(NP27 / Shutterstock.com)

Het Thaise Department of Disease Control (DDC) heeft zich als doel gesteld voor het eind van volgende maand, aan minimaal 50% van de bevolking een eerste Covid-19 vaccinatie te hebben gegeven.

Directeur-generaal van het DDC, Dr. Opas Karnkawinpong, zegt dat het ministerie van Volksgezondheid 900.000 vaccinatieprikken per dag kan zetten. Volgens het DDC zijn van 28 februari tot 16 september ongeveer 43,3 miljoen vaccins toegediend, waarvan 28,4 miljoen eerste doses en ongeveer 14,3 miljoen tweede doses.

De DDC wil 1 miljoen prikken zetten op 24 september, Prins Mahidoldag, om zo dit belangrijke volksgezondheidsevenement te markeren.

Dr. Opas voegde eraan toe dat de Thai ook moeten leren leven met de pandemie. Volg de universele preventierichtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, zoals het dragen van mondmaskers, handen wassen en social distancing op drukke plaatsen.

Bron: NNT

 

4 reacties op “Thailand wil dat eind oktober 50% van de bevolking een eerste prik heeft gehad”

 1. Jahris zegt op

  Ik begrijp dit bericht niet helemaal. Als je minstens 50% van de bevolking van ELKE provincie wil vaccineren, hoe krijg je dan tegelijkertijd minstens 70% van ELK district beschermd?

  Verder lijkt het streven naar minimaal 50% wel erg weinig, dat halen ze toch al binnen een paar weken lijkt mij. Op dit moment (laatste cijfers per 17.9) is immers al 40.8% één keer gevaccineerd en 20.5% volledig gevaccineerd. Zie ook:

  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=covid+thailand

  Kijkend naar de vaccinaties (3e tab) heeft bijna 14% van de bevolking in de laatste 30 dagen één vaccin gehad. Als ze in hetzelfde tempo doorprikken zitten ze eind oktober (nog 42 dagen) op (14%: 30 x 42 =) 19.6% extra, bovenop de 40.8%, dus een totaal van 60.4%.

  Het lijkt dan ook meer op een aangekondigde vertraging, positief verpakt als een versnelling.

 2. Fons zegt op

  Ik ben wel benieuwd naar het verschil in percentages tussen vaccinaties in de grotere steden en in het buitengebied. Streven naar vaccinatiegraad van50% eind oktober, dan zal het zeker eind december nog geen 80% zijn. Nog maar even geen Thailand reis plannen voor komende januari

  • ruud zegt op

   Als de Thai verstandig zijn concentreren ze zich eerst op de grote steden, daar komen veel mensen elkaar tegen en is de besmettingskans groter dan in de buitengebieden.
   Bovendien wordt er in de dorpen beter op elkaar gelet en zal een (mogelijke) besmetting sneller opvallen.

 3. Mark zegt op

  De vraag naar vaccins op de wereldmarkt overtreft het aanbod ver.

  De voortgang van vaccinaties in Thailand wordt in hoofdzaak bepaald door hetgeen zij op de wereldmarkt kunnen kopen. De rest is het klassiek binnenlands getouwtrek tussen belangengroepen. Dat laatste geeft de indruk dat de vaccinatiecampagne chaotisch verloopt, en niet op wetenschap gestoeld is.

  Maar ook in de Westerse wereld was wetenschappelijk inzicht verwerven in deze pandemie een weg van vallen en opstaan. Zo waren volgens gerenomeerde Belgische virologen mondmaskers begin 2020 overbodig, nadien werden ze op hun advies verplicht en nu pleiten diezelfde virologen ervoor om toch nog een paar maanden gemaskerd verder door het leven te gaan. Het kan verkeren.

  Idem dito de discussie over verspreiding door aerosollen en ventilatie. Ook dat was een kronkelige weg.

  Een dringende grote vraag in een schaarse markt hebben we in 2020 ook in de EU gekend. De discussie tussen AZ en EU-overheden over prioritaire leveringen (al dan niet aan GB) was toen frappant. Ik zie de beelden van die nukkig gladde CEO van AZ in het Europees parlement nog zo voor me.

  Momenteel loopt de vaccinatiecampagne in Thailand écht wel. Half augustus kreeg mijn Thaise vrouw in een klein dorpje in Noord Thailand een eerste Sinovac prik. Half september volgde een 2de AZ prik. Die combinatie van vaccins is momenteel de hoofdmotor van de Thaise vaccinatiecampagne. Vermoedelijk omdat ze het eerste vaccin relatief makkelijk konden inkopen en het 2de ondertussen ook binnenlands kunnen produceren.

  De zware bureaucratische lijstjes-administratie voor vaccinatie is in het kleine dorpje ook verdwenen. Het is nu een vlotte walk-in vaccinatie in het districtshospitaal. Blijkbaar hebben ze momenteel voldoende Sinovac en AZ beschikbaar om (een beperkte) stock te kunnen houden tot in de verste districten.

  Het ziet ernaar uit dat ook het besef er eindelijk is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren om mutanten (varianten) voor te blijven. De delta-variant heeft hen dat doen inzien.

  Ze roeien in Thailand met de riemen die ze hebben, maar het heeft veel te lang geduurd voor de Thaise vaccinatieboten te water gelaten werden. Een grove beleidsfout die het land en haar bevolking elke dag sociaal-economisch cash betaalt. Ik vrees dat de politieke en economische leidende klasse hier nauwelijks iets van voelt. Menig steenrijke Thaise familie verdient zelfs dik aan de pandemie. De pandemie vergroot de ongelijkheid in Thailand nog, en die was al zo schrijnend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website