De oproep van rallyleider Suthep Thaugsuban om vanaf gisteren tot vrijdag het werk stil te leggen, heeft een lauwe ontvangst gekregen. Het Thai Labour Solidarity Committee en de State Enterprise Labour Relations Confederation hebben moeite met de oproep omdat werknemers alleen mogen staken, wanneer er sprake is van een arbeidsconflict. De twee arbeidersgroepen, hoewel tegen het controversiële amnestievoorstel gekant, scharen zich niet achter de oproep, maar laten de beslissing over aan de individuele werknemers.

Suthep, die de rally van oppositiepartij Democraten op Ratchadamnoen Avenue leidt en zich een waar volksmenner toont, riep maandag op tot een staking van woensdag tot vrijdag, sluiting van scholen en universiteiten en uitstel van belastingbetaling. Voorts vroeg hij tegenstanders een badge met de nationale driekleur te dragen en op een fluitje te blazen, zodra ze een kabinetslid in de smiezen krijgen. De minister van Onderwijs maakte daar gisteren kennis mee. De krant maakt alleen melding van drie scholen in Surat Thani die hun deuren hebben gesloten.

Gisteren zei Suthep dat de protesten zullen worden uitgebreid, maar details noemde hij niet. De protestleiders gaan eerst de mening en toestemming van de demonstranten vragen, alvorens verdere stappen te zetten. ‘Vrijdag is de laatste dag van onze burgerlijke ongehoorzaamheid. Eerst raadplegen we jullie voordat we beslissen of we “grotere dingen” doen.’

Suthep riep andermaal de bevolking in het land op om naar Bangkok te komen. ‘Je hoeft niet bang te zijn en te denken dat je alleen bent. Vrijdag marcheren leraren en studenten van scholen en universiteiten in Bangkok en mensen uit elk district door de straten van Bangkok naar Ratchadamnoen.’

Puntsgewijs ander amnestienieuws:

 • De schattingen van het aantal demonstranten op de brede avenue liepen weer fors uiteen. De politie schatte dat er gisteren 6.000 demonstranten waren, de protestleiders 40.000 en verslaggevers van Bangkok Post iets minder dan 20.000. [Zouden ze dat op hun zakjapannertje hebben uitgerekend?]
 • Waarnemers verwachten dat de protesten tot 20 november zullen doorgaan. Op die dag beslist het Constitutionele Hof of het door het parlement aangenomen wijzigingsvoorstel voor de verkiezing en samenstelling van de Senaat al dan niet in strijd is met de grondwet.
 • Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) houdt van 18 tot 20 november een rally in Muang Thong Thani. Een dag eerder wordt Loy Krathong gevierd.
 • De hoofdcommissaris van de landelijke politie wil dat de Ratchadamnoen Avenue ontruimd wordt, omdat de avenue nodig is voor de feestelijkheden ter gelegenheid van de verjaardag van de koning op 5 december. Hij zegt dat de regering juridische stappen gaat nemen om het gebied vrij te maken.
 • Het secretariaat van de premier heeft de Crime Suppression Division gevraagd Suthep te vervolgen omdat hij de nationale veiligheid ondermijnt.
 • Op 22 december worden in acht kiesdistricten tussentijdse verkiezingen gehouden om de zetels op te vullen, die zijn vrijgekomen omdat acht Democratische parlementsleden ontslag hebben genomen. Zij zeggen dit gedaan te hebben om hun handen vrij te hebben bij de demonstraties. Suthep zegt dat hij zich niet verkiesbaar zal stellen, wanneer het Huis van Afgevaardigden wordt ontbonden. Maar vooralsnog is de regering dat niet van plan.
 • Het amnestievoorstel, waar tegen gedemonstreerd wordt, is overigens al afgewezen door de Senaat. De regering zegt dat ze het niet nieuw leven zal inblazen. Zes andere amnestievoorstellen, die nog niet behandeld zijn, zijn ingetrokken. Het bekritiseerde voorstel verleent niet alleen amnestie aan personen die wegens politieke vergrijpen zijn aangehouden, maar ook aan leger, protestleiders en autoriteiten. Critici geloven niet dat het voorstel definitief van de baan is. Drie anti-regeringsgroepen, die eveneens op de Ratchadamnoen Avenue zijn neergestreken, eisen het aftreden van de regering.

(Bron: Bangkok Post, 14 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


2 reacties op “Stakingsoproep krijgt lauwe ontvangst”

 1. chris zegt op

  Nou…..ik weet niet wat Cor Verhoef doet maar ik (als docent van een universiteit) marcheer morgen niet in de straten van Bangkok. En mij is ook niet bekend dat de universiteit waar ik werk gesloten is. Gewoon aan het werk morgen dus.
  Ik denk dat Suthep zijn hand (of beter zijn mond) aan het overspelen is. Als hij al gelijk heeft (en daar twijfel ik sterk aan) dat de demonstratie tegen de regering niets meer te maken heeft met de Democratische Partij (omdat hij zijn zetel in het parlement heeft opgegeven) dan blijft voor mij de vraag wie hem eigenlijk als leider van de protestbeweging gekozen heeft danwel nog geloof in hem heeft. Op een Engelstalige website werd hij – als het om corruptie in Thailand gaat – een wolf in schaapskleren genoemd. De meeste Thai zijn niet gek en weten dit ook; nog afgezien van het feit dat de red shirts hem in het gevang willen hebben. Hoog en hoog tijd voor ander leiderschap in Thailand, zowel aan regeringszijde als aan de kant van de protestbeweging.

 2. cor verhoef zegt op

  Ik ben ook gewoon aan het werk. Ik vind verder dat de demonstranten beter maar gewoon naar huis moeten gaan en de DP zich eens zou moeten beraden op een politiek platvorm met een verkiezingsprogramma waar het hele land beter van wordt, zodat ze tijdens de volgende verkiezingen de PT eindelijk eens verslaan, want als het ze de komende verkiezingen niet lukt, lukt het ze nooit meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website