Na twee jaar is Thailand aan het eind van het jaar vermoedelijk terug als ’s werelds grootste rijstexporteur, maar veel reden tot vrolijkheid is er niet, want elke ton levert verlies op. De rijst komt namelijk uit de voorraad die de vorige regering heeft opgebouwd en van de boeren tegen prijzen heeft opgekocht die 40 tot 50 procent boven de marktprijs lagen.

Die voorraad wordt versneld afgebouwd, waardoor het exportvolume op 11 miljoen ton komt, een absoluut record sinds 2004 toen 10,4 mijoen ton geëxporteerd werd. Het is een enorme opluchting dat de voorraad nu van de hand gaat, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar, – hetzij via G2G deals (government to government) of door de particuliere sector – want als de rijst nog veel langer bewaard wordt, ligt ze alleen maar te rotten.

Voor de rijstboeren heeft Thailand’s herwonnen koppositie geen enkele betekenis. Hun inkomsten nemen er niet door toe. Het is trouwens ironisch, constateert de krant, dat de Thaise rijstboeren de armste boeren zijn van de Aseanlanden die rijst produceren. Thaise boeren verdienen netto 1.555 baht per rai tegen boeren in Vietnam 3.180 baht en Myanmar 3.481 baht.

Al even slecht gesteld is het met de productiviteit. Die bedraagt in Thailand 450 kilo per rai tegen 862 kilo in Vietnam, 779 kilo in Indonesië en 588 kilo in Laos.

Wanneer deze trend zich doorzet, zo is berekend, nemen de inkomsten uit de rijstexport binnen 10 jaar met 8 miljard baht per jaar af, tenzij de productiviteit toeneemt en de productiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

De regering denkt intussen na over vermindering van het rijstareaal en boeren stimuleren andere gewassen te verbouwen, maar belangrijker is, aldus de krant, research naar rassen met een hogere opbrengst en rassen die tegen ongedierte bestand zijn.

En boeren dienen niet meer, zoals voorgaande regeringen hebben gedaan in de watten te worden gelegd met populistische maatregelen zoals het hypotheeksysteem (regering Yingluck) of prijsgaranties (regering Abhisit). Met een behoorlijke steun, technische hulp en up-to-date informatie zijn ze heel goed in staat op eigen benen te staan, aldus Bangkok Post.

(Bron: Bangkok Post, 2 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Thailand terug als ’s werelds grootste rijstexporteur”

 1. David H zegt op

  Had het ook al gelezen op de running ” Bloomberg economy news ticker “, dat de Thaise regering hun rijst niet meer opkoopt , en eerst de voorraden wenst te verkopen ….. dus het ziet er niet goed uit voor de rijstboeren ! verkopen aan bodemprijs waarschijnlijk……

 2. erik zegt op

  Dat is de zure appel die op tafel ligt en ook zure appels moeten op voordat je aan het zoet kunt.

  Laten we blij zijn dat Thailand zijn positie op de wereldmarkt weer inneemt; Thailand was jaren de grootste rijstexporteur en Vietnam een goede tweede, Al betalen de rijstboeren nu het gelag na een paar jaar een vette prijs gehad te hebben.

  Boeren, schrijft men. Niet rijstboertjes.

  De rijstboertjes hebben geen cent gezien van het rijstplan want verbouwen voor eigen gebruik en ruilhandel in de familie en omgeving. Ik zie ze in mijn omgeving. Pachten soms maar een enkele rai en oogsten wat ze nodig hebben zoals net geschreven. Voor hen verandert er niets behalve de prijsstijgingen en ze zullen wel overgeslagen worden bij de aangekondigde compensatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website