Noteer in uw agenda: zaterdag 29 maart en 5 april, want dan kan de hel losbarsten. Zaterdag 5 april is roodhemddag, zaterdag 29 maart anti-regeringsdag.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) sleep gisteren de messen in Lan Khao Talo (Zuid Pattaya). Meer dan 10.000 roodhemden (politieschatting) kwamen er bijeen om te demonstreren tegen de uitspraak van het Constitutionele Hof om de verkiezingen van 2 februari ongeldig te verklaren. (Zie: Thailand gaat opnieuw naar de stembus, maar wanneer?)

Volgens de organisatoren was de opkomst groter dan bij soortgelijke recente rally’s in het Noorden en Noordoosten. De leider van de UDD-afdeling Oost schatte die op 30.000.

Kersverse UDD-voorzitter Jatuporn Prompan zei dat het UDD dient op te staan om tegen het netwerk van ammart (elite) te vechten. Hij riep zijn achterban op om zich voor te bereiden op een ‘major journey’ op 5 april. Zaterdag bespreekt de leiding drie ‘geheime missies’, waarvan de bestemming later bekend wordt gemaakt.

Verder riep hij de roodhemden op om vanaf morgen in het zwart gekleed te gaan, niet alleen uit protest tegen de ongeldig verklaring van de verkiezingen maar ook vanwege de aanbeveling van de National Anti-Corruption Commission om de senaatsvoorzitter (een Pheu Thai-er) diens functie te ontnemen (zie de posting Senaatsvoorzitter Nikhom moet het veld ruimen).

Geen verkiezingen maar hervormingen

Protestleider Suthep Thaugsuban zei gisteravond in het Lumpinipark dat het nu de beste tijd voor de protestbeweging is om naar voren te treden en de bevolking te vertellen dat ze geen verkiezingen wil, maar hervormingen. Hij riep zijn achterban in het hele land op om zaterdag in actie te komen. In Bangkok houden de anti-regerings demonstranten een mars van het park naar de Royal Plaza.

Bommen en granaten

Politieke waarnemers [wie zouden dat toch zijn?] vrezen dat de sterke reactie van beide kampen tot geweld zou kunnen leiden. Vrijdagavond bood daarvan al een voorproefje. Puntsgewijs:

  • In Soi Chaeng Watthana 13, niet ver vanaf de protestlocatie, ging een auto in vlammen op. Bewoners alarmeerden de brandweer en politie nadat ze explosies hadden gehoord. De politie vond op de achterbank van de wagen resten van twee brandblusapparaten met explosieven, en in de kofferbak een butagasfles (een bom dus). Die is onschadelijk gemaakt.
  • Vrijdagavond vonden in Chiang Mai drie aanslagen plaats. De eerste betrof een bom, die was verstopt onder een geparkeerd staande auto op het parkeerterrein van het Andaman Seafood Restaurant in Pa Dad. Niemand raakte gewond. De krant meldt niets over de schade, maar de auto zal wel total-loss zijn geweest.
  • Het kantoor van de Boon Rawd Brewery in Yang Nerng was het doelwit van het tweede incident. Daar werden twee granaten op afgevuurd. Eén granaat ontplofte, de andere weigerde dienst. Ook hierbij raakte niemand gewond. Over schade geen woord.
  • Ten slotte werd een bom naar een benzinestation in Nong Hoi gegooid. Hierbij raakten vier personen gewond. Details ontbreken.

(Bron: Bangkok Post, 23 maart 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website