Wat gebeurt er in andere landen met politici wanneer bekend wordt dat ze hun vrouw slaan? Hier hoef je geen stroom van publieke morele woede te verwachten om de man tot aftreden te dwingen. Verwacht evenmin een stroom van sympathiebetuigingen voor de vrouw die het waagt de stilte te verbreken.

Columniste Sanitsuda Ekachai gaat in haar column van woensdag in op de mishandeling van actrice Janie Tienpohsuwan door haar echtgenoot Chonsawat Asahawame, miljonair en voorzitter van de Provinciale Staten van Samut Prakan (zie Nieuws uit Thailand van woensdag).

De positie van Janie is niet anders dan de positie van 44 procent van de vrouwen in Thailand, die mishandeld worden, zo blijkt uit een onderzoek in 2005. Huiselijk geweld is een privé aangelegenheid, je hangt de vuile was niet buiten, de vrouw zal het er wel naar gemaakt hebben en laat ze vooral niet naar de rechter stappen, want die zal haar overhalen de zaak in der minne te schikken.

De wet faalt, constateert Sanitsuda. Als een vrouw haar man tijdens een ruzie doodt, wordt ze vervolgd voor moord. Dat ze langdurig is mishandeld, telt niet. Een universitaire docent die zijn vrouw met een golfclub doodde, kwam er met een paar uur sociale dienstverlening vanaf. De rechtbank beschouwde het als een crime passionel.

Wanneer deze praktijk van straffeloosheid doorgaat, wordt home voor vrouwen een gevaarlijke plaats, vreest Sanitsuda.

(Bron: Bangkok Post, 30 juli 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website