De prijzen van eieren in Thailand zijn flink gestegen nu Thai aan het hamsteren zijn geslagen, er dreigt een tekort aan eieren te ontstaan nu kippen door de hogere zomertemperaturen minder productief zijn.

In Nederland ontstond een run op toiletpapier door de coronacrisis, maar omdat Thai de voorkeur geven aan de billen schoonspoelen hoeft men in Thailand niet bang te zijn voor een tekort aan toiletpapier. Wel is er een grote vraag naar eieren.

Een kippenboer in Songkhla laat weten dat zijn kippen in deze periode minder eieren leggen. Dat aantal is gezakt van 6.000 tot ongeveer 4.500 eieren per dag. Een eierhandelaar op de Ban Fon-markt in Lampang, zegt dat de prijs is gestegen met 10-15 baht per dozijn, maar volgens hem valt het hamsteren nog wel mee.

Om te voorkomen dat er tekort aan eieren ontstaat of de prijzen te snel stijgen heeft het Ministerie van Handel verboden om eieren te exporteren gedurende zeven dagen.

“Door de Covid-19-situatie is de binnenlandse consumptie flink gestegen, waardoor er in sommige gebieden een tekort is ontstaan, zei minister Jurin Laksanawisit. Het zevendaagse exportverbod is een proef. Als de situatie volgende week niet verbetert, kunnen we overwegen deze te verlengen. ”

Bron: The Nation

10 reacties op “Thai hamsteren eieren vanwege coronacrisis”

 1. Sjaak S zegt op

  Nou, eieren hamsteren is in Thailand toch niet bepaald het slimste wat je kunt doen. Zeker niet in deze tijd van het jaar waar de temperatuur dagelijks stijgt.
  Ik heb wel tekorten in Macro ontdekt: ik wilde müsli kopen, maar er was niks meer. Dat zal wel waarschijnlijk komen doordat men geen müsli uit Duitsland krijgt… dus maar zelf met havervlokken, rozijnen en ander gedroogd fruit, eigen müsli maken… is ook lekker.

 2. Peter zegt op

  Kippen leggen inderdaad wel wat eieren minder als t extreem warm is ,
  maar of dat nou n kwart minder is …….
  En thaise kippen zijn wel wat gewend , tis daar vaak warm weer
  Maar boeren maken daar misbruik van en drijven de prijs op ,
  tot voor kort 4 bt per ei , nu tot wel 6 of 7 bt per ei ( verkoop prijs )
  In het dorp van mijn vrouw is de politie al bij n boer geweest ,
  omdat die zelf aan het hamsteren was met zijn eieren ,
  om zodoende volgende week n veel hogere prijs te vangen

  • Johnny BG zegt op

   Boeren hebben de toekomst zodra iedereen in een stad gaat wonen. Velen willen het niet zien en dat zij zo maar daar liggen de kansen voor de politiek maar ook de nieuwe politieke kliek ziet dit niet in en dat is het meest treurige. Het geeft dan wel weer de kans om langs de zijlijn te lopen klagen want niets menselijkers dan dat.

  • chris zegt op

   Volgens mij kan geen enkele overheid een boer dwingen om zijn eieren te verkopen. Wat hij ermee doet (hamsteren, weggooien, opvoeren aan zijn kinderen, de politie bekogelen) moet hij helemaal zelf weten.
   Het antwoord van de consument zou moeten zijn om een week geen eieren te kopen. Gaat de prijs vanzelf weer omlaag.

   • RuudB zegt op

    In bijzondere tijden zijn bijzondere (dwang)maatregelen mogelijk, hetgeen we al weken aan den lijve ondervinden. Dat Roche bij Jinek de oren gewassen kreeg, deed hen besluiten snel toe te geven. Dat een Thaise eierboer de aanwijzing krijgt “normaal”te doen is niet verkeerd. Als hij dan besluit zijn eieren weg te gooien, bv, zou een paar tikken in deze bijzondere situatie niet misstaan.

   • henk zegt op

    Politie bekogelen zou ik niet doen misschien wel 10 jaar gevangenis straf.

 3. nl-th zegt op

  Op een thaise site was iemand die vroeg aan de verkoper waarom er zoweinig eieren waren?
  Waarop de verkoper het antwoordt gaf, dat een kip maar 1 kont heeft.
  echt Thais haha

  Groetjes en blijf gezond

 4. TheoB zegt op

  Citaat uit het artikel inThe Nation Thailand:
  “Due to the Covid-19 situation, domestic consumption has risen by 2-3 times, causing shortages in some areas,” Minister Jurin Laksanawisit said.

  Kan iemand mij uitleggen waarom COVID-19 de binnenlandse consumptie van eieren met een factor 2-3 heeft doen stijgen?
  Er zijn nagenoeg geen toeristen meer in Thailand en een flink aantal gastarbeiders heeft het land verlaten, dus het aantal eierconsumenten is volgens mij gedaald.
  Wordt het virus bestreden door het met eieren te bekogelen, of is ook deze minister op andere ‘kwaliteiten’ geselecteerd?

  • RuudB zegt op

   Eenzelfde vraag geldt voor de situatie bv in Nederland: waarom heeft Covid19 de binnenlandse behoefte aan wc-papier zo doen toenemen? Antwoord: mensen zijn irrationeel. In (vermeende) panieksituaties zullen zij direct overschakelen op wat onderbuikstromingen hen ingeven.

   • TheoB zegt op

    Papier en ook conserven, rijst en noedels kun je heel lang bewaren, eieren niet.
    Ik kan me nog voorstellen dat er meer eieren ingeslagen worden, maar in het hele land 2-3 keer zoveel?
    Dan zou er volgens mij ook 2-3 keer zoveel kippen- en varkensvlees (rundvlees is voor het gros van de Thai te duur) gehamsterd worden, maar daar heb ik niets over gehoord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website