Premier Prayut waarschuwt onruststokers (feelphoto / Shutterstock.com)

De uitslag van de verkiezingen op 24 maart  houden de gemoederen bezig. Premier Prayut liet gisteren weten dat onruststokers die nepnieuws over de verkiezingen op sociale media verspreiden, de religie en de monarchie ondermijnen. Hij waarschuwde Thai om niet alles wat ze lezen voor waarheid aan te nemen.

De afgelopen dagen zijn de spanningen in het land toegenomen. Volgens een aantal politieke partijen en demonstranten heeft de kiesraad (bewust) flinke fouten gemaakt bij het tellen van de stemmen en het berekenen van de zetels. Politieke tegenstanders willen de zaak voor de rechter brengen.

Prayut wil dat het recht zijn beloop zal hebben maar zegt dat speciale orders om de gemoederen wat tot bedaren te brengen, een optie blijft.

In reactie op de groeiende kritiek op de Kiesraad zegt vice-premier Prawit dat de raad goed werk heeft verricht en men niet hoeft te twijfelen aan de uitkomst.

Adjunct-hoofdcommissaris Srivara laat weten dat de politie alert blijft omdat er demonstraties worden gehouden. Gisteren zijn er talrijke verzoeken gedaan voor bijeenkomsten in Bangkok en daarbuiten.

In Lat Phrao (Bangkok) werd gisteren een auto van een demonstrant tegen de Kiesraad in brand gestoken.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Prayut waarschuwt onruststokers voor onjuiste informatie via social media”

 1. Tino Kuis zegt op

  Tegen de nieuwe progressieve partij Future Forward zijn een aantal aanklachten ingediend, de laatste daarvan zegt dat de partij de monarchie ondermijnt.

  En de legercommandant Apirat liet ook van zich horen. Hij waarschuwde dat buitenlands opgeleide academici de monarchie willen omverwerpen en een burgeroorlog kunnen veroorzaken.

  https://www.bangkokpost.com/news/politics/1655304/army-chief-maintain-constitutional-monarchy

  Heel goed dat het leger de mooie, oude en unieke Thaise cultuur beschermt!

  • chris zegt op

   hahahahahahahaahahahahahaha
   Mijn Thaise collega’s die een BBA en/of een MBA en/of PhD hebben behaald in het buitenland zijn allemaal brave, monarchie-lievende burgers en met enkele kun je behoorlijke ruzie krijgen als je ook maar 1 goed woord laat vallen over de ‘roden’ of de ‘nieuwelingen’…….

  • chris zegt op

   Het advies van Prayut om niet alles wat men leest voor waar aan te nemen is natuurlijk een PRIMA advies. En om het onderscheid te kunnen maken tussen ‘echt en fake’ moeten de Thais meer kritisch bewustzijn worden bijgebracht; niet blindelings gehoorzamen.

   • Tino Kuis zegt op

    De gewone Thais hebben zat kritisch bewustzijn, Chris. Die kritiek is onderdrukt en strafbaar gemaakt, door wie ook al weer, Chris? Iemand wiens naam begint met een P. In een persoonlijk gesprek hoor ik heel veel kritiek, net als op het schoolplein maar niet in de klas. Het Koninkrijk van Angst. En wie eisen blinde gehoorzaamheid? De leraren, de leiders, het leger, de monniken en de onnoembare.

    En wat je in je eerste reactie zegt is dat het nepnieuws juist meer komt van boven, toch?

    De leiders waarschuwen juist omdat ze zien hoeveel kritiek er is. De leiders in Thailand verdragen geen kritiek. En, voordat je het zegt, Thaksin verdroeg ook geen kritiek.

    • chris zegt op

     Het gaat er natuurlijk om hoe je het brengt. Het is helemaal niet strafbaar om studenten kritisch te maken. Wat zeg ik? In elke cursus op de universiteit MOET dat want het staat in de doelstellingen over moreel en integer gedrag. Ik doe dat maar vele andere Thaise collega’s doen dat niet. Eigenlijk zijn zij, en niet ik, in overtreding want het moet !!
     Tja kritiek. Ook hier gaat het erom hoe je het brengt. De directe manier is niet erg populair in Thailand, op geen enkel niveau en in geen enkele organisatie.Dat noem ik een stukje cultuur (waarden en normen) maar jij zult dat ongetwijfeld onzin vinden. Het wordt meteen demonstreren en vechten maar van burgerlijke ongehoorzaamheid heeft men hier nog nooit gehoord. Dat wordt hoog tijd.

    • Peter V. zegt op

     Ach ja, wie hecht er ook maar enige waarde aan het Nationaal Collectief voor Propaganda & Onderdrukking (Propaganda and Oppression).

     • Tino Kuis zegt op

      555555 Ik moest even nadenken…de NCPO. de National Council for Peace and Order. Orwelliaans.

     • chris zegt op

      Meer mensen dan jij denkt.

  • Rob V. zegt op

   Maar Tino toch, Future Forward is stiekem een republikeinse partij, vriendjes met Thaksin en dus een gevaar voor het land… Luister nu toch naar de generaals. Prayut en Apirat zijn zulke goede mensen die dit alles nooit gewild hebben maar alles voor het landsbelang, ze zijn tenminste bereid te sterven. Hulde aan de junta en de militairen. De onruststokers met hun kritiek, hun geleuter over wantoestanden, fraude, gekluns, democratie, transparantie moeten echt ter orde worden geroepen door het leger. Dat is de Thaise manier van doen. Respecteer die!! Drie werf h0era! h0era h0era!

   (Moet ik nog vermelden dat dit sarcasme is?)

   • chris zegt op

    Ik was in de jaren 70 lid van de linkse studentenbeweging en heb daar geleerd dat je geweldig op je bek gaat als je zomaar wat roept en niet met feiten komt. Daarom schreven wij toentertijd zwartboeken over misstanden (sommigen 200-250 pagina’s, over Indonesie, over de 1000-gulden collegegeld, over inspraak van studenten op faculteits- en universiteitsniveau, over teledectie) die wij aan de regering of andere autoriteiten aanboden. Wij werden gehoord, uitgenodigd voor een gesprek in Den Haag en betrokken bij het sluiten van compromissen: de 1000-gulden collegegeld ging van tafel, de WUB werd ingevoerd.
    Nu is een pagina met 500 woorden al te veel geworden. Dus je leest alleen kretologie en ja, dan wordt je door autoriteiten (in mijn tijd regeerde de PvdA) ongenadig afgestraft en als relschoppers en communisten afgeschilderd.

 2. Serge zegt op

  Hebben die politieke spanningen nu een weerslag op de munteenheid ?

  • fred zegt op

   Waarom ? Thailand is nog altijd een veel stabieler land dan pakweg Europa. De economie is hier echt aan een ongelofelijke opmars bezig en dat zal niet stoppen door wat gemor.
   Trouwens als de spanningen iet of wat te gortig worden zal Prayut snel ingrijpen en blijft alles bij het oude. Thailand is een land waar sociale rust een must is en de politieke situatie stabiel zal blijven.Het is net dat allemaal dat investeerders naar hier lokt en doet wegvluchten uit Europa.
   U mag zich verwachten aan een verdere stijging van de waarde van de Baht.

   • Rob V. zegt op

    Niet weer he Fred? 555 De Thaise economie doet het redelijk, met 3% groei iets beter dan Nederland (2% groei). Dat was nog iets hoger er is dus een afnemende groei te zien in Thailand. Daar zijn dan ook zorgen over. De onrust rondom de politiek maakt het bedrijfsleven ook nerveus. Dus qua economie staan de lichten in Thailand zeker niet allemaal helder groen. Geen verwachtingen die de hemel in reizen, geen ‘groei als kool’. Wat dat voor de baht betekent?? Wie dat weet is een rijk man.

    De sociale rust in Thailand is momenteel nog een illusie, afgedwongen met de loop van het geweer maar we zien duidelijk dat het volk zich toch weer roert. Zonder de junta dictatuur regeltjes zoals artikel 44, samenscholings- en demonstratieverboden etc die de Prayut kon gebruiken kan hij ook weinig beginnen. Of ze kunnen een (zelf)coup plegen en opnieuw de strikte verboden afkondigen en handhaven door het opzoeken, oppakken en intimideren van mensen die te luid piepen. Maar ook dat werkt niet op de lange termijn. Eens is het volk het zat.

    Bronnen en meer:
    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/de-gevolgen-van-brexit-voor-thailand/#comment-548943
    https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/thailand-verkiezingen-2019-prayut-keert-waarschijnlijk-terug-al-premier/#comment-549274

   • Ger-Korat zegt op

    Voordat beste Fred wat gaat roepen over cijfers en economie moet hij zich eerst eens verdiepen in de feiten over deze cijfers. Met of zonder P. aan het hoofd draait de economie gewoon al 20 jaar op een bescheiden schaal door. En vergelijk de cijfers met ander landen in de regio dsn zit Thailand op grofweg de helft van die andere landen.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Ik denk het niet.Het land moet al zeer onstabiel zijn voor dat dit gebeurt.

 3. Rob V. zegt op

  Voor wat juiste informatie, hier mogelijke scenarios hoe gele, rode en zwarte kaarten de uitslag (zetelverdeling) nog kunnen beïnvloeden:
  “ECT penalties and how it could affect the election results”
  https://prachatai.com/english/node/8006

  En wie liever wil lachen, hier een grappige handleiding voor dictators hoe een ‘democratische ‘ verkiezing te houden:
  “How to have an election and avoid having democracy”
  https://prachatai.com/english/node/8004


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website