Het Samitivej ziekenhuis in Bangkok is het eerste ziekenhuis in Thailand dat gaat vaccineren tegen vier stammen van het dengue virus. In de afgelopen vijf jaar is het middel op 30.000 personen getest.

Het vaccin is, volgens de specialist in infectieziektes On-umar, al jarenlang uitgebreid getest in tien landen waaronder Thailand. Het vaccin biedt in 60 tot 65 procent van de gevallen bescherming. Daarnaast beperkt het de symptomen van de ziekte en daarmee de noodzaak van ziekenhuisopname.

Dit jaar telde Thailand 60.115 gevallen van dengue fever (knokkelkoorts). Er zijn 58 patiënten overleden aan de gevolgen. Vorig jaar waren dat er respectievelijk 142.925 besmettingen met 141 doden tot gevolg.

Wat is dengue?

Het denguevirus is de veroorzaker van dengue fever (DF), ook wel knokkelkoorts genoemd, hemorrhagische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). DHF en DSS zijn twee vormen van ernstige dengue. Het virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken.

Ziekteverschijnselen

De incubatieperiode voor dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. Niet-ernstige denguevirusinfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
 • Hoofdpijn, met name achter de ogen;
 • Spier- en gewrichtspijn;
 • Algehele malaise;
 • Misselijkheid;
 • Braken;
 • Hoesten;
 • Keelpijn.

Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt tot ernstige dengue met complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn dergelijke complicaties levensbedreigend.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Samitivej ziekenhuis gaat vaccineren tegen dengue virus”

 1. willem zegt op

  Ik ben benieuwd of iedereen zo een vaccinatie kan krijgen en wat het kost. Omdat ik erg vaak door muggen gestoken wordt en ik veelvuldig in Dangue gevaarlijke gebieden verblijf lijkt me een vaccinatie wel zinvol.

  Met name in het stedelijke gebied van Thailand komt Dangue veel voor en was er afgelopen jaren zelf sprake van Dangue epedemie in b.v. Bangkok

  • Rudy zegt op

   de prijs zou 9300baht zijn voor 3 inspuitingen…

 2. Vanderlinden zegt op

  Heb twee jaar geleden dengue opgelopen in Honduras.
  Tien dagen vreselijk gevoel met de symptomen zoals hierboven vermeld, maar daarna is het over.
  Momenteel heb ik echter een ernstigere ziekte, voorgezet door dezelfde mug: Chikungunya.
  Opgelopen aan de kusten van Brazilië.
  De eerste week niet zo ernstig als dengue, maar het blijft lang, zeer lang in je lijf hangen – tot 1 à 2 jaar!
  Momenteel zit ik aan maand 9. Nog steeds pijn aan de kleine gewrichten zoals hoge nek, pols en voeten. Daardoor kan ik niet ver stappen en ook niet fietsen (polsdruk). Elke inspanning maakt me moe en de recuperatie is zeer traag.
  Graag had ik langs deze weg, ervaringen gehad van andere geïnfecteerden.
  Voor Chikungunya is er geen behandeling voorhanden! Gewoon wachten tot het over is.
  Ik wens het niemand toe.

 3. Renévan zegt op

  Mijn vrouw heeft meteen even gekeken op de Website van het ziekenhuis en daar stond het volgende. De vaccinatie wordt alleen gegeven aan personen tussen 9 en 45 jaar oud. Zover ik begrepen heb is vaccinatie voor 9 jaar en na 45 jaar te risicovol. Voor de vaccinatie wordt eerst u bloed getest, er zijn drie vaccinaties nodig die per keer 3620 thb kosten.

 4. Bromsnor zegt op

  Heb het zelf ook gehad ,doodziek geweest,hoge koorts,overgeven en hevige hoofdpijn,eerst geweest bij international hospital in pattaya,gaven mij de verkeerde pillen,en ben na dat ik bijna dood was naar het bangkok pattaya hospital gebracht en gaven gelijk een spuit en andere pillen waardoor ik me de volgende dag weer voelde opknappen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website