In Thailand is ophef en discussie ontstaan over de hoogte van gevangenisstraffen en stelt men vraagtekens bij amnestie regelingen na een roofmoord bij Lat Phrao in Bangkok, die woensdagavond het leven kostte aan een 26-jarige man. Op sociale media roepen verontruste burgers om herinvoering van de doodstraf.

Voor de moord zijn inmiddels twee mannen gearresteerd. Uit beelden van een bewakingscamera blijkt dat een van de verdachten, een 26-jarige fruitverkoper uit Nonthaburi, van een motorfiets stapte en naar het slachtoffer toeliep. Hij eiste zijn iPhone 7, maar de man weigerde en verzette zich. De verdachte stak hem met diverse keren met een groot mes, met de dood als gevolg (zie video onder, let op: schokkende beelden!).

Dezelfde nacht beroofde de dader nog twee vrouwen. Zo stal hij een iPhone 5 en een tas met een Samsung smartphone plus 5.000 baht. De politie laat weten dat de dader al op zijn 13 jaar met justitie in aanraking kwam en een lang strafblad heeft. Hij heeft achtmaal in de gevangenis gezeten wegens meerdere vergrijpen zoals drugs, inbraak en mishandeling. Hij was pas een maandje op vrije voeten. De dader heeft de moord bekend en verklaard dat hij schulden had. Zijn vriend wilde hem wel helpen bij de geplande straatroven.

Opmerkelijk genoeg laat ook het ministerie van Justitie weten dat de verdachte nooit meer mag vrijkomen. Permanent secretaris van Justitie Chanchao maakte gisteren het lange strafblad van de verdachte bekend en hij vindt dat de aanklager de rechtbank moet vragen om zware straf vanwege zijn recidive. De dader wil zijn gedrag niet veranderen en daarom moet hij voorgoed achter de tralies verdwijnen om zo de maatschappij te beschermen.

Vice-premier Wissanu vindt dat de koninklijke amnestieverlening niet de schuld mag krijgen van misdrijven, gepleegd door vrijgelaten gevangenen. De regering zal ook niet de doodstraf herinvoeren (formeel bestaat deze nog, maar wordt niet meer uitgevoerd).

Premier Prayut uitte  zijn zorgen over het grote aantal gedetineerden dat vorige maand onder de amnestieregeling is vrijgelaten. Hij wil dat de ex-gedetineerden aan werk worden geholpen maar dat ze ook in de gaten worden gehouden.

Bron: Bangkok Post

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=p3qx5c9SYI4[/embedyt]

8 reacties op “Roofmoord om iPhone 7 leidt tot veel publieke verontwaardiging in Thailand”

 1. Jos zegt op

  Inderdaad schokkende beelden, om te huiveren.
  Ik ben iemand die gelooft in “tweede kansen”.
  Maar iemand die al zoveel misdrijven op zijn kerfstok heeft en dan nog een roofmoord pleegt mag inderdaad niet meer vrijkomen.

 2. teun zegt op

  Resultaat van gebrek aan opvoeding en structuur. Dat komt hier vaker voor. Al hou je natuurlijk altijd types, die – wat men ook probeert/doet – geen enkel normbesef ontwikkelen.
  Dan is opsluiten de beste methode

 3. Rob zegt op

  Tja en onlangs las ik hier op het blog ook nog dat lieden die geloof ik al 3 jaar uit de gevangenis zijn gewoon een baan in de security kunnen krijgen TIT

 4. Rob zegt op

  Gewoon uitleveren aan de familie.
  Ik snap een ding niet er gaan goede nette mensen dood omdat ze niet aan een organen kunnen komen .
  Laat zulke mensen nog iets goed doen .
  Je kan met zo’n moordenaar wat gewoon duidelijk bewezen is ,toch nog iets goed doen.
  Want in de gevangenis kost hij alleen geld.
  Maar een leven telt hier niet zo kijk hier maar in het verkeer in laatste 2 weken.

 5. ruud zegt op

  Hij heeft wel een aantal misdrijven op zijn naam staan, maar niet in de orde van roofmoord.
  Het waren onder andere het snuiven van oplosmiddelen en bezit van Yaabaa en inbraak.
  Dan wordt het toch wel wat lastig iemand levenslang in de gevangenis op te sluiten.
  Per slot van rekening, zijn er erg veel jongeren die ooit zijn opgepakt voor dit soort zaken.
  Die kun je niet allemaal de rest van hun leven opgesloten houden.

  En om een roofmoord te plegen, hoef je trouwens niet eerst in de gevangenis te hebben gezteten.

 6. chris zegt op

  Weerzinwekkend deze moord. Wat me tegen de borst stuit is de selectiviteit van de verontwaardiging. Deze man moet kennelijk levenslang worden opgesloten en de samenleving moet beschermd tegen hem. Niet zo heel lang geleden werd een vrouw tot levenslang veroordeeld voor het opzettelijk beramen en laten uitvoeren van de moord op haar echtgenoot van de vrouw. De vrouw is zolang haar hoger beroep loopt (en dat kan jaren duren) op borgtocht vrij, samen met de man die de moord feitelijk uitvoerde. Verontwaardiging?? Een beetje, vooral van expats.
  Misschien is deze man trouwens geestesziek en zou men hem moeten behandelen tijdens zijn toekomstige gevangenschap: https://www.youtube.com/watch?v=esPRsT-lmw8 (helaas in het Engels).

  • Rob zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website