens getest zijn of iemand kennen die zich laten testen heeft, het antwoord is steeds “neen”.
  Al de illegalen die Thailand binnenkomen uit de buurlanden, de mensen die in de achtergestelde wijken opeengepakt wonen, dan kan ik moeilijk geloven dat Thailand bij de besten van de klas staat met iets meer dan 3.000 besmettingen.
  Net als China trouwens waar het virus ontstaan is, ook zo weinig besmettingen.
  Hoe geloofwaardig zijn deze overheden. ???
  Gezichtsverlies weet je wel. !!!

  • jacob zegt op

   Vreemd, ik had een kleine operatie aan mijn lip nodig en ging naar 2 ziekenhuizen. Beide ziekenhuizen hadden speciale test afdelingen waar iedereen die een behandeling in het ziekenhuis onderging getest moest worden en beiden zaten steeds aardig vol met ‘clienten’

   Kijk als je in de isan woont dan is de kans op besmetting kleiner als Bangkok en dat geld voornamelijk voor de localen die buiten het stadscentrum leven

   Daarnaast met de huidige sociale media kan je dat soort zaken niet onder mat vegen, besmettingen resulteren in 3% doden, waar er actieve bescherming is, zoniet dus veel hoger

   statistiekje over de doden in zijn algemeen in Thailand
   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1939736

 7. janbeute zegt op

  Het zal mij niet verbazen als straks Thailand beter uit de strijd komt dan Nederland of Belgie.
  Het op politiek vlak niet kunnen samenwerken pappen en nat houden systeem.
  Wel of geen mondmaskers dragen.
  Illegale feest partys en rellen waarbij de meeste betrokkenen vrij uitgaan of met enkel een waarschuwing of zelfs minder dan dat weer naar huis gaan.
  Gigantische bedragen gaan naar Zuid Europesche landen wie zal dat straks gaan betalen vraag ik mij af , eens zal de rekening betaald moeten worden.
  Thailand betaalt niet aan andere Azieatischelanden voor zulk gelijke hulp. Wat ik dagelijks in het nieuws zie is een behoorlijk stijgende Covid 19 lijn in de meeste Euro landen.
  Als dit doorzet is de ramp kompleet en komt alles toch nog tot een komplete stilstand net als voorheen in Noord Italie.

  Jan Beute.

  • Ger-Korat zegt op

   Ramp ? Waar heb je het over, het dagelijkse leven gaat in Nederland en Europa gewoon door, een paar procenten levert de Nederlandse economie welke over 2 jaar volgens de rekenmeesters weer is gecompenseerd. Als sinds april vallen de sterftecijfers binnen normaal waarden. De grote geldstromen naar Zuid Europa kost ons niets maar wordt geleend via de ECB en daar wordt door hen ook weer aan terugbetaald of desnoods blijft dat langdurig openstaan en is er nog niets mis want de economieën van de diverse landen draaien dankzij deze extra gelduitgaven goed. En zolang er geen geldontwaarding is is er niets aan de hand en dat blijkt al 20 jaar goed te gaan met de Euro. En dankzij de lage rente bespaart de Nederlander veel geld op zijn hypotheekschulden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs alle coronavaccins van diverse leveranciers zijn al gereserveerd en de betaling ligt klaar, dat krijg je met een overdaad aan geld. Daarnaast heeft men in Nederland vrijheid en komt er op een illegaal feest vaak meer mensen af dan op een grote landelijke demonstratie voor vrijheid in Bangkok: kijk in Nederland heeft een ieder zijn vrijheid lief en kan er maar in beperkte mate van bovenaf iets worden voorgeschreven bang dat men is dat er massale tegenwerking zal ontstaan en dan heb je de poppen aan het dansen, dan maar wat gedoogbeleid en polderoverleg bij coronamaatregelen.

  • Mike A zegt op

   Nou nee, kijk eens naar het aantal doden per dag in Nederland t.o.v. het aantal besmettingen, we hebben meer een casedemic dan een pandemic op het moment, zeker in Europa. Er is geen sprake van een ramp met een gemiddeld aantal doden van 10 per dag over de laatste 3 weken.

  • Rianne zegt op

   Beste janbeute, persoonlijk denk ik niet dat Thailand beter uit de strijd komt. Thailand heeft het hard te verduren, en deelt zichzelf flinke klappen uit. Je kunt je afvragen of het allemaal niet wat genuanceerder kan. De economie van Thailand is in het tweede kwartaal met ruim 12 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder, omdat Thailand toestond dat de belangrijke toeristische sector en export van het land hard werden geraakt door de coronacrisis. Daar hadden ze wat slimmer mee kunnen omgaan.
   Thailand heeft zelf de poorten tot het land voortdurend dicht gehouden. Die 12% is de sterkste krimp voor de Thaise economie sinds 1998, toen Azië in de greep was van een grote financiële crisis.
   Thailand zal zich wel op de borst kloppen want weinig besmettingen, en de neergang met 12% valt mee want economen rekenden eerder op een krimp van 13%. Mooi toch?
   Verder lijkt me niet dat een opsomming van gebeurtenissen zoals in media te lezen iemand die al jarenlang uit Nederland is vertrokken argumenten levert een betoog met feiten te onderbouwen, en andersom.

   • janbeute zegt op

    Wat zeggen ze altijd over de Thaise bevolking, buigzaam als riet en sterk als bamboo.

    Jan Beute.

 8. T zegt op

  Ditzelfde geld niet alleen voor Thailand, tijd om alles weer open te gooien. Corona zal de komende jaren blijven en we kunnen met de huidige sterftecijfers niet verantwoorden dat er dalijk voor tien jaar economische schade is aangericht, wat ook weer sterftecijfers omhoog zal trekken.

 9. jacob zegt op

  Ik werk in de export en de enige belemmering die wij ondervinden is afname en dat heeft niets met ‘openen van grenzen’ te maken. Dat is de globale situatie waar detailhandel niet of beperkt open is en mensen minder uit te geven hebben door inkomsten beperkingen.
  Uiteindelijk komt elk in Thailand gefabriceerd en geexporteerd product in de consumenten hand terecht
  Daar ligt het probleem geachte heer Pailin, en nergens anders

  Toerisme is een grote factor, bij nul% toerisme krimpt de economie ca. 10%, maar binnenlands toerisme pakt eea aardig op…

 10. Hans zegt op

  Accepteer dat je besmet kan raken, het is niet echt een dodelijk virus. Richt speciale afdeling in ziekenhuizen op hiervoor en laat de natuur zijn gang gaan.
  Open de grenzen, test op vliegveld, ook niet waterdicht, maar heel redelijk.
  De economen hebben gelijk, het hoogseizoen komt eraan. Dan wordt er geld verdient door de bevolking. Gebeurd dit niet komt er echt een bloedbad, dan gaat men het zeer zeker voelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website