Roodhemden hebben een gezellig onderonsje in het UDD-hoofdkwartier in Imperial World Lat Phrao. Het UDD maakte daar maandag zijn plannen bekend.

Pheu Thai heeft lak aan de uitspraak die het Constitutionele Hof morgen gaat doen over een grondwetwijziging. Volgens de regeringspartij is het Hof niet bevoegd om in te grijpen. Een roodhemdgroep dreigt zelfs met rally’s bij de woningen van de rechters, wanneer ze de wijziging afwijzen. Ze eist het ontslag van drie van de negen rechters.

Vandaag begint in het Rajamangala stadion een tweedaagse rally van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Volgens voorzitter Tida Tawornseth blijven de roodhemden in het stadion, maar wanneer de uitspraak ongunstig is, gaan ze straat op.

De politie heeft stalen barricades voor het hek en de ingang van het Constitutionele Hof geplaatst en politievoertuigen voor het gebouw geparkeerd. De rechters krijgen morgen speciale politiebescherming. Chavana Traimas, secretaris-generaal van het Hof, hoopt dat rellen achterwege blijven. ‘Mensen moeten begrijpen dat het Hof gewoon zijn werk doet.’

Alle commotie en oorlogstaal heeft te maken met het voorstel (aangenomen door Huis van Afgevaardigden en Senaat) om de verkiezingsprocedure voor de Senaat te wijzigen. Het aantal senatoren gaat omhoog van 150 naar 200 en ze worden allemaal gekozen. Thans wordt de Senaat voor de helft benoemd. Het verbod op kandidering door familieleden vervalt. Het Hof buigt zich op verzoek van oppositiepartij Democraten over de zaak. Die meent dat het voorstel in strijd is met de grondwet.

Apiwan Wiriyachai, lid van Pheu Thai’s strategische commissie, zegt dat het Hof niet bevoegd om over de zaak te oordelen, want dan zou het in het wetgevend proces ingrijpen. Parlementsleden hebben het mandaat om de grondwet te wijzigen. De voorzitters van beide Kamers zullen vandaag een verklaring over de zaak afleggen.

De felste tegenstand komt van de Community Radio for Democracy Club. Twintig leden eisen in een brief het ontslag van drie rechters, want die zouden bevooroordeeld zijn [De reden laat ik achterwege, vereist te veel ruimte om uit te leggen]. Morgen om 9 uur neemt de groep stelling bij het Hof. Wanneer het Hof beslist dat het wijzigingsvoorstel in strijd is met de grondwet, gaan ze naar de woningen van de rechters om daar om uitleg te vragen.

Verder wordt er weer driftig met aantallen te verwachten roodhemden gestrooid. Anuwat Tinarach, hoofd van het UDD in het Noordoosten, zegt dat 30.000 roodhemden vandaag naar Bangkok vertrekken. Een andere roodhemdleider zegt dat vandaag 100.000 roodhemden komen opdraven. Wanneer het Hof het wijzigingsvoorstel afwijst, kan de rally zeker een week duren. Later worden nog eens 100.000 roodhemden gemobiliseerd, zegt hij.

Meer nieuws over de roodhemden en de anti-regeringsprotesten later vandaag in Nieuws uit Thailand. In Nieuws uit Thailand van gisteren een kader met de vier mogelijke uitspraken van het Hof.

(Bron: Bangkok Post, 19 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Regeringspartij heeft lak aan uitspraak Constitutionele Hof”

 1. chris zegt op

  Een waar gebeurd verhaal.
  Ongeveer 10 maanden geleden was een van de rechters van het Constitutionele Hof op bezoek in het Noordoosten van Thailand. Op een vergadering vroeg hij het publiek of de Pheu Thai nu alles kon doen in het parlement omdat ze de absolute meerderheid hadden. Ja, klonkt het vanuit een juichende zaal. Kan het parlement dan een wet aannemen die het kinderen van stemmers op de Democratische Partij verbiedt naar school te gaan, vroeg de rechter. Het werd stil in de zaal. Natuurlijk, antwoordde de rechter toen maar zelf. Als je de meerderheid hebt kun je zo’n wet aannemen. Is een dergelijke wet in strijd met de grondwet van Thailand, vroeg de rechter vervolgens. Natuurlijk, zo’n wet is in strijd met de grondwet en dient te worden afgekeurd door het Constitutionele Hof.

 2. cor verhoef zegt op

  Eens even kijken..Dus als ik het goed begrijp vinden de Roodhemden en de PTP dat het Constitutionele Hof geen zeggenschap heeft in grondwetswijzigingen. Ik heb kennelijk een paar vergaderingen gemist.

 3. Rob V. zegt op

  Je gaat je toch afvragen of we met volwassen mensen of toch kleine kinderen te maken hebben die niet tegen hun verlies kunnen als de spelregels in hun nadeel zijn… Zielig.

  Trouwens, iets ingrijpends als een grondwetswijziging, zou het niet logisch zijn dat die stemming bevestigd moet worden door een tweede stemronde nadat er weer verkiezingen zijn geweest en/of dat een grondswetwijziging nooit van invloed mag zijn op volksvertegenwoordigers in de huidige termijn?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website