Vandaag marcheren mahouts en zo’n honderd olifanten naar het Government House in Bangkok. Ze verzetten zich tegen een wijziging van het registratiesysteem en ze protesteren tegen ‘getiranniseer’ van functionarissen.

De wijziging heeft tot doel een betere grip te krijgen op het registreren van gestroopte olifanten. En daar draait het allemaal in het conflict om. De afgelopen jaren zijn in olifantenkampen en ook enkele dorpen in het Noorden en Noordoosten olifanten in beslag genomen. Sommige waren niet geregistreerd, andere zo wordt vermoed zijn illegaal geregistreerd. De kampeigenaren en dorpelingen klagen over de raids, die ze intimiderend noemen.

De registratie is trouwens niet meer een papier, waarop de naam van het dier en de eigenaar wordt vermeld, alsmede enkele uiterlijke kenmerken van het dier. Het certificaat wordt uitgegeven door het districtskantoor en blijkbaar (maar het artikel maakt dat niet duidelijk) kan er gemakkelijk mee worden gesjoemeld.

Tot voor kort werden de in beslag genomen olifanten ondergebracht in het Thai Elephant Conservation Centre in Lampang (foto homepagina). Omdat het vol is, worden dieren nu technisch in beslag genomen. Ze mogen bij hun eigenaar blijven, maar het mag geen werk verrichten. Daarmee komt in ieder geval een eind aan de klachten over de slechte verzorging van de in beslag genomen olifanten.

Daarover kan Naetiwin Amorsing meepraten. Zijn 2-jarige Phang Tangmo werd in juni vorig jaar geconfisqueerd. Het dier werd in Lampang ondergebracht en toen Naetiwin het 15 maanden na een juridische procedure terugkreeg, was het dier ernstig verzwakt. De veearts vertelde hem dat het binnen twee maanden dood kon gaan.

Hoeveel gedomesticeerde olifanten Thailand telt, is onduidelijk. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt 2.633 (waarvan 2.276 zijn geregistreerd), het National Institute of Elephant Research and Health Service, een afdeling van het ministerie van Landbouw, zegt 4.200. Die zijn de afgelopen 10 jaar door het instituut behandeld. Het aantal is gebaseerd op in de dieren ingeplante microchips.

De bekritiseerde wijziging van het registratiesysteem houdt in dat de registratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation gaat. Wat daar nu zo erg aan is, wordt mij niet goed duidelijk uit het artikel. Misschien omdat er dan niet meer te sjoemelen valt?

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 27 oktober 2013)

Foto: Protest van olifanteneigenaren en mahouts. Ze dreigden eerder naar Bangkok op te trekken.Vandaag komt het ervan.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


3 reacties op “Weer ’s wat anders: Protesterende olifanten (en hun mahouts)”

 1. top martin zegt op

  Er zijn ook, of er is ten minste 1 Thai, mevrouw Lek, die er wel iets aan doet en dat al jaren. En wij allemaal kunnen er aan mee werken = helpen. En dat heel gemakkelijk. Kijk voor informatie op :

  http://www.greencanyon.nl/index.php/vrijwilligerswerk/elephant-nature-park-noord-thailand.html
  top martin

 2. karin cuvillier zegt op

  Mocht je ooit in Kanchanaburi zijn, neem dan ook een dagje deel aan de activiteiten aldaar. Eén van mijn mooiste herinneringen dit jaar in Thailand… een echte aanrader..
  http://elephantsworld.org/en/index.php

  volgend jaar hoop ik nog eens terug te gaan en te kijken hoe Coco (toen 2,5 jaar en gered van de straten in BKK) het doet 🙂

 3. Jules zegt op

  Met ALLES kan in Thailand gesjoemeld worden, dus ook met olifanten…

  Niemand schijnt zelfs te weten hoeveel olifanten er zijn… Ministerie van Landbouw zegt 4200, ministerie van Binnenlandse Zaken zegt 2633… Persoonlijk snap ik niet wat het ministerie van Binnenlandse Zaken met olifanten te maken heeft?!? Vraag in NL aan de minister BIZA hoeveel koeien er in NL zijn; ik weet zeker dat-ie in de lach schiet en zegt dat je daarvoor bij Landbouw moet zijn

  Gewoon een kwestie van geld… Wie het meeste heeft, heeft gelijk… Follow the money en je weet het antwoord 😉

  Ik wens de olifanten veel succes en sterkte!!! Dat hebben ze zeker nodig in Thailand 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website