Als je het maar hard genoeg zegt én met het nodige aplomb, wie weet wordt het dan werkelijkheid. Premier Prayut Chan-o-cha voorspelt dat Thailand volgend jaar weer ’s werelds grootste rijstexporteur is, een plaats die het land twee jaar geleden moest afstaan aan India en Vietnam. In Asean heeft Thailand al weer zijn koppositie herwonnen, zegt hij.

De premier verwacht dat Thailand dit jaar 11 miljoen ton rijst exporteert, 2 miljoen ton meer dan vorig jaar. Het land produceert volgens hem voldoende rijst voor eigen consumptie, ondanks dat een tweede oogst wordt belemmerd door een tekort aan water vanwege de droogte.

Prayut zei nog veel meer. Ik licht er enkele kernpunten uit:

 • De regering wil het telen van kwaliteitsrijst bevorderen, zoals jasmijnrijst en kleefrijst;
 • de productiekosten moeten omlaag want die zijn hoger dan in andere rijst producerende landen;
 • kleine rijstvelden moeten gecombineerd worden;
 • machinerie dient in een pool te komen voor gezamenlijk gebruik door kleine boertjes;
 • de inventarisatie van de regeringsvoorraad van 18 miljoen ton is eind deze maand afgerond, de opslag van die rijst kost 2 miljard baht per maand.

Volgens Chukiat Ophaswongse, ere-voorzitter van de Thai Rice Exporters Association, is Thailand nu al ’s werelds grootste rijstexporteur. Hij baseert dit op de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar. Wanneer het Thailand lukt voor het eind van het jaar elke maand 1 miljoen ton te exporteren, wordt die koppositie geconsolideerd. De verbeterde export is te danken aan de gezakte prijs. De meeste rijst uit de voorraad gaat naar Afrika, waar Thaise rijst goedkoper is dan Vietnamese.

Rawee Rungruang, voorzitter van het Thai Farmers Network, steunt de pogingen van Thailand om weer nummer 1 te worden. Maar het land mist nog steeds een duidelijke strategie voor de kwaliteitsverbetering van rijst of een blijvende oplossing voor de problemen in de rijstverbouw. De regering zou daar een ‘nationale prioriteit’ van moeten maken. Om weer aan de top te staan, is het volgens hem nodig dat boeren weten wat voor soort rijst ze het best kunnen verbouwen.

Het idee om kleine rijstveldjes te combineren is al op tweeduizend plaatsen in de praktijk gebracht, zegt hij. Problemen zijn echter een gebrek aan efficiënt beheer en een tekort aan arbeidskrachten.

(Bron: Bangkok Post, 28 oktober 2014)

2 reacties op “Premier Prayut: In 2015 is Thailand weer rijstexporteur nr. 1”

 1. ruud zegt op

  Thailand exporteert weer veel rijst!!

  Waarschijnlijk is het de oude voorraden uit de pakhuizen aan het dumpen op de wereldmarkt.

 2. Rob V. zegt op

  Wij kopen al sinds 2012 geen Thaise rijst, duur en vooral met al die opgeslagen rijst rijst is het maar de vraag wat voor kwaliteit je krijgt. De pakhuis rijst zal wel grotendeels naar landen gaan waar de voedelveiligheidseisen lager zijn dan de EU maar toch. Ik denk bji Thaise rijst niet langer aan “kwaliteit”, mijn vrouw (Thaise) evenmin. De ene keer kopen we rijst (20 kg zakken) uit Cambodja, dan weer China of een mengeling. bevalt prima. Op de korte termijn zie ik de oogsten niet veranderen, modernisering (verkaveling, irrigatie etc.) is hard nodig zodat er net als in o.a. Vietnam een goede opbrengst per rai is va goede kwaliteit, minimale hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen, opslag etc. Dan zijn we denk ik wel een paar jaartjes verder. 2015? Misschien een tijdelijke piek als men de pakhuis voorraden verder blijft dumpen maar de toppositie als grote exporteur van kwaliteitsrijst is Thailand voorlopig nog wel even kwijt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website