Vanaf 1 januari moet iedereen die een rijbewijs aanvraagt, in totaal 5 uur lessen volgen over verkeersveiligheid. Het Land Transport Department hoopt daarmee het aantal verkeersongelukken te verminderen.

Of dat zal lukken is maar de vraag. De wegen in Thailand staan bekend als de meest dodelijke ter wereld.

Nu nog duren de lessen vier uur. Daar komt een uurtje extra bij die wordt besteed aan onderwerpen zoals: wat te doen bij noodsituaties en hoe moet ik veilig rijden. Het totale theoretische lesprogramma voor het rijbewijs bestaat uit lessen over de verkeerswetten, veilig rijgedrag, rij-etiquette en EHBO.

Bestuurders van wie het rijbewijs na een jaar verloopt, moeten de nieuwe cursus ook volgen. De lessen worden gegeven door het LTD, gecertificeerde rijscholen en een aantal overheidsdiensten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Rijbewijs: Extra les van een uur moet verkeer veiliger maken”

 1. bob zegt op

  Het zou goed zijn ook een extra les toe te voegen: HOE ONDERHOUD IK MIJN AUTO, met als onderwerpen, onderhoud, keuring (die veel beter moet, als ik meemaak wat dit inhoud in dit land), het gebruik van de verlichting en de afstelling hiervan, Het niet gebruiken van mistlampen tenzij er echt nevel is, Het gebruik van richtingaanwijzer. Het nakijken of alle lampen nog in werking zijn, OOK de remlichten. Het nalopen of er nog voldoende profiel op de banden zit en de juiste banden spanning hanteren hoewel dat moeilijk is want waar vindt je een spanningsmeter? De juiste afstelling van de (diesel) motor opdat deze geen zwarte rook meer blaast, zelfs bij overheidsvoertuigen komt dat uitgebreid voor. En zo zijn er wel meer aandachtspunten voor een extra lesuur.

 2. rob zegt op

  ja, goed zo, echter geen meter rijden in een auto. De theorie is goed om met je telefoon te spelen, zaken te doen of .. slapen. Maar er wordt niet buiten gereden, het praktische examen is op een afgesloten circuit, zonder mede- of tegenliggers.

 3. Pieter zegt op

  Na 20 jaar hier rond gereden te hebben met m’n Thais rijbewijs, ben ik van mening dat het uurtje meer niet zal helpen. De mentaliteit moet veranderen, en dat lukt niet met een uurtje extra les.

 4. Adje zegt op

  Een uurtje extra rijles maakt het verkeer niet veiliger zolang de meeste lak hebben aan verkeersregels en zich asociaal gedragen.

 5. Marcel zegt op

  Rijdt hier nu ook een tijdje rond en heb wat ervaring opgedaan.
  Namelijk als uw verkeerslicht op groen springt wacht dan nog een seconde of 4.
  Je zal zien dat er nog zeker 4 auto’s en 12 brommers door rood rijden.
  Rij nooit dicht langs een stilstaande auto,9 van de 10 keer vliegt zo de deur open.
  Door de geblindeerde ramen zie je niet wat een bestuurder van een auto doet,
  Reken er maar op dat hij/zij niet kijkt.
  Voorsorteren pas op je staat dan in de weg voor mensen die willen inhalen.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Ik denk niet dat een uurtje dat zal oplossen.
  Maar het begin is er.

 6. Chris van het dorpje zegt op

  Je hebt niets aan dat uurtje meer ,
  zo lang er kids en mensen zonder rijbewijs rond rijden .
  Wanneer ze echt willen , dat er minder ongelukken geburen ,
  moet de politie beginnen om kinderen beneden de 15 jaren
  en mensen zonder rijbewijs van hun motor
  ( het zijn keen brommers maar kleine motoren die makkelijk 100 km gaan )
  te halen . Ik denk , dat dan de aantal ongelukken veel minder wordt .

 7. Frank zegt op

  Een goede oplossing zou zijn, om op scholen onderwijs te geven in verkeer. Gewoon een paar jaar, 1 uur per week verkeerslessen. Misschien in het begin spelenderwijs, maar daarna steeds serieuzer.

  Na school lessen volgen bij een rijschool voor een brommercertificaat. Dan, na goed resultaat het certificaat met een strafpunten regeling. Bij teveel strafpunten opnieuw naar de rijschool. Na 2 jaar goed zonder kleerscheuren rijden, op voor je auto rijbewijs. Dan gaat – hopelijk – ook het aantal verkeersdoden ( brommer gerelateerd ) omlaag.

  Alles wat ze nu namelijk doen op de brommer, doen ze over een paar jaar in de auto. Inhalen alsof het een spelletje is, de weg op draaien zonder te kijken, verdrijvingsvlakken zien als “inhaalvlakken” etc.

  Ik hoop serieus dat dit ene uurtje les een hoop gaat schelen, maar ik ben bang van niet ;-(

 8. LOUISE zegt op

  @,

  “”NA MIJ DE ZONDVLOED””

  Naar mijn mening moet er iets tussen de oren veranderen.

  Met een noodgang een straat uit komen rijden en echt nog niet een mm. naar rechts kijken of de baan vrij is.
  Je moet er toch niet aan denken daar tegenaan of nog erger, overheen te rijden.
  Dat raakt men van zijn leven niet meer kwijt.
  Wij zijn aan de meeste capriolen van de thai (en ja, soms ook van de farang) gewend geraakt, maar soms schrik je je nog steeds een ongeluk als er weer een kamikaze bestuurder de hoek om komt racen.

  LOUISE

 9. Jwa57 zegt op

  Als buitenlanders/buitenstaanders zullen wij de Thai hun gewoontes/misdragingen in het verkeer echt niet afleren. Dit zal van (Thaise) hogere hand moeten komen…. En dat kost geld en moeite. U raad het al: “NO HAVE.”
  Eerst een strenge politie-controle op verkeersovertredingen….. Dan een gedegen rijbewijsexamen en dan pas de weg op.
  Maar tegen die tijd zal onze generatie er wel niet meer zijn.

 10. Harry zegt op

  Voor alles wat hier aan kommentaar is gegeven is maar een oplossing. De politie moet veel bekeuringen geven, autos van de weg halen die niet deugen, cameras hangen op kruispunten bij stoplichten en vette bekeuringen uitdelen aan diegenen die door rood rijden etc. Als de thai moet gaan betalen dan wordt het ineens anders in het verkeer! Ook fout parkeren en rechts rijden op de bon. Ik zo graag die job doen lol.

  • Daniel VL zegt op

   Politie? Een drie maand terug parkeer ik de wagen zoals het moet links van de weg en in de goede richting. De dag nadien zie ik een neef van de familie achteruit rijden en de werkster moet hem instructies geven. Ik zie dit alles van op het balkon. Ga naar beneden en zie in mijn auto een bluts in het voor spatbord; Ik besluit niets te doen of te zeggen,. wel ga ik regelmatig kijken of hij terug gekomen is. Bij terugkomst ga ik zien naar de achterkant van de pick_up.Hij heeft ook schade maar zijn auto is meer een roest bak. Mijn schade is een afdruk van zijn achterkant. Ik besluit om hem te roepen en te vragen wat er gebeurt is. Hij weet van niks. Wat had ik anders verwacht.Dan maar gaan zoeken op de beelden van de bewakingscamera. Ben15 minuten blijven kijken maar ben dan weggegaan, hij moest mij maar roepen als hij iets gevonden had. Hij wist niet meer hoe laat hij die nacht teruggekomen was. Ik wist waarom hij het niet meer wist. Rond de middag komt zijn tante mij vragen wat er gebeurd is. iIk vertel van de schade. Als ik zeg dat ik weet dat hij het was en daarom in de morgen de hulp nodig had de meid.
   Een thais antwoord. Waarom heb je de wagen daar geparkeerd. De dader is politieman in CM en had zelfs geen verzekering. En die moet mij eens tegenhouden?
   De wagen is hersteld op kosten van Tachnakart verzekeringen. Tante heeft iets wijsgemaakt wat weet ik nog niet. Eerlijk zijn de thais wel. Voor mij volstond een apologize. Maar het einde van de story is voor later

 11. MartinX zegt op

  Ik stoorde mezelf er ook altijd bovenmatig aan. Maar sinds een jaar of vier ben ik hetzelfde als de Thai gaan rijden en wonderwel is mijn stress level gedaald evenredig aan mjn cholesterol gehalte

 12. teun zegt op

  In 5 uur (zonder ervaring op de weg) theorie en met name voldoende praktijk-ervaring opdoen? Laat me niet lachen.
  Aangezien vooruit kijken niet 1 van de sterke punten is van Thais (niet alleen in het verkeer) blijft het levensgevaarlijk. Ononderbroken (dubbele) streep op de weg? Inhalen voor een bocht? Hier in Chiangmai van bergwegen naar beneden rijden met je voet op de rem, zodat die – als het echt nodig is – niet meer werkt.
  Oranje stoplich? Gas geven. Rood stoplicht? Nog meer gas geven.

  De politie moet veeeeel meer en veeeel konsekwenter optreden: lichtvoering, helm dragen, iedereen in een auto veiligheidsgordels etc. En bij overtrading niet iets van TBH 200-300 boete, maar gelijk TBH 1.000 -2000. Dan is het nonchalante/kamikaze gedrag snel afgelopen.

  Maar dat is ijdele hoop. Dus is het inderdaad geraden om bij deelname aan het verkeer hier zeer behoudend te rijden en vooral ver vooruit kijken.

 13. Arie zegt op

  Hallo.
  Is deze nieuwe regel alleen voor mensen die nog geen rijbewijs hebben ??
  Ik wil in begin Januari een Thais rijbewijs aanvragen.
  Ik heb een nederlands en een internationaal rijbewijs.moet ik dan ook een rijles van 5 uur ondergaan.
  Of is deze regel niet voor farang gepland.

  Graag een passend antwoord.

  Bvb hartelijk dank.

  Gr Arie

 14. harmen zegt op

  Een lachertje 5 uur les, kun je toch niet echt serieus noemen.

  • Nelly zegt op

   Harmen, dat is theoretische les en je moet 90% goed hebben van je theoretische examen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website