Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha verwijst speculaties over een militaire coup naar het rijk der fabelen, maar het Internal Security Command (Isoc) sluit de mogelijkheid niet uit dat de staat van beleg wordt uitgeroepen.

Prayuth zegt dat zijn verklaring van donderdag een waarschuwing aan alle partijen was om te stoppen met geweld. Zijn woorden mogen niet worden geïnterpreteerd als een verkapte dreiging met een coup.

‘Je moet niet denken dat ik partij koos in die verklaring. Soldaten zijn wettelijk gebonden aan hun plicht de bevolking te dienen.’ Volgens de krant doelde Prayuth op een uitspraak van roodhemdvoorzitter Jatuporn Prompan, die op donderdag zei dat de verklaring deel van een samenzwering was om Prayuth na een coup minister-president te maken. Prayuth ontkende dat.

‘Het leger probeert niet de leiding te nemen bij het oplossen van de onrust. Het probeert ook niet de situatie naar zijn hand te zetten. Het hangt van de demonstranten en andere partijen af.’

Prayuth’s standpunt werd nog eens bevestigd door legerwoordvoerder Winthai Suwaree. ‘Het leger probeert de situatie niet erger te maken. Maar soms moet het handelen overeenkomstig de wet .’

Isoc-woordvoerder Banpote Poonpien hoopt dat de speciale noodwet (Internal Security Act, ISA), die voor Bangkok en enkele delen van aangrenzende provincies geldt, voldoende is om de situatie te beheersen. Wel zijn er enige zorgen over de rally’s die de PDRC en het UDD dit weekend heeft gepland. Het uitroepen van de staat van beleg staat niet gelijk aan een militaire coup, benadrukt Banpote nog maar eens.

Capo-woordvoerder Anchulee Teerawongpaisan zegt dat de situatie beheerst kan worden dankzij de ISA omdat die politie, soldaten en burgers verenigt. Een andere optie is het uitroepen van de noodtoestand. ‘Als de situatie escaleert, kunnen we de noodverordening weer activeren en die effectief toepassen.’

Senaat

Intussen roept de Senaat de regering en alle sectoren op om medewerking te verlenen de nationale crisis te boven te komen. De Senaat is voornemens een interim-premier te benoemen met als taak de verkiezingen voor te bereiden. Daarmee wordt niet tegemoet gekomen aan de eis van de anti-regeringsbeweging, want die verlangt politieke hervormingen alvorens er verkiezingen worden gehouden. Zaterdag praat waarnemend premier Niwatthamrong Boonsongpaisal met senatoren.

De eerder overeengekomen verkiezingsdatum van 20 juli staat op losse schroeven. Overleg tussen Kiesraad en een regeringsdelegatie daarover moest donderdag abrupt worden afgebroken, toen demonstranten het gebouw belegerden waar ze vergaderden (foto homepagina). Een vervolgafspraak is niet gemaakt.

(Bron: Website Bangkok Post, 16 mei 2014)

Foto: De Senaat sprak vrijdag verder over de aanstelling van een interim-premier ter vervanging van de door de regering gekozen waarnemend premier Niwatthamrong Boonsongpaisal.

Gebruikte afkortingen:

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)

4 reacties op “Staat van beleg is een optie, maar ook de noodtoestand”

 1. Sir Charles zegt op

  Krijg steeds meer de indruk dat de Thaise legerleiding wél weet hoe een land bestuurt moet worden in tegenstelling tot de strijdende partijen. De een wil beslist geen overleg en compromissen sluiten de ander meent omdat ze de verkiezingen toen wonnen het betekent dat het in alles dan alleen het voor het zeggen heeft.

  Dictatoriale trekjes die meestal worden toegedicht aan militaire bewinden.

 2. Erik zegt op

  Wiki noemt staat van beleg en noodtoestand in een zin als ware het hetzelfde item. Er staat ook bij ‘uitgeroepen door de overheid’, kijk maar hier….
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand

  Het is dus de regering die het moet uitroepen en de gewapende macht moet vragen het te controleren en te beheersen.

  Grijpt het leger in zonder toestemming van de ‘overheid’ dan is het een staatsgreep of gewoon rebellie. Hoe je het duidt als het leger ingrijpt zonder toestemming van de overheid maar met instemming van het paleis is me niet bekend maar ik denk dat je dan ook van staatsgreep spreekt..

  Van mij mogen ze; liever nu dan morgen.

 3. rob zegt op

  Ben het helemaal eens met Charles en dat Wikipedia schrijft dat de noodtoestand en staat van beleg bijna hetzelfe zouden zijn zegt mij niets, is heel verschillend in diverse landen.

 4. Jack zegt op

  Dat het leger maar ingrijpt het heeft lang genoeg geduurd,ikzelf heb 3 maanden tussen die randdebielen ingezeten en heb me vaak moeten inhouden,met suthep heb ik ook gepraat die weet ook niet wat hij wil die oproerkraaier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website