De strijd tegen corruptie dient dé nationale kerntaak te zijn. Dit voorstel van het National Defence College (NDC) is gisteren door premier Prayuth met instemming begroet. ‘Thailand heeft zowel een crisis als een kans. De uitdaging is: hoe kunnen we de crisis in een kans omzetten?’

Prayuth zei dit tijdens een bijeenkomst van klas 56 van ’s lands topinstituut op het gebied van strategie en veiligheid. De studenten van dit instituut zijn de hoogste officieren van de drie strijdmachtonderdelen, de politie, ambtenaren en leidinggevenden uit de particuliere sector.

Klas 56 presenteerde er haar strategisch defensievoorstel voor 2015 tot 2019. Het voorstel zegt dat alle sectoren gemobiliseerd moeten worden om corruptie te bestrijden. Het roept op de wet strikt te handhaven en beveelt het gebruik van sociale sancties aan ter afschrikking van frauduleuze praktijken.

Andere aanbevelingen: de instelling van mechanismen voor onderzoek en inbeslagname van illegaal verkregen vermogen, wijziging van de regels voor de verkiezing van parlementsleden en ministers om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor hun functie, versterking van het civiele netwerk, bevordering van publieke participatie en ambtenaren de mogelijkheid bieden van overplaatsing naar een politieke functie, want ‘politiek dient niet te worden beperkt tot politici’.

In het rapport wordt ook de suggestie gedaan de National Legislative Assembly (het huidige noodparlement) na de verkiezingen niet op te heffen maar een rol als babysitter voor het nieuwe parlement te geven.

Vreemd genoeg wordt de strijd tegen corruptie niet genoemd bij de elf gebieden waarmee de National Reform Council zich gaat bezighouden. Dit orgaan van 250 leden moet hervormingsvoorstellen gaan formuleren. Maar Prayuth zegt dat corruptiebestrijding op alle elf gebieden centraal staat, of het nu gaat om beleid of de besteding van publieke gelden.

(Bron: Bangkok Post, 16 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Premier Prayuth: Strijd tegen corruptie is nationale kerntaak”

 1. Tino Kuis zegt op

  Misschien dat generaal, opperbevelhebber van het leger, premier en hoofd van de NCPO Prayuth eerst eens zijn wat onkruid in zijn eigen tuintje moet gaan wieden. Binnen de strijdkrachten is er evenveel vriendjespolitiek, verdeeldheid, corruptie en andere vervelende zaken als daarbuiten.
  In Prayuth’s jongere jaren, de zeventiger en de tachtiger jaren, was de mantra: bestrijden van het communisme, nu is dat de corruptie, Iedere junta heeft een binnenlandse of buitenlandse vijand nodig om hun bestaan te rechtvaardigen. Alle militaire regeringen in Thailand’s verleden blonken uit door corruptie, met als hoogteunt generaal Sarit.
  Corruptie kan alleen bestreden worden binnen een rechtstaat, waar burgers macht hebben, het gezag is gedecentraliseerd en waar vrijheid van informatie en meningsuiting heerst. De meest democratische landen zijn tevens de minst corrupte landen.

  • Tino Kuis zegt op

   Ja, da’s 1 (een) generaal (of het equivalent in marine en luchtmacht) per 250 (!) actieve mensen in dienst van de strijdkrachten. Gelukkig steeg het defensie budget sinds 2006 met ruim 100 procent en hebben veel generaals leuke bijbanen, anders redden ze het echt niet.

   • chris zegt op

    Generaal Prem is ook nog steeds generaal en is – als ik het goed heb – rond de 90 jaar oud.
    Gepensioneerde generaals houden hun titel, niet hun salaris.
    https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20071120050610AAMMLkW

   • chris zegt op

    Nederland, met 15 miljoen inwoners, heeft op dit moment 950.000 ambtenaren en het ambtenarenappraat is in de afgelopen decennia afgeslankt. Thailand, met 66 miljoen inwoners, heeft 1,1 miljoen ambtenaren.
    Wat zegt dat nu?
    1. Nederland is veel bureaucratischer dan Thailand?
    2. Er zijn veel meer ambtenaren in Nederland nodig om de inwoners te controleren?
    3. Nederland heeft geen leger nodig om de mensen te controleren want dat doet de overheid al op allerlei andere manieren?
    4. Ondanks leger en politie in Thailand is overheidsbemoeienis tot een minimum beperkt?

    Het geven van cijfers zonder context heeft geen waarde in het begrjpen van zaken en leidt alleen maar tot onbegrip en domme generalisaties.

    • Tino Kuis zegt op

     Beste Chris,
     Die yahoo link gaat over de VS. De recente ‘reshuffle’ ging over 1096 generaal, die zijn dus allemaal in actieve dienst, Wat dat met generaal Prem te maken heeft begrijp ik niet. Nederland telt ongeveer 430.000 ambtenaren (rijk, gemeente, politie en defensie samen):
     http://www.slimmernetwerk.nl/2012/07/nederland-telt-steeds-minder-ambtenaren/
     Twee websites geven twee getallen voor Thailand: 1.3 miljoen resp. 2.7 miljoen (‘public sector workers’):
     http://rightways.wordpress.com/2011/10/19/public-servants-legally-vulnerable-but-notoriously-difficult-against-the-delinguents/
     http://www.nationmultimedia.com/national/Civil-service-rebalancing-a-must-30196250.html
     Thailand heeft dus verhoudinggewijs ongeveer evenveel ambtenaren als Thailand, of wat minder maar niet veel.
     Vertel mij dan in welke context ik die 1096 generaals moet zien.

 2. chris zegt op

  beste Tino,
  Dat wieden in eigen tuin is op 22 mei gestart en gaat gestaag door. Vele mensen in leger en politie zijn al op hun vingers getikt en/of gedegradeerd. Verdeeldheid in de strijdkrachten? Ja natuurlijk en meer dan binnen de Pheu Thai. Dat is toch een teken van democratie of heb ik het nu verkeerd?
  Corruptie is in de Aziatische context tamelijk effectief bestreden in Singapore. Noem je dat een rechtstaat waarin de burgers macht hebben, het gezag is gedecentraliseerd en er vrijheid van meningsuiting is?
  Er bestaan geen meer of minder democratische landen. Volgens mij heeft elk land zijn eigen versie, uitvoering. Of ben je van mening dat Duitsland democratischer is dan de USA (of Frankrijk) omdat het bestuur meer gedecentraliseerd is? Voorzover ik kan nagaan is er wel een verband tussen een gelukkige bevolking en corruptie. In landen met een hogere corruptie is de bevolking minder gelukkig. Meer happiness en bestrijding van corruptie gaan hand in hand. Dat heeft Phraytuth wel goed begrepen.

 3. henry zegt op

  Sarit was een speciaal geval, inderdaad corrupt maar hij heeft met dat corruptiegeld ook vele sociale zaken gedaan, en dan spreek ik niet over zijn talloze Gigs die allemaal met een Ford Capri reden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website