(Sasapin Kanka / Shutterstock.com)

Thailand heeft slechts 6,7% van de naar schatting 10,9 miljoen 60-plussers volledig gevaccineerd. En dat terwijl 15% van de volwassenen van 18 tot 59 jaar al een prik hebben gehad (10,2% van de totale bevolking – inclusief kinderen die niet gevaccineerd worden), zo blijkt uit onderzoek van persbureau Reuters.

Thailand loopt dan ook ver achter bij andere landen en is het enige land, van de 30 landen waarvan Reuters gegevens beoordeelde, met een lager percentage gevaccineerde senioren dan die in de jongere leeftijdsgroepen. Maleisië doet het stukken beter, het buurland had volgens overheidsgegevens op 2 augustus ten minste 64% van zijn senioren volledig gevaccineerd, vergeleken met 42% van de totale bevolking. In Indonesië is 17% van de ouderen volledig gevaccineerd.

Chawetsan Namwat van het Department of Disease Control zegt als reactie op deze uitkomst, dat de plannen om prioriteit te geven aan ouderen zijn verschoven na een grote uitbraak in Bangkok.

Sinds april zijn 60-plussers verantwoordelijk voor ten minste 62% van de sterfgevallen in Thailand en ongeveer 8,7% van de besmettingen. Het aantal sterfgevallen bij ouderen is gestegen, dat mogelijk het gevolg is van de trage vaccinaties. In Indonesië zijn ouderen verantwoordelijk voor bijna 12% van de besmettingen, maar slechts 47% van de sterfgevallen.

Critici van het Thaise vaccinatiebeleid geven de regering de schuld voor de piek van meer dan 10.000 doden in een land waar vorig jaar minder dan 100 mensen stierven aan Covid-19.

“Het hogere dodental is een direct gevolg van het verschuiven van de prioriteit, daardoor hebben veel ouderen geen prik gehad”, zegt Chris Potranandana, mede-oprichter van Zendai, een vrijwilligersgroep die ouderen en armen helpt toegang te krijgen tot Covid-tests en behandelingen.

Uit de gegevens van Reuters blijkt dat sinds april het sterftecijfer van Thailand door besmettingen bijna is verdrievoudigd tot 0,96%, van het gemiddelde van de eerste twee uitbraken van 0,33%. Het percentage voor ouderen is 7,2%, een stijging van 4% eerder.

Hoewel de regering eerst liet weten dat ouderen prioriteit zouden krijgen bij vaccinaties, is men daar van afgeweken en is er naar een geografisch indeling overgestapt, na een uitbraak in Bangkok in april. Jongeren en werkenden in de hoofdstad kregen uiteindelijk gemakkelijker toegang tot vaccinatiecentra dan senioren. dat zorgt nu voor een lagere vaccinatiepercentages voor ouderen, aldus Chawetsan.

“We zouden prioriteit geven aan ouderen, maar we hadden de massale golf van infecties van de Delta-variant niet voorzien. Toen dat gebeurde, hebben we gekeken naar risicogebieden met hoge infectiepercentages en besloten om alle leeftijdsgroepen daar te vaccineren om zo de besmettingen een halt toe te roepen”, zegt hij

Bangkok kreeg in juni een derde van de vaccin voorraad toegewezen, ondanks dat het slechts een tiende van de bevolking telt, blijkt uit de gegevens van Reuters. Een ander deel van de vaccins ging naar het Phuket, om zo het buitenlands toerisme weer op te starten (Phuket Sandbox).

Een chaotische start van de uitrol van het vaccin heeft het ook moeilijker gemaakt voor ouderen, zegt Potranandana. Registratie moest via  verschillende mobiele apps en websites en afspraken werden geannuleerd vanwege vaccin tekorten. “De toegang was niet gericht op ouderen, die hebben moeite met online technologie.”

De regering zegt nu te streven naar intensivering van vaccinaties voor ouderen. Chawetsan zegt dat 70% of meer van de senioren op zijn minst eind september hun eerste dosis zouden moeten krijgen. Veel gezinnen zeggen dat het te laat is. “Ze hadden de ouderen direct na de gezondheids- en eerstelijnswerkers moeten vaccineren”, klaagt de 18-jarige Thippawan Rodinthra. Haar 78-jarige grootvader stierf vorige maand aan Covid-19. “Naast mijn verdriet ben ik vooral boos op de overheid.’

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Reuters: Thailand loopt ver achter bij vaccineren van ouderen”

 1. Johnny BG zegt op

  6,7% van de 60 plussers is volledig gevaccineerd terwijl 85% van de 18-59 jarigen nog geen enkel vaccin heeft kunnen ontvangen staat er eigenlijk.
  Het is de geluksvogels gegund maar ik vond het al raar dat in een land waar de overheid en als medeverantwoordelijke voor ontbrekent beleid ook banken en verzekeraars mensen vanaf 65 jaar het leven heel lastig kan maken of eigenlijk gewoon uitsluiten ineens vanwege Covid 19 de ouderen een gezonde oude dag ging gunnen.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat hebben banken en verzekeraar te maken met het vaccinatiebeleid van de Thaise overheid ? En de Thaise ouderen worden niet lastig gevallen of ergens voor uitgesloten. Begrijp de reactie dan ook niet, je bedoelt misschien de Westerse gepensioneerden ? Deze buitenlandse 60-plussers worden al gevaccineerd, zie genoeg berichen hierover in dit blog.
   Wat ik wel deze week las in de Bangkok Post dat de 60-plussers al voor de helft hun 1e prik hebben gehad, kijk dat schiet dan wel op.

   • Johnny BG zegt op

    @Ger-Korat,
    Wat ik wil zeggen is dat de overheid bijzonder weinig over heeft voor mensen die 65 plusser zijn. De sociale dienst zijn kinderen en familieleden en zeker niet de overheid met een leefbaar inkomen. Dat dit een reden heeft snap ik ook wel.
    Banken en verzekeraars hebben weinig met het corona beleid te maken maar die sluiten mensen uit om leningen aan te gaan of een fatsoenlijkse verzekering te hebben. De overheid moet er in dat geval voor zorgen dat mensen van 65 bij die instellingen juist wel geholpen kunnen worden.Verzekeraars en banken worden via overheidswege ook best geholpen omdat premies aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Wil je op je 45e een huis kopen dan moet dat in 20 jaar afbetaald worden want op je 65e is er volgens de Thaise leer geen geld meer te verdienen.
    Het hele systeem van overheid, banken en verzekeraars is ingericht dat iedereen boven de 65 of 70 jaar er niet toe doet en met Covid gaat de overheid deze groep ineens belangrijk maken. Stelletje nagemaakten.

    • Jacques zegt op

     Gisteren nog een gesprek gehad met een Thaise familielid die thans 58 jaar oud is. Hij werkt al sinds jaar en dag bij de vrachtbevoorrading op de luchthavens. Voor hem is er geen staatspensioen en ook geen privaat pensioen. Hij kan over twee jaar stoppen en dan krijgt hij 350.000 baht en daar zal hij het mee moeten doen. Dat is met zijn uitgaven, die worden gedekt met zijn maandelijkse salaris van 33.000 baht, nog geen jaar besteedbaar geld. Hij kan ook langer doorwerken na zijn zestigste en dan krijgt hij zijn maandelijkse salarissen, maar na zijn zestigste stoppen dan krijgt hij niets meer mee van zijn werkgever. Ook ontbreekt een baangarantie, want men wil eigenlijk van die ouderen af. Zelf sparen voor je oude dag is voor velen niet weggelegd, want die hebben al moeite genoeg om het hoofd boven water te houden.

     • Johnny BG zegt op

      Er is inderdaad geen baangarantie maar daar staat tegenover dat de wettelijk verplichte afkoopsom voor een persoon die langer dan 10 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt en ontslagen wordt 10 maandsalarissen is. Zelf met pensioen gaan en dus zelf ontslag nemen is daarom niet verstandig als er verder geen vermogen is.
      Wordt iemand ontslagen dan ontvangt men via Social Security een aantal maanden een uitkering en is er ook nog een pot bij dezelfde organisatie die het pensioen vormt van zo’n 150-200k baht bij een dienstverband van 15 jaar.
      Allemaal leuk en aardig maar op termijn is het allemaal geen vetpot voor een onbezorgde oude dag.
      Al met al is het te hopen dat uw familielid een ‘spookwerknemer’ mag worden tegen 15.000 baht p/m met het behoudt van laat ik het ziekenfonds noemen zonder dat daar daadwerkelijke of minimale arbeid tegenover staat. Belastingtechnisch is dat in de wet ook weer mogelijk gemaakt vanwege een dubbele aftrek van kosten voor de werkgever waardoor loyaliteit in het verleden ook op de oude dag niet vergeten wordt.

   • marcello zegt op

    Nee, er wordt veel te weinig gevaccineerd en veel te weinig geacteerd op de situatie.

 2. janbeute zegt op

  En dan te bedenken hoe de minister van gezondheid Anatin zich gisteren in het goverments debat zich zelf prees over hoe goed hij en zijn medewerkers het gedaan hadden.
  Tevens prees hij ook nog het Sinovac vaccin naar grote hoogte.
  En hebben we dus weer een grote voorraad Sinovac bestelt bij vriendje China.
  En het beruchte clubje dat nergens naar luistert, alleen naar zichzelf blijft uiteraard gewoon zitten.

  Jan Beute.

  • fred zegt op

   Is dat Sinovac vaccin dan zo veel minder doeltreffend als die andere ? Vooral het westen lijkt dat te beweren In China beweren ze dan weer dat Westerse vaccins minderwaardig zijn. Weet niet of het nog steeds zo is maar tot niet lang geleden mocht je China alleen binnen indien je gevaccineerd bent met een Chinees vaccin.
   Ik hoor momenteel niet dat de toestand in China rampzalig zou zijn.

   • Mark zegt op

    Het antwoord op Fred’s vraag is JA, veel minder doeltreffend.
    Niet toevallig worden in Indonesië boostershots gegeven na 2X Sinovac.
    Waarom denk je dat Thailand overgegaan is van 2x Sinovac op een combie van Sinovac met AZ?
    Vaccinatiebeleid is in de hele wereld nogal nationalistisch en in China in hoge mate. Het virus trekt zich niet aan van nationalisme.
    Als de Chinese overheid niet wil dat nieuws buiten de landsgrenzen gaat, dan gaat het ook niet buiten de landsgrenzen. Zij hebben de middelen daarvoor.

    • Ger-Korat zegt op

     Zelfs de hoogste baas van de Chinese gezondheidsauthoriteit vindt dat Sinovac niet goed is en dat wereldwijd bekende raakt zegt toch genoeg. Daarnaast ging het met BoiN Tech samen een nieuwe produktie van Pfizer voor de Chinese markt aan. Beide zeggen toch genoeg.

     https://nos.nl/artikel/2376285-china-erkent-lage-effectiviteit-eigen-vaccins-en-overweegt-andere-vaccinstrategie

     https://www.businessinsider.nl/biontech-samenwerking-china-corona-vaccin/

    • KhunTak zegt op

     Beste Mark, jouw reactie is niet helemaal up to date.
     Sinaovac is inderdaad niet het beste vaccin, maar in Israel, waar men zo ongeveer de hoogste dekkingsgraad heeft mbt to vaccins, is men op grote schaal over gegaan op de zogenaamde boostershots, want 2 keer een Pfizer vaccin was ook niet afdoende.

  • Chris zegt op

   Misschien kan kuhn Anutin ook mijn vraag beantwoorden waarom de ‘al hard werkende’ Prayut AL zijn verantwoordelijkheden op het gebied van vaccinaties (aankoop, beleid, informatie) naar zich heeft toegetrokken en eigenlijk al het werk van Anutin heeft overgenomen.
   Dat doe je als PM toch niet bij een collega die zo goed is……..

 3. FrankG zegt op

  Eindelijk eens nieuws dat overeenkomt met ervaringen van zovelen hier.
  De leeftijd groep van 18-59 jarigen brengen veel meer geld in het overheids laatje, dan de ouderen. De jongeren mogen niet ziek worden, want dan werken ze niet meer. De ouderen mogen gewoon sterven van de Covid, want dat kost niet zoveel en ze werken toch niet.

  • Mark zegt op

   Het proletariaat als productiemiddel voor de heersende klasse. Zou El Generalisimo PM zich dan toch laten inspireren door “Das Kapital” van Karl Marx? 🙂
   Het kan verkeren zei Bredero.

   • janbeute zegt op

    Nee Mark, helemaal verkeert gedacht.
    El Generalisimo laat zich of moet zich laten inspireren door iemand, waarvan ik de naam hier niet durf te noemen.

    Jan Beute.

 4. Chris zegt op

  Kuhn Chawetsan somt een rijtje redenen op waarom ouderen minder zijn gevaccineerd dan gepland. Ik ben het met het rijtje eens maar hij vergeet er 2 te vermelden:
  1. de afkeer van bepaalde vaccins en het willen wachten op andere vaccins die men meer vertrouwt (maar die niet in voldoende mate voorhanden zijn en waren)
  2. onvoldoende vaccins voor de geplande vaccinatie-strategie.

  De vraag die open blijft is wie al deze maatregelen genomen heeft of niet (wie is verantwoordelijk) en op basis waarvan die beslissingen zijn genomen. Ik ben wel benieuwd naar de vraag wie in 2020 heeft besloten om voorlopig geen vaccins te kopen als die vraag al op tafel heeft gelegen. Kan me ook niet herinneren dat ook maar 1 MP dit in het parlement aan de orde heeft gesteld in 2020.

  Twee andere opmerkingen:
  1. het zou niet om ouderen moeten gaan maar om iedereen die een zwakke gezondheid heeft, en daar vallen ook jongeren en volwassenen van 30-50 jaar onder. (Ik schat dat 10% van mijn studenten overgewicht heeft) 60+-ers die kerngezond zijn zouden kunnen wachten, volgens mij. Ik denk dat men voor de leeftijdsgrens heeft gekozen om praktische redenen (eenvoudig te controleren) en omdat men over de algemene gezondsheidstoestand van de burger geen betrouwbare data heeft;
  2. ““Het hogere dodental is een direct gevolg van het verschuiven van de prioriteit, daardoor hebben veel ouderen geen prik gehad”, zegt Chris Potranandana,”. Dit is klinkklare onzin want of je aan Covid doodgaat hangt van veel meer factoren af dan gevaccineerd zijn of niet. Ik noem: de ernst van de onderliggende ziekten bij de patient, kwaliteit en kwantiteit van de gezondheidszorg (niet genoeg ICU’s, medicijnen), moment van diagnose, niet naar een ziekenhuis willen om financiele redenen, niet verzekerd zijn tegen de Covid-behandeling enz enz.enz.

  • Mark zegt op

   kort geheugen Chris? Je schrijft: “Kan me ook niet herinneren dat ook maar 1 MP dit in het parlement aan de orde heeft gesteld in 2020.”
   Dat is op zich correct, maar het is ook misleidende framing. In 2020 was er écht wel veel kritiek op het gevoerde (no)beleid tegen de pandemie … en niet enkel op deze blog. Ik herinner me zelfs iemand die eerder publiek vragen stelde bij het gevoerde pandemie beleid. Ik dacht dat het was iemand die door “lawfare” uit het parlement geknikkerd werd.

 5. Paco zegt op

  Ik ben blij dat ik als 74-jarige resident half juli naar NL ben gevlogen. Daar heb ik inmiddels 2 Pfizer vaccinaties gehad. Nu zit ik op Mallorca na te genieten en vlieg ik ik oktober weer terug. Nu maar hopen dat ik dan niet in quarantaine hoef…

  • Ger-Korat zegt op

   Vele 60-plussers van buitenlandse afkomst hebben reeds in augustus in Thailand een gratis Pfizer vaccin gekregen, de jonger-dan-60 staan ook op de lijst want is al een paar keer in het Thaise kabinet besproken.

   • Jacques zegt op

    Zeker, ik ben een van de gelukkigen. Maar ik vraag mij wel af of dit ook het geval was geweest als de Amerikanen die pfizer niet gratis hadden verstrekt. Het gebrek zit hem toch voornamelijk in het aankoopbeleid van de vaccins. De Thai zal het voorlopig moeten doen met de Chinese vaccins en het eigen gebrouwde Astra Zeneca.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website