De smog in de hoofdstad heeft inmiddels op veel plaatsen een gevaarlijk niveau bereikt. De concentraties fijnstof (PM2,5) is ver boven de veiligheidslimiet van 50 mg per kubieke meter lucht gestegen. 

Vooral bij wegen met veel verkeer is de situatie zorgelijk: Intharaphitak Road (72 microgram PM2,5 per kubieke meter lucht), in het district Bang Na (61), Wang Thonglang (60), Lat Phrao en Rama IX Road (53) en Phaya Thai Road (52). Op de Intharaphitak Road en de Phaya Thai Road is de concentratie fijnstof verder toegenomen ten opzichte van vorige metingen.

Bewoners wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, maar directeur-generaal Sunee van het Pollution Control Department zegt dat normale kapjes niet helpen, alleen de speciale KN95 kapjes bieden voldoende bescherming.

Adjunct-gemeentesecretaris Suwanna wijt de smog voornamelijk aan voertuigen die op diesel rijden. In totaal telt het wagenpark in Bangkok 9,7 miljoen voertuigen, een kwart daarvan (2,4 miljoen) rijdt op diesel. Het aantal voertuigen in Bangkok is 4,4 maal hoger dan de capaciteit van de wegen. Elk jaar komen er 500.000 voertuigen bij.

De gemeente spuit de wegen die het zwaarst verontreinigd zijn eenmaal per dag schoon met water in plaats van eenmaal per week. Er mag ’s nachts niet meer gebouwd worden. Maar dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Er wordt nagedacht over zwaardere maatregelen zoals in Parijs waar auto’s om de andere dag de straat op mogen. Suwanna denkt dat de situatie over elf jaar beter zal zijn omdat dan alle nieuwe metrolijnen klaar zijn.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Smog in Bangkok op steeds meer plekken gestegen naar gevaarlijk niveau”

 1. Elodie Blomme zegt op

  De smog of fijn stof is niet alleen in Bangkok in de Isaan is het al even erg s; morgens een mist van smog en s’ avond zwarte sneeuw en dan wat later houdskool maken in het dorp en niemand doet er wat aan dus s’ morgens en s’avonds binnen en alles toe houden gezellig in een dorp wonen maar dat is Thailand .

 2. Rob V. zegt op

  Die waarde van 50 is een Thaise maatstaf, de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) stelt de norm op de helft van dat als maximum. Maarja dan zou men dag in dag uit over de limiet zitten ook al verkondigde het ministerie onlangs nog dat de waardes ‘normaal’ (ja normaal hoog) en ‘in orde’ waren…

  Actuele data voor Bangkok of Chiang Mai met indicatie:
  http://aqicn.org/city/bangkok/
  http://aqicn.org/city/chiang-mai/

  Zelfs volgens Chinese bronnen is er teveel smog in Thailand, dan mag je je wel zorgen maken!

  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/boeren-tak-verbranden-oogst-ondanks-verbod/#comment-511229

 3. Marcel zegt op

  Nou dat klopt inderdaad hier in het dorp in roy ed ook.
  Het lijkt wel een wedstrijd wie het meeste rook kan maken.
  S’morgens vroeg en rond de schemering een grote walm van blauwe rook.

 4. Marijke. zegt op

  Ook in changmai veel smog.Het lijkt soms wel mist.

 5. Ferry zegt op

  Alleen drastische maatregelen zullen helpen zoals een verbod op de oude stadsbussen en oude vrachtwagens. Daarnaast kan een verplichte afstelling van alle dieselauto,s ook veel goed doen de meeste roken als een schoorsteen door slechte verbranding.

 6. Khun Roland zegt op

  Inmiddels zijn overal in Bangkok de adequate mondmaskers type N95 en FFP2 / FFP3 uitverkocht. Nergens meer te vinden, dit reeds meerdere dagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website