De (bijna) tranen van premier Yingluck hebben actieleider SuthepThaugsuban niet kunnen vermurwen.

Het volgende doelwit van de anti-regerings demonstranten is de familie Shinawatra. Gisteravond riep Suthep zijn achterban op vreedzaam tegen de familie en tegen het kabinet te demonstreren.

Het nieuwe actiedoel is een reactie op Yinglucks weigering om de macht over te dragen aan wat Suthep een ‘Volksraad’ en een ‘Volksparlement’ noemt. Suthep wil ook dat Yingluck wordt vervangen door een interim-premier.

Alsof Suthep al de leiding over het land heeft, gaf hij politie opdracht om tegen Yingluck en haar kabinet op te treden ‘wegens rebellie’, een vergrijp waarvoor hij zelf vervolgd gaat worden. Hij beval de oproerpolitie terug te keren naar hun normale bezigheden en het leger om de bewaking van overheidsgebouwen over te nemen.

In een eerdere speech zei Suthep dat hij de demonstratie afblaast, wanneer Yingluck haar functie ter beschikking stelt. Volgens hem heeft de regering Yingluck haar legitimiteit verloren omdat ze de uitspraak van het Constitutionele Hof in de senaatszaak heeft afgewezen. De regering zou zelfs niet bevoegd zijn als demissionair kabinet door te gaan.

De demonstranten vraagt hij nog drie dagen te wachten. ‘Als het dan niet voorbij is, vinden de mensen in de familie Shinawatra geen geluk meer in hun leven. Wanneer de premier niet meer gehaat wil worden, moet ze onze aanbeveling opvolgen.’

UDD: Flagrante ondemocratische daden

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft de bevolking opgeroepen in opstand te komen tegen het People’s Democratic Reform Committee (PDRC), de vlag waaronder de anti-regerings groepen samenwerken.

‘De PDRC heeft zich schuldig gemaakt aan flagrante ondemocratische daden. Suthep handelt in strijd met de grondwet en hij beledigt het koninklijk gezag door de ontbinding van het Huis [van Afgevaardigden] en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen af te wijzen’, aldus het UDD.

Volgens Suthep is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen niet meer dan een truc om de macht te heroveren en ervoor te zorgen dat na de verkiezingen corrupte praktijken kunnen doorgaan.

(Bron: Bangkok Post, 11 december 2013)

Zie voor de tranen van Yingluck de posting ‘Thaise premier Yingluck in tranen’.

16 reacties op “Suthep richt zijn pijlen nu op de Shinawatra clan”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het is onbegrijpelijk dat er zoveel mensen achter deze man aanlopen, mensen die zichzelf zien als ‘fatsoenlijke, goedopgeleide burgers’. Als hij niet stopt voorzie ik grote ellende. Een hele familie(clan) als doelwit? Doelwit? Heeft dat niet iets met wapens en aanvallen te maken? Waarom roept Abhisit die man niet terug?
  Ik kan de uitslag van de verkiezingen op 2 februari al aardig voorspellen.

  Moderator: Een aantal passages verwijderd, deze voldeden niet aan onze huisregels.

 2. teun zegt op

  Suthep is inderdaad een gevaarlijke figuur, die zich al premier/baas van Thailand beschouwt. Welke authoriteit denkt hij te hebben bevelen aan (oproer)politie en leger te kunnen uitdelen?
  Als hij zijn zin doordrukt met betrekking tot volksraad en volksparlement dan vrees ik het ergste voor Thailand. Deze man lijdt aan een ernstige zonnesteek opgelopen tijdens zijn diverse speeches en meelopen in demonstraties. Hij weet daardoor niet meer het verschil tussen waan en realiteit.

  Ook zijn oproep het Thaksinisme met wortel en tak uit te roeien doet het ergste vermoeden voor de toekomst mocht hij ooit premier worden: ieder die hem in de weg staat, kan erop rekenen met wortel en tak te worden uitgeroeid. Zoals elders in dit blog van vandaag wordt gemeld door een aantal academici: zijn ideeen neigen naar fascisme. En we weten waar dat toe kan leiden.

  Yingluck moet gewoon demissionair aanblijven en de verkiezingen in februari as organiseren. Eens kijken of Suthep (wiens “hoogstaande/weldenkende/vreedzame” aanhang bezette overheidsgebouwen hebben geplunderd) een overwinning kan behalen.

  • Soi zegt op

   Kijk maar uit dat je niet dezelfde toon aanslaat die je bij de ander verfoeit! Al heb je niets met S op en afgezien van het gegeven of je gelijk hebt of niet: “cést le ton qui fait la musique”.

   • teun zegt op

    Soi,

    Ik heb voornamelijk geciteerd uit stukken, die vandaag in het blog zijn vermeld. Dus ik begrijp niet wat je bezwaar precies is.

    • Soi zegt op

     Moderator: jullie zijn aan het chatten.

 3. cor verhoef zegt op

  Suthep dient te verdwijnen. Deze man was vanaf dag 1 al niet te vertrouwen, gezien zijn verleden. De Democraten, of liever nog, een derde, nieuwe partij zou met een partij programma moeten komen om de boerenbevolking te leren op de eigen benen te staan door het oprichten van cooperaties.
  Studiereizen organizeren naar landen waar deze cooperaties al lang in zwang zijn en die de boeren onafhankelijk hebben gemaakt van de beruchte “middle men”, heren in pakken die de prijzen bepalen en vaak nauwe banden hebben met politici. De introductie van koffiecooperaties in Colombia en Bolivia heeft in 3 jaar een eind gemaakt aan de endemische armoede onder de boeren.
  Verder moet deze partij een land tax op het programma hebben staan, voor land dat nergens voor gebruikt wordt en alleen speculanten dient. Ook hier bevinden zich weer een hoop politici onder, waaronder heel veel PT politici (verbaast?)
  Ten derde moet er land distributie gaan plaatsvinden. Van het jammerlijk gefaalde rijst hypotheeksysteem hebben voornamelijk de grootgrondbezitters en de middle men geprofiteerd. De pachters (landloze rijstboeren) zijn er geen satang mee opgeschoten (verbaast?)

  Ik krijg weleens te horen dat iemand die met een dergelijk partijprogramma komt – het “teach a fisherman how to fish, don’t give him fish”- geen lang leven beschoren zal zijn. Teveel rijken, waaronder niet alleen Democraten maar ook PT politici, (alle briljante ideeen van de PT werden in de afgelopen 2 jaar gefinancieerd met de belastingcenten van de middenklass, de rijken betalen nauwelijks belasting).

  Wie weet, maar zolang er geen partij opstaat die STRUCTUREEL gaat werken aan de enorme inkomensongelijkheid in dit land, zullen we nooit uit deze impasse raken.

  Ik vergat onderwijs. Misschien wel de belangrijkste peiler van een welvarend land, maar zie ik de eerste 20 jaar geen verbetering in komen.

  • Rob V. zegt op

   Beste Cor, daar kan ik het alleen maar volmondig mee eens zijn. Of die derde partij er gaat komen? De verkiezingen staan al weer voor de deur op 2 februari… Zou dus een klein wondertje zijn als het niet weer voornamelijk een tweestrijd tussen Phue Thai en de democraten wordt. Of zullen de boeren (en andere onder en midden klasse burgers) boos genoeg zijn om op een onafhankelijke derde partij te stemmen en niet op PT te stemmen noch een andere Shinawatra-clan partij die Thaksin wellicht uit zijn hoge hoed wil toveren? Ik hoop het van harte.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Cor,
   Ik ben het helemal eens met je verhaal. Ik wil er alleen nog de noodzaak van ruilverkaveling aan toevoegen.
   Wat landbouwcooperaties betreft heb je ook helemaal gelijk. Het desbetreffende ministerie heet dan ook het ‘Ministerie van Landbouw en Cooperaties’. Er zijn al 4.000 landbouwcooperaties in Thailand met in totaal 6 millioen leden, een kwart van de boerenbevolking. Ze richten zich vooral op de boeren met lage-en middeninkomens; kwaliteitsverbetering staat hoog in het vaandel. Men zegt dat deze cooperaties een belangrijke oorzaak zijn van de vermindering van mensen onder de armoedegrens (1.500 baht per maand!) van 20 procent in 2000 tot 8.5 procent in 2011. Het aantal leden van die cooperatie groeit nog steeds maar niet zo hard, een 10 procent per jaar.

   • Tino Kuis zegt op

    Het staat op deze link:
    http://www.ipedr.com/vol22/1-ICEBM2011-M00003.pdf
    Er is een wet op het vormen van cooperaties. De cooperaties zijn gespecialiseerd: rubber, rijst, bananen, visserij etc.

  • BA zegt op

   Cor,

   Mee eens, MAAR.

   Die veranderingen moet ook van het volk zelf uit komen. En daar zit hem eerder in.

   Dit komt misschien heel denigrerend over, maar voor zover ik de gemiddelde Thai meemaak, hebben die al een rekenmachine nodig om 1+1 uit te rekenen. Van Economie of politiek hebben ze al helemaal geen kaas gegeten. Daarnaast zijn ze liever lui dan moe en is het makkelijker als iemand anders oplossingen voor ze verzint als dat ze dat zelf eens gaan doen.

   Als de rest van het land zelf het licht zag dan was met een groep de politiek ingaan ook geen probleem, en dan kreeg je het volk ook wel mee. Maar zo werkt het hier niet, als er een partij is die bij wijze van spreken beloofd dat ze gegarandeerd 40% boven de marktprijs voor hun rijst vangen dan kunnen ze weer lekker terug naar hun hangmat en de partij welke goedbedoelde hervormingen voorsteld heeft vervolgens het nakijken. Dat het op den duur onhoudbaar is of waar dat geld eigenlijk vandaan komt daar heeft men nog even niet over nagedacht.

   Vanuit de visie van de rijken snap ik het eigenlijk ook niet dat er niet meer tegen de inkomensongelijkheid gedaan word. Als je er namelijk commercieel tegen aan kijkt: Je kan beter 100.000 inwoners hebben met 50.000 baht per maand te besteden als 99.000 inwoners met 5.000 baht per maand en 1000 man met een 1.005.000 per maand. Dat geeft de commerciele sector een mega boost en naast dat het volk het beter heeft worden de rijken ook nog eens nog rijker.

   Dat stukje onderwijs welke jij voorsteld, daar kunnen ze beter eerst mee beginnen.

   Er zou inderdaad een derde partij moeten zijn, zonder rode of gele invloeden en met een hele nieuwe visie of andere invloeden van buitenaf. Maar dat is altijd een illusie, het zit nou eenmaal in de aard van een mens om ook uit eigenbelang te handelen.

   • Björn zegt op

    Zoals u zelf al schrijft leest het enigszins denigrerend/kleinerend. Toch zit er een kern van waarheid in. De Thai zijn afwachtend wat al snel is ivm de wat opvliegerige Nederlander…. Geld overheerst met name bij het grootste deel van de arme bevolking. Ze moeten echter wel de kop boven water houden en vaak voor groot gezin en familie zorgen. Mijn ervaring is toch dat ze naar falang toe heel gastvrij zijn,gastvrijer dan de rijke Thai naar mijn mening.
    Het rekenmachine gebruik wordt naar ik weet veroorzaakt doordat ze uit eigen zak verschillen moeten betalen. Universiteiten zijn overigens wel ok tot uitstekend. Er zijn ook exchanges met Europese hogescholen/ universiteiten. Vrienden van mij hebben hier aan deelgenomen en zijn er eigenlijk lyrisch over.

    Toch is het al zo dat veel Chinezen (van oudsher) al business in handen hebben samen met Indiers en de Russen en Arabieren rukken gestaag op. Die laatste 2 lijken zich vooral op vastgoed te richten.
    In mijn ogen is het voor Thailand 5 voor 12 in economisch opzicht als zij niet over een paar jaar in hun eigen land voor buitenlandse bazen willen werken.
    De transformatie van de ikkenjouenjijkentmij-cultuur en de netwerk/familiestructuur in bedrijven naar de open-markt zou veel sneller moeten gaan.
    Maar ja,tradities he en de jongere generatie is nog niet zover om de stokjes ove te nemen

    Ik hou van Thailand maar maak mij toch zorgen op zowel de korte termijn (opstand) als lange termijn (verschil arm-rijk,corruptie,economie)

 4. chris zegt op

  De door Cor genoemde corporaties bestaan in Thailand al. Opgericht door PDA van Kuhn Meechai, beter bekend als mister Condom.

  • cor verhoef zegt op

   Moderator: Svp niet op de man spelen.

 5. chris zegt op

  Vanaf het begin heeft het mij verbaasd dat de eerte groepen demonstarnten Suthep als hun leider hebben geaccepteerd. Niet om de taal die hij nu uitslaat (en die hem volstrekt onmogelijk maken als leider van welk gekozen of niet gekozen regering annex volksraad) maar om zijn verleden. Hij is beslist niet brandschoon en hij is voor de red shirts de belichaming van de vijand en zowat de minst geschikte kandidaat in Thailand om met de red shirts en de Pheu Thai te praten over verzoening of een nationaal plan tegen corruptie, om maar twee belangrijke onderwerpen te noemen.
  Het verbaasde me dan ook niet dat een aantal van mijn collega’s en studenten wel meededen aan de door de universiteiten georganiseerde demonstraties maar zich niet aansloten bij de menigte op Rachadamnoen. Heel erg jammer want zowel het elan, de strijdbaarheid en de levendige discussies van demonstranten onderling (en niet alleen van tv-journalisten, rechters en anders hiso’s) over de toekomst van Thailand waren mijns inziens het meest hoopgevende signaal dat ik in de laatste 7 jaar heb gehoord. Maar Suthep is in staat dit volstrekt te bederven.

 6. jan zegt op

  Als ik de commentaren hierboven lees denk ik dat ik iets mis, mijn gezond verstand, want waar ik ook woon de politiek is een ( vies) spelletje ten koste van…. Heb er niet zo veel verstand van maar een ding kunt u van mij aannemen: ik kan duizend argumenten verzinnen om iets te doen of te laten maar ik hoef er maar een te verzinnen die aanslaat en daar ga ik mee verder, eerlijk en oprecht zijn daarmee kan je iedereen in de ogen kijken wat nu niet het geval is.

 7. Björn zegt op

  Of je nu voor of tegen Thaksin en zijn partij/familie bent, zijn partij is dmv eerlijke democratische verkiezingen aan de macht gekomen.
  De opmerkingen van Suthep (die overigens wel enigszins uit hun verband zullen zijn gehaald) neigen richting grootheidswaanzin. Academici noemen het fascisme zelfs…hmm

  In Isaan ben ik maar heeeeel weinig aanhangers van de gelen tegengekomen. Mss moet suthep alleen verkiezingen in Bangkok houden…..

  Hij en zijn partij zijn in mijn ogen volslagen kansloos bij verkiezingen.

  In plaats van dit populistische gedram kan zijn partij beter eens iets gaan doen waar ook de arme(re) Thai iets aan heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website