Premier Prayut wil dat men op straat geen eigen rechter gaat spelen bij zaken die het koningshuis betreffen. Vermeende beledigingen afstraffen met geweld is niet de juiste weg. De overheid moet juridische actie ondernemen tegen degenen die de wet overtreden, zegt hij.

“Het is nu belangrijk dat wij Thai ons verenigen”, aldus regeringswoordvoerder Sansern.

De oproep van Prayut is een reactie op enkele incidenten in Phuket, Surat Thani, Phangnga, Bangkok en Chon Buri waarbij Thai werden belaagd omdat ze op social media of in het openbaar beledigende opmerkingen over de koning hadden gemaakt, of respectloos over hem spraken.

Vaak gaat het hierbij om Thai met een psychische stoornis of  zwakbegaafde personen. Een vrouw en een jongen werden door een woedende menigte gedwongen om voor een portret van de koning te knielen en hun excuses te maken. De zwakbegaafde jongen werd meermalen hard in zijn gezicht geschopt toen hij op de grond lag.

De overheid houdt honderd personen in de gaten die verdacht worden van het plaatsen van beledigende opmerkingen op sociale netwerken. Het ministerie van Digital Economy and Society waarschuwt voor toepassing van het wetsartikel tegen majesteitsschennis en de Computer Crime Act wat vele jaren gevangenisstraf kan betekenen. Volgens minister Prajin zijn 600 webpagina’s ongepast, 200 zijn al geblokkeerd.

De regering heeft gisteren een team geformeerd die op zoek gaat naar overtredingen op internet. Volgens Prajin duurt het twee weken om een website te blokkeren er moet eerst toestemming van de rechter worden verkregen.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website