Het Thaise ministerie van Cultuur heeft de bekende Tom yum kung, de pittige garnalensoep, voorgedragen als cultureel erfgoed en wil  plaatsing op de lijst van Unesco. Het kabinet heeft gisteren daarvoor toestemming verleend.

Nora, een traditionele dans uit het Zuiden, wacht ook op goedkeuring door Unesco voor opname op de erfgoedlijst. De Khon, een gemaskerde dans en Thaise traditionele massage zijn in respectievelijk 2018 en 2019 al erkend. Minister Itthipol van cultuur heeft goede hoop dat de soep snel wordt erkend, omdat die over de gehele wereld bekend is.

De soep vertegenwoordigt de traditionele eenvoudige levensstijl van de agrarische gemeenschappen langs de rivieren en kanalen in de Central Plains, waar culinaire tradities sterk verbonden zijn met de natuur. Het recept en de bereidingswijze zijn generaties lang in elk huishouden doorgegeven en de culinaire sector en restaurants hebben de kennis en bekwaamheid van de bereiding verworven en uitgebreid.

Tom yum, ook wel tom yam (Thai: ต้มยำ) is een pikante en enigszins zure soep. Ook in de buurlanden Laos, Maleisië, Singapore en Indonesië wordt Tom Yam geserveerd.

De Thaise keuken staat bekend om het combineren van verschillende smaken binnen een maaltijd. Dit gerecht bevat twee smaken, namelijk pittig en zuur. Bij vrijwel alle Thaise gerechten worden verse ingrediënten gebruikt. De verse ingrediënten in de soep zijn knoflook, citroengras, limoenblaadjes, champignons, limoensap, groene chilipeper, koriander en basilicum.

Tom Yum kan geserveerd worden met zowel kip (kai), varken (moe) als garnalen (kung). Voor vegetariërs is er de “Tom yum hed” (met champignons).

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website