Om een bekende uitspraak van Johan Cruyff om te draaien: Elk voordeel heeft z’n nadeel. De afgelopen twee jaar werden 46.000 exotische dieren inbeslaggenomen van handelaren, verkopers en stropers, meer dan het dubbele van de twee jaar ervoor.

Dat is mooi, maar nu stuit Thailand op het probleem: wat te doen met al die dieren? Want de opvangmogelijkheden zijn beperkt, de verzorging kost veel geld en terugzetten in de natuur is in veel gevallen geen optie.

Het gaat onder meer om olifanten, tijgers, beren, apen. ‘Des te meer we er in beslag nemen, voor des te meer dieren moeten we zorgen’, zegt Theerapat Prayurasiddhi, adjunct-directeur-generaal van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation.

Die last werd vorig jaar oktober nog eens onderstreept toen zestien ondervoede tijgerwelpen werden gered uit de laadbak van de truck van een smokkelaar. De dieren werden ondergebracht in het Khao Pratubchang Wildlife Breeding Centre in Ratchaburi. Maar daar moeten ze wel 24 uur per etmaal verzorgd worden en ze hebben speciaal voedsel en medicijnen nodig.

´Het is net alsof je een kind hebt – er zijn zoveel details waar je op moet letten’, zegt Sathit Pinkul, hoofd van het centrum. ‘Je moet altijd in de buurt zijn, wanneer ze honger hebben. We zijn hun persooonlijke assistent geworden.’

De dierenasiels zitten overal in het land zo goed als vol

Het centrum biedt onderdak aan 45 andere tijgers, 10 panters en 13 kleine katachtigen, zoals de fishing cat en Asian golden cat, die iets groter zijn dan de huispoes maar wel veel wilder. Ook dierenasiels elders in het land zitten zo goed als vol. Een asiel vlakbij Bangkok huisvest meer dan 400 krijsende apen, een asiel in Chon Buri 99 beren (Eén heet Airport, omdat die op Suvarnabhumi gered is uit de koffer van een passagier).

De Thaise wet vereist dat die dieren als bewijsmateriaal worden vastgehouden totdat de juridische procedures zijn afgerond of vijf jaar wanneer geen verdachte is gearresteerd. Sommge dieren kunnen teruggezet worden in de natuur, zoals gewone apensoorten, slangen en schubdieren (waarvan het vlees zeer gewild is in China).

Maar de tijgerwelpen zullen tot hun dood in gevangenschap moeten blijven. ‘Ik heb veel internationale bijeenkomsten bijgewoond, maar ik heb nog nooit gehoord dat het terugzetten van een tijger in het wild succes had. Ze hebben nauwelijks een roofinstinct’, zegt Sathit. Onderbrengen in dierentuinen is ook al geen optie, want maar weinig dierentuinen hebben belangstelling en euthanasie wordt niet overwogen.

Het voederen van de dieren in alle asiels bij elkaar kost de overheid circa 1,7 miljoen baht per maand. Het Department of National Parks heeft een fonds gesticht om wat extra geld te hebben voor de verzorging. Het wordt gevoed door donaties van celebrities en rijke Thais.

(Bron: Bangkok Post, 2 maart 2013)

Van 3 tot 14 maart wordt in Bangkok de 16de Conference of the Parties to the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites) gehouden.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website