Het hoofd van premier Prayut Chan-o-cha zit vol met plannen. Nu is plannen maken niet zo moeilijk, ze uitvoeren is in de praktijk wat lastiger. In zijn wekelijkse TV-praatje op vrijdag, kwam de premier met de doelstelling het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking in de komende 20 jaar van 212.000 baht per jaar naar 450.000 baht te verhogen.

Op dit moment verdienen 10 miljoen Thai minder dan 100.000 baht per jaar. Dat is volgens Prayut bepaald geen vetpot en hij wil de mensen helpen de komende twee jaar hun inkomsten te verhogen tot minstens 300.000 baht per jaar.

Verder laat Prayut weten dat hij het Noordoosten wil ontwikkelen tot een middelpunt van de Greater Mekong subregio. Gestreefd wordt naar een economische groei van 5 procent.

Ondanks de mooie plannen hebben Thai zelf steeds minder vertrouwen in de premier. In de laatste peiling van Bangkok Poll, geeft de bevolking de regering het cijfer 5,27. Dat was 18 maanden geleden nog een 5,83. En twee jaar geleden een 6,19.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Premier Prayut wil armoede onder Thai bestrijden”

 1. FonTok zegt op

  450.000 baht = +- 11500 euro per jaar. Dat is bijna 1000 euro per maand. In 20 jaar? Als je kijkt naar de inflatie van de afgelopen 10 jaar moet dat wel haalbaar zijn. Maar zijn ze er dan beter van geworden?

  Van 2500 naar 11500 per jaar in 20 jaar tijd. Dat is nogal wat zeg.

  • Fransamsterdam zegt op

   Het is van 212.000 naar 450.000 Baht per jaar. Dus van 5.417 euro naar 11.500 euro.
   De 2500 euro waar u van uit gaat is 312 Baht per dag bij een zesdaagse werkweek, dat is ongeveer het huidige minimumloon, niet het gemiddelde.
   De inflatie was de afgelopen 10 jaar gemiddeld rond de 2% overigens.

   • FonTok zegt op

    Er staat hier boven “Op dit moment verdienen 10 miljoen Thai minder dan 100.000 baht per jaar.” 100.000= + – 2500 euro.

    Is volgens dit artikel de huidige situatie. Daar ging ik dus maar even van uit.

    Wat is dan het gemiddelde loon tegenwoordig. Zal er toch om en nabij liggen toch?

   • jasper van Der Burgh zegt op

    Dus hij heeft het over een reeele koopkracht verbetering van 3783 euro naar 9200 euro, naar huidige maatstaven. Dat is dan 189 euro per jaar er bij, of te wel 7182 baht. Krap 600 baht per maand erbij, elk jaar voor de gemiddelde werknemer.
    Niet een onmogelijk plan, lijkt mij, maar nou ook weer niet iets om over te juichen. China en India, en ook de omringende landen groeien veel harder.
    Die hebben dan ook veel duidelijker economische plannen op tafel liggen. Thailand verkeert nog in de fase dat ze eerst fundamentele hervormingen in het onderwijs systeem moeten doorvoeren, en dat lukt alleen met een mentaliteitsverandering die ik niet zie gebeuren in Thailand.

   • ruud zegt op

    Die verhoging van 212.000 naar 450.000 Baht komt overeen met een verhoging van 3,83% per jaar.
    Dat de inflatie laag is geweest de laatste jaren heeft vooral met de ingestorte wereldeconomie te maken.
    Als mensen geen geld hebben om te kopen, kun je als bedrijf ook geen prijzen verhogen.
    Dus die inflatie zal wel flink aantrekken, nu de economie (tijdelijk) op stoom lijkt te komen.

    Dan zal die verhoging van 212.000 Baht naar 450.000 Baht in 20 jaar maar weinig, of geen, verbetering van de koopkracht opleveren.

    • Ger zegt op

     Mee eens met Ruud. De gemiddelde groei van de afgelopen 24 jaar was 3,68 procent per jaar (bron: Thaieconomics). En de verwachting tot en met 2020 is 3% per jaar.
     Dus die 450.000 komt er bij vergelijkbare groei ook wel een keer dankzij het bedrijfsleven. Niets bijzonders dus om wat lijntjes 20 jaar door te trekken.
     Beter kan men kijken waarom andere landen in Azie een 2x zo hogere groei hebben en Thailand tot de slechts presterende landen in Azie behoort.

     • Ger zegt op

      Kleine correctie :bron van mijn vermelding was TradingEconomics en niet Thaieconomics.

 2. chris zegt op

  Hoe verhoudt dit zich tot de mening van dezelfde premier om het minimumloon niet te verhogen omdat het de concurrentiepostite van Thaise produkten zou aantasten?
  Volgens mij is de meest effectieve manier om het gemiddeld inkomen te doen toenemen een verhoging van de kwaliteit van het onderwijs. En daar doet deze regering en ook de vorige regeringen ook eigenlijk niks aan. Loze woorden als je het mij vraagt.

 3. Jacques zegt op

  Een geweldig streven waarvoor heel veel maatregelen en omvormingen nodig zijn en om maar te zwijgen van medewerking van een ieder. Hij zal het niet uit eigen zak betalen dus moet het met gemeenschapsgeld worden bekostigd of roven van de rijken. Dit laatste heeft wel mijn voorkeur. Afwachten wat dit gaat brengen. Tien jaar moet ik nog wel kunnen opbrengen dus hopelijk maak ik dit nog mee.
  Als het hem lukt om het noordoosten ook nog economisch beter te maken zal dit wellicht kunnen lijden tot minder prostituees en daar kan toch niemand op tegen zijn.

 4. ruud zegt op

  Van het verhogen van een GEMIDDELD inkomen hoeven de arme Thai niet per definitie beter te worden.
  Dat kan ook betekenen, dat de rijken veel meer inkomen krijgen.
  Verder stelt een (ruime) verdubbeling van het inkomen over 20 jaar ook niet zoveel voor, als je de inflatie meerekent.
  Bovendien moet over dat hogere inkomen vervolgens ook (meer) belasting worden betaald.

  Een verhoging van 100.000 Baht naar 300.000 Baht in twee jaar zie ik ook niet gauw gebeuren, gezien de enorme verhoging van 5 Baht van het wettelijk minimumloon dit jaar na 5 jaar stilstand.

  Aangezien de overheid het geld uitgeeft, en zich diep in de schulden werkt, met allerlei gigantische projecten, zie ik daar ook weinig steun vandaan komen voor het arme deel van de bevolking.

  Het mag echter duidelijk zijn, dat hij niet van plan is, de eerste 20 jaar zijn greep op Thailand los te laten.
  Tenzij er een nieuwe coup wordt gepleegd, en hij de laan wordt uitgestuurd natuurlijk.

  Maar misschien komt er inderdaad iets wat op een verkiezing lijkt en is de verkiezingscampagne begonnen?

 5. Jowe zegt op

  Goed idee!
  Tegen die tijd zal een bordje somtam zeker 400 baht kosten.
  Militair, geschikt (X)
  Econoom, ongeschikt (X)

  M.vr.gr.

 6. george zegt op

  Als ik dit soort statistische gegevens zie of lees, vraag ik mij wel eens af ; Hoe komt deThaise tegenhanger van ons CBS überhaupt aan deze cijfers zoals bv. de meer als 10 miljoen Thais die minder dan een ton per jaar verdienen, hoeveel meer als die 10 miljoen zijn dat er dan?.
  Een ieder in Thailand is weliswaar ergens geregistreerd, maar hoe velen van die geregistreerden wonen ook daadwerkelijk daar waar ze geregistreerd zijn.
  Lijkt mij erg veel natte vinger werk hier.
  En ja hoe houd je je mensen voor je geïnteresseerd?, loze beloftes? niks nieuws of vreemd naar mijn mening.

  George

 7. chris zegt op

  O ja. Afgelopen dinsdag, op de lerarenvergadering ter gelegenheid van het feit dat het nieuwe studiejaar op maandag 21 Augustus begint, bestond onze directeur (een fan van het huidige bewind) het te vermelden dat de jonge, Thaise docenten die de afgelopen 1,5 zijn aangenomen (allemaal met een Ph.D. diploma om de kwaliteit te verbeteren) erg blij moesten zijn met hun salaris, en dat is 27.500 Baht per maand. De referentie is blijkbaar China. Een brommertaxi chauffeur op een beetje leuk kruispunt verdient meer.

 8. T zegt op

  Och ja laat ze lekker dromen dan moet de economie eerst een enorme boost krijgen, Thailand moet booming worden maar dat gaat niet gebeuren.
  En al zeker niet onder dit bewind een salaris van meer als 1000 euro per maand voor Jan modaal is in powerhouses als Singapore en Hong Kong al bijna niet.
  Laat staan voor Thailand een land met te weinig kennis, te slechte infrastructuur, te corrupt, en vooral te duur voor de huidige maak industrie.
  Vertel mij dan maar waar dat geld de komende jaren vandaan moet komen van die extra tientjes toeristen uit de BRIC landen?

 9. RuudRdm zegt op

  Vlgs de PM verdienen 10 milj Thai per jaar minder dan 100K baht. Dit bedrag wil hij in twee jaar tijds per 2020 hebben opgekrikt tot 300K baht. Dat is dus in 24 maanden een resultaat zien te bereiken van 200%.

  Stel dat dit de PM lukt: met hoeveel zullen dan de prijzen van bv consumentengoederen, van brandstoffen en van het streetfood zijn? Als dat alles ook met 200% stijgt komt geen toerist meer naar Thailand, en vluchten farang met hun Aow&Pensioentje halsoverkop het land uit!

  Eveneens vlgs de PM is het gemiddeld Thai inkomen 212K baht per jaar Dit zou over 20 jaar 450K moeten zijn. Deze uitspraak betekent een salarisopslag van 3,5% jaarlijks. De gewone Thai gaat nu na 2020 ook niet lijdzaam toezien dat hij netto eigenlijk niets meer overhoudt dan in 2017, en wil dus eveneens een jaarlijkse opslag van 3,5%. Wat denk je op welk bedrag in 2037 uitkomt? Zelf maar uitrrekenen! Kortom: het is wensdenken wat de klok slaat, erger nog: de PM heeft last van magisch denken.

 10. wim zegt op

  Politieke spelletjes. Een voorproefje voor de verkiezingen van volgend jaar.
  Het baantje bevalt de PM waarschijnlijk goed. Maar militairen en economie is geen goede combinatie.

 11. henry zegt op

  Wat betreft het vertrouwen in de PM lees ik hier andere cijfers

  http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30324372


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website