De Thailand Consumentenraad (TCC) heeft de nieuwe regering opgeroepen om een onlangs geïntroduceerde regeling te herzien die sommige oudere personen beperkt. De raad heeft voorgesteld om de universele pensioenregeling te herstellen met een verhoogde uitkering van 3.000 baht per maand.

Volgens de TCC zou de bestaande regeling eerder verbeterd dan verminderd moeten worden. Ze stelden dat elke oudere burger recht heeft op een door de staat voorziene maandelijkse toelage die een fatsoenlijke levensstandaard mogelijk maakt. De voorgestelde maandelijkse uitkering van 3.000 baht zou ouderen net boven de armoedegrens brengen, vastgesteld op 2.800 baht per persoon door de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling.

De nieuwe regeling, die ingaat vanaf 12 augustus, biedt alleen maandelijkse toelagen aan ouderen met een onvoldoende inkomen, om zo in hun levensonderhoud te voorzien. Degenen die al toelagen ontvangen, worden niet beïnvloed, en de regel is alleen van toepassing op personen die 60 jaar worden na de implementatie ervan.

De adjunct-secretaris-generaal van de Nationale Gezondheidscommissie, Asst Prof Weerasak Putthasri, benadrukte het belang van een basisinkomen voor ouderen als nationale prioriteit. Hij voegde eraan toe dat maandelijkse toelagen een recht zouden moeten zijn en niet onderhevig aan middelentoetsen.

Ondertussen heeft Katikar Tipayalai van de faculteit Economie van de Chulalongkorn Universiteit een studie aangehaald die laat zien dat meer dan 90% van de oudere personen geen spaargeld heeft, en slechts 9% in staat is om vijf jaar aan kosten te dekken. Hierdoor is de ondersteuning van de staat noodzakelijk. Zo’n 11 miljoen mensen ouder dan 60 jaar ontvangen momenteel maandelijkse toelagen, die jaarlijks 88 miljard baht kosten. Het verhogen van de toelage naar 3.000 baht zou 400 miljard baht vereisen.

Katikar stelde voor dat deze investering tot 600 miljard baht aan uitgaven zou kunnen stimuleren en belastinginkomsten zou kunnen genereren. Ze adviseerde ook begrotingshervormingen en een verhoogd Btw-tarief voor luxe goederen en diensten ter ondersteuning van het pensioenfonds. Een Btw-verhoging van 1% zou 70 tot 100 miljard baht aan de regeling kunnen bijdragen.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

6 reacties op “Thailand’s consumentenraad dringt aan op heroverweging pensioenregeling: voorstel voor verhoging van uitkering tot 3.000 baht”

 1. martin zegt op

  En met alle gestegen kosten gaan de prijzen en het minimum salaris omhoog en zitten we met een
  paar maanden in hetzelfde schip, maar is de economie minder competitief……

  • Ger-Korat zegt op

   De btw gaat hiervoor omhoog en dan zijn degene die geld uitgeven degene die de Thaise AOW mee helpen te financieren. Lees nergens dat de salarissen of kosten stijgen om het plan te financieren. Op zich een sociale oplossing want herverdeling van gelden, degene met een goed inkomen betalen door hun aankopen meer btw, de armere zijn toch al beperkt tot veelal aankopen op markten en betalen daar geen btw of door hun geringe inkomen zijn hun extra uitgaven voor de hogere btw beperkt.

 2. Jozef Flemming zegt op

  De nieuwe leiders kunnen mss de geplande aanleg van een brug tss Surat en Samui cancelen, en dat geld onder de ouderen verdelen

  • Ger-Korat zegt op

   Juist niet, laat de regering maar veel bouwen want dat betekent extra geld in de economie en dan extra inkomens voor velen welke op hun beurt weer het extra geld uitgeven. Uitgave door de overheid zorgt voor groei van de economie en dankzij de tolheffing komt het geld van de brug ook weer terug.

 3. GeertP zegt op

  Het zou allemaal heel makkelijk te financieren zijn als iedereen zijn eerlijke deel aan belasting zou betalen, maar helaas gebeurt dat net zoals in bijna alle landen niet omdat de top fiscalisten in dienst kunnen nemen die via allerlei constructies ervoor zorgen dat er zo min mogelijk belasting betaald wordt ten koste van de minder bedeelde.

 4. bennietpeter zegt op

  Misschien wat minder duikboten aanschaffen? De immense partij aan goederen verkopen, welke bij de militairen circuleerde? Wellicht de winst gebruiken van Thai elite visa?
  20 jaar TEV van 1 miljoen naar 5 miljoen baht, 15 jaar 2.5 miljoen baht, on- officiële cijfers. 5 jaar van 600 naar 900 kbaht. Alhoewel wie gaat er nu nog zo’n visum kopen?
  Wellicht geen F35’s , die niets kunnen. Alle rijken meer belasten en er zijn er wel een paar.
  Tuurlijk niet, BTW verhogen, das beter. Afgekeken van Nederland?
  Waarom dan niet pensioen leeftijd verhogen naar 80 jaar?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website