Thailand is een van de grootste rijstexporteurs ter wereld. Vele Thaise boeren zijn dan ook afhankelijk van de oogst, maar er is niet genoeg water om volgende maand al te beginnen met het planten van rijst, zegt het Royal Irrigation Department (RID).

Het probleem is dat de vier grote stuwmeren nu te weinig water bevatten. Mocht het regenseizoen in juli vol losbarsten dan kunnen boeren alsnog gaan zaaien. Het Meteorological Department zal bekend maken wanneer dat is.

Volgens RID directeur-generaal Suthep is er tijdens het regenseizoen wel voldoende water voor gebieden, die geïrrigeerd worden. Of er ook voldoende water is voor de tweede rijstoogst na het regenseizoen zal later moeten blijken.

De grote stuwmeren zijn voor 96 procent leeg, de overige 4 procent is net genoeg om het tot het begin van het regenseizoen uit te zingen. De eerste regens worden in de derde week van mei verwacht. Het water wordt dan als eerste geleid naar akkers met rijst van de vorige oogst.

Boeren in niet-geïrrigeerde gebieden is gevraagd het planten van rijst uit te stellen. Beter nog is om over te stappen op andere gewassen, die minder water nodig hebben. De regering belooft om andere gewassen op te kopen, waardoor boeren bijna evenveel verdienen als met de rijstverbouw, zegt minister Chatchai van landbouw.

Het ministerie dient binnenkort bij het kabinet een herstelplan voor de landbouwsector in, die zwaar is getroffen door de droogte. Het plan bestaat uit steun voor boeren zoals een verlaging van de prijs voor kunstmest, een aanbod van kwaliteitszaden en lage-renteleningen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “RID: Er is te weinig water in Thailand om rijst te planten”

 1. Adje zegt op

  Natuurlijk een ramp voor de boeren. De andere kant van het verhaal is dat dan hopelijk de overvolle rijstschuren leeg gaan. En dat later in het jaar wanneer de rijstoogst goed is de boeren een betere prijs krijgen.

 2. Leon zegt op

  Dit krijg je nou als de regering niet ingrijpt, en miljoenen liters water worden verkwist met songkran.
  Erg simpel eigen schuld dikke bult.

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  De boeren zijn gewoon altijd de dupe. Rijst verbouwen? Kan enkel uit als je alles zelf doet. Huur je personeel dan kan het al niet meer uit. Nog niet zo lang geleden adviseerde de toenmalige regering rubberbomen. Compleet met gratis tapcursussen van enkele dagen. Het enige wat je tijdens een dergelijke cursus leert is een rubberboom zo snel mogelijk naar zijn grootje te helpen! Een vak als dat leer je niet in twee dagen. Ik heb zelf ook nog eens tijdens een cursus in een stammetje staan snijden. Goddank heb ik nooit besloten een rubberplantage te beginnen zoals sommige farangs en Thais die zich al rijk rekenden met de toenmalige rubberprijzen van 100 baht de kilo!
  Nu staan de bomen in de Isaan te verpieteren! Waarom zouden we ze nog duur bemesten? Brengt toch niets op! Suikerriet dan? Maar ook hier komt de klad alweer in! 10.000 baht winst zegt de boerende farang! Heb ik me daar nu zo voor ingespannen? Weer neemt de regering zich voor iets voor de boeren te doen! Weer zal het allemaal niets uithalen. Zij blijven slachtoffer van speculanten en mondialisering. En wat de farangs betreft: Wilt u zo snel mogelijk van uw geld af, investeer dat in het boerengebeuren in de Isaan!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website