Thailand wil voortaan wapentuig kopen van China

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
3 januari 2017

Sinds juntavoorman Prayut de macht heeft overgenomen is de relatie met de Verenigde Staten sterk bekoeld en zoekt hij toenadering tot Rusland en China. Legercommandant Chalermchai laat dan ook weten dat er voortaan meer militair materieel gekocht gaat worden in China. De regering denkt ook na over een samenwerking met de Chinezen voor de productie van wapens en ander militair materieel.

Thailand wil de verouderde Amerikaanse M-41 tanks vervagen die sinds 1957 dienst doen. De kans is groot dat er nieuwe tanks in China gekocht gaan worden, maar Chalermchai zegt dat die beslissing nog niet genomen is.

Volgens Chalermchai wil Thailand een eigen wapenindustrie ontwikkelen, China kan daarin adviseren.

Het leger heeft al een contract getekend voor de levering van 28 Chinese VT-4 tanks (zie foto boven). In het begrotingsjaar 2017 komen daar nog 21 bij. Na problemen met de levering van 49 Oplot tanks uit de Oekraïne wil het leger meer tanks in China kopen. De Oplot tanks worden wel geleverd maar dan in oktober 2017.

Een bron bij het leger laat weten dat de militaire top wel trek heeft in nog meer VT-4 tanks en dan ter vervanging van de oude Amerikaanse tanks. Volgens dezelfde bron is Amerikaans materiaal van hoge kwaliteit maar te duur. De Chinese tanks zijn daarom het beste alternatief.

Naar verwachting stuurt de marine haar voorstel voor de aankoop van de eerste Chinese onderzeeër in maart naar het kabinet. Er hangt een prijskaartje van 12 miljard baht aan. Er moeten er dan nog twee bij komen maar die staan gepland op wat langere termijn. De marine wil al jaren een aantal onderzeeboten aanschaffen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thailand wil voortaan wapentuig kopen van China”

  1. T zegt op

    Wie vormt denk je de grootste bedreiging voor Thailand en heel ZO-Azië juist China. Dus waar kan je dan beter je wapentuig kopen ja in de Thaise logica is dat dan dus ook bij China, nou ja zal in ieder geval lekker goedkoop zijn.

  2. chris de boer zegt op

    De relatie met Amerika is niet bekoeld sinds Prayut de macht overnam in dit land maar ook al na de vorige coup in 2006. De Amerikanen houden niet van militaire coups, tenzij zij er zelf aan hebben bijgedragen onder het mom van herstel van de democratie en de vrijheid. Daarnaast zijn er van oudsher meer banden tussen de Thaise bevolking (zeker ook in het bedrijfsleven) en de Chinezen.
    De relatie tussen de USA en Thailand waren op hun hoogtepunt gedurende de oorlog in Vietname toen Thailand Amerika op verschilende fronten hielp om het ‘communistische gevaar’ te keren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website