Het militair gezag zet het mes in het politiekorps. Maandagavond kondigde het drie wijzigingen van de politiewet aan, die tot doel hebben politieke inmenging terug te dringen. Maar, zo constateert Bangkok Post in een analyse, de machtsconcentratie kan potentieel leiden tot een politiestaat.

Belangrijkste wijziging is de benoemingsprocedure voor het hoofd van de Royal Thai Police (het landelijk politiekorps). De Board (politiebestuur) krijgt de bevoegdheid iemand te benoemen die wordt voorgedragen door de afzwaaiende korpschef. Tot nu toe benoemde de minister-president de korpschef. Alleen politieofficieren met de rang van generaal komen voor de post in aanmerking.

Een andere niet onbelangrijke wijziging betreft de samenstelling van het politiebestuur. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken verliezen hun zetel en de permanent secretaris van het ministerie van Defensie (de hoogste ambtelijke baas op het ministerie) gaat de gelederen versterken. Het aantal specialisten wordt teruggebracht van vier tot twee, te kiezen door de Senaat.

Een bron bij de politie legt uit dat de wijzigingen een eind maken aan politieke benoemingen. De premier krijgt minder te zeggen over het politiekorps. Politieofficieren krijgen nu een kans om promotie te maken en ze hoeven geen rekening te houden met de ‘heersende politieke wind’. Vertrekkende commandanten kunnen hun opvolger zonder inmenging voordragen. Dit betekent dat officieren van andere eenheden minder kans maken hen op te volgen.

Democratisch parlementslid Atthawich Suwanphakdi interpreteert de wijzigingen als een beperking van de politieke invloed. De rol van de politie wordt sterker.

Maar Atthawich meent dat nog een lange weg te gaan is. Hij waarschuwt voor een politiestaat, omdat de invloed van de centrale overheid wordt beperkt.

Voormalig politiechef Adul Saengsingkaew en als lid van de NCPO belast met special affairs is blij met de herstructureringen. ‘Elke politie-eenheid kan nu iemand benoemen die ze geschikt voor de functie vinden.’

Een bron bij voormalig regeringspartij Pheu Thai is niet blij met de wijzigingen. ‘Het is verkeerd om het leger  deel te laten uitmaken van het politiebestuur.’ Maar erg zwaar tilt hij er niet aan, want wanneer er verkiezingen zijn geweest, kan de politiek de wijzigingen ongedaan maken.

(Bron: Bangkok Post, 16 juli 2014)

1 reactie op “‘Reorganisatie politie kan leiden tot politiestaat’”

  1. Eric zegt op

    Vooral die laatste zin is zowel vermakelijk als ook de reden dat die verkiezingen nog wel even op zich laten wachten. Na de verkiezingen veranderen we alles gewoon weer terug. En dus kunnen er geen verkiezingen worden gehouden. Of het is de aanloop voor nieuw militair ingrijpen.
    Sommige volkeren zijn (nog) niet toe aan parlementaire democratie. Thai hebben nog een lange weg te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website