De kritiek vanuit de bevolking op de Thaise overheid zwelt aan en Bangkok Post doet er nog een schep bovenop. Want waarom wordt er een onverbeterlijke draaideurcrimineel vervroegd vrijgelaten middels een koninklijk pardon? 

Bangkok Post is niet mals in haar commentaar naar aanleiding van de roofmoord in Lat Phrao, waarbij een man werd doodgestoken toen hij zijn iPhone niet wilde afgeven. De dader is de 26 jarige Kittikorn Wikaha die achtmaal gevangen heeft gezeten en een strafblad heeft dat teruggaat tot zijn dertiende.

Zo iemand mag niet in aanmerking komen voor koninklijke amnestie wegens goed gedrag, schrijft Bangkok Post. De man is een geharde crimineel die zijn gedrag niet aanpast en daarom een gevaar voor de maatschappij is.

De krant is ook niet te spreken over de reacties van premier Prayut en vice-premier Wissanu. Prayut zei dat draaideurcriminelen weinig kans hebben om vervroegd te worden vrijgelaten. Dat bleek dus niet te kloppen.

Wissanu maatke het nog bonter. Hij gaf het publiek de schuld omdat men kritiek heeft op het systeem van koninklijke amnestie. De krant verwerpt dit en schrijft dat het vooral gaat om de selectie welke crimineel vervroegd vrijkomt. Er is kritiek op het Department of Probation, het Department of Corrections en ook het Department of Juvenile Observation and Protection. die haar werk niet goed heeft gedaan.

Er zijn fouten gemaakt door gevangenen vrij te laten die onverbeterlijk zijn. Het zou goed zijn de hele procedure opnieuw onder de loep te nemen. Met de vinger naar de bevolking wijzen, zoals Wissanu heeft gedaan, is schandalig.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Bangkok Post: Waarom laten de Thaise autoriteiten een gevaarlijke crimineel vrij?”

 1. john zoet zegt op

  ik denk dat er genoeg betaald is om vrij te komen.
  jammer dat dit mogelijk is
  nu een onderzoek na de motivatie om hem vrij te laten en wie deze beslissing (zakken vullen)heeft genomen.
  ik wens de nabestaande van het slachtoffer veel sterkte toe.

  john Zoet

 2. peter zegt op

  Hij is vrij gekomen als gevolg van een tamelijk omvangrijke amnestie. Dat daartussen af en toe een rotte mango zit lijkt me onvermijdelijk.
  Verder valt me op dat de Thaise autoriteiten totaal niet in staat zijn om wat dan ook in goede banen te leiden.
  Ik hoorde de PM zeggen dat ze er alles aan gedaan hebben om het verkeer veiliger te maken. Resultaat meer doden dan in de jaren er voor. Zijn conclusie: we hebben er alles aan gedaan. Het is aan de volgende regering om dit probleem aan te pakken.
  Hebt u gelezen over de massale fraude tijdens politie-examens? Tegen betaling gaven de surveillanten de antwoorden aan de kandidaten. De oplossing is geen massaal ontslag maar de fraudeurs mogen het examen overdoen. Voorbeelden te over. Maar dan wordt dit stukje te lang.

 3. khun Roland zegt op

  In gelijk welk land bestaat een regeling van vervroegde vrijlatingen.
  Maar waarom stelt men degene die zijn handtekening zet onder een dergelijk vrijlatingsdokument niet PERSOONLIJK verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan ? Dat vraag ik me reeds lang af, ook toen ik nog in België woonde. Want dat gebeurt daar uiteraard ook.
  Het is maar al te makkelijk om met pseudo intellectuele redenen voor de dag te komen en veel bla bla bla.
  Stel dat men deze hooggeleerde heren zelf persoonlijk verantwoordelijk stelt voor hun beslissingen, je zal eens zien …. plots zullen er geen vervroegde vrijlatingen meer hoeven te gebeuren. Vreemd toch hé ….
  Plots zullen ze niet zo zeker meer blijken te zijn over vrijlatingsbeleid.
  Ik vraag me lang af waarom zo een beleid niet mogelijk is waarom dat maar niet gebeurd.
  Heeft iemand van deze blog daar misschien een betere kijk op?
  Tenslotte, het zal maar jou kind of geliefde zijn die door zo een (vroegtijdig vrijgelaten) doortrapte crimineel wordt vermoord …..

  • Ger zegt op

   Als iemand vanaf zijn 13e reeds misdaden begaat kan er ook iets mis zijn met zijn geestelijke vermogens. In Westerse landen wordt iemand dan begeleid, opgevangen na constatering van verminderde toerekeningsvatbaarheid vanwege geestelijke beperking. Maar ik denk dat in Thailand daar niet zoveel aandacht voor is. Dan krijg je inderdaad dat bepaalde mensen verkeerd handelen maar zich dit niet beseffen en vrij rondlopen in de Thaise maatschappij.

  • ruud zegt op

   Als degene die moet beslissen over vrijlating persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden, zal het u waarschijnlijk wel duidelijk zijn, dat er niemand meer wordt vrijgelaten.

   Of dat de oplossing is…

   • khun Roland zegt op

    Dat ware misschien wel het beste ook, behalve misschien voor de categorie van zeer lichte “misdrijven”.
    Een straf opgelegd door de rechtbank moet ernstig worden genomen en gerespecteerd.
    Het moet tevens voor de rechter frustrerend zijn te zien dat hij niet ernstig wordt geacht en zijn uitspraak deels teniet wordt gedaan. Dat moedigt rechters aan om initieel hogere straffen uit te spreken.
    Eigenlijk is het maar al te gemakkelijk om de deskundige uit te hangen én er bovendien nog goed voor betaald te worden ook. Daar mag wel wat ernstige verantwoordelijkheid tegenover staan.
    Uiteraard dient een verschil gemaakt te worden tussen zware onverbeterlijke criminelen en lichte misdrijven. En mensen die niet verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor hun daden vallen sowieso in de ander regime.

 4. Franky R. zegt op

  Om in te haken op de reactie van Khun Roland…

  Thailand kent wellicht geen gradaties qua strafinrichting?

  Wie wordt veroordeeld en mag/moet zitten, komt direct tussen verkrachters en moordenaars te zitten.

  Zo las ik in het boek van Pedro Tragter. Dus je ben het haasje als ‘slechts’ fraude of een ander licht vergrijp hebt begaan.

  Een aparte strafinrichting voor lichtgestraften zou beter zijn en de autoriteiten weten meteen dat ze geen zware criminelen vrijlaten in geval van amnestie.

  Dat wil dus zeggen dat alleen degenen die in een dergelijk licht regime zitten, in aanmerking zouden komen.

  Indien incorrect, sta open voor nieuwe informatie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website