De soep zal wel niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend. Zo luidt, enigszins vrij vertaald, de reactie van het militair gezag op een discussie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over verhuizing van de jaarlijkse militaire oefening Cobra Gold.

In het Huis vertelde Scot Marciel van het US State Department dinsdag dat Washington overweegt de oefening waaraan behalve de VS en Thailand ook andere Zuidoost-Aziatische landen deelnemen, volgend jaar in een ander land te houden. De oefening in Thailand houden, zou de goedkeuring inhouden van wat genoemd wordt de ‘repressieve’ aard van de militaire junta.

Luchtmachtcommandant Prajin Juntong, adjunct-hoofd van de NCPO, acht die kans niet erg groot. Niet alleen Thailand, maar ook de VS zou er nadeel van ondervinden. Hij wijst op de lange termijn wederzijdse voordelen: ‘Een verhuizing naar een ander land zou betekenen dat we die voordelen verliezen. Beide landen delen al lang een gemeenschappelijk belang en dat dient niet als iets vanzelfsprekends te worden beschouwd.’

Cobra Gold wordt sinds 1982 jaarlijks gehouden. De laatste keer in februari met behalve deelnemende troepen uit de VS en Thailand ook troepen uit Singapore, Japan, Zuid-Korea, Indonesië en Maleisië. Dit jaar schoof China voor het eerst aan. In totaal oefenden 13.000 soldaten: 4.000 uit Thailand en de overigen uit de andere landen.

Volgens Congreslid Steve Chabot, voorzitter van de subcommissie Foreign Affairs Asia, zou het houden van de oefening in Thailand ‘duidelijk een verkeerd signaal zenden […] in het licht van de repressieve aard’ van de NCPO.  Hij riep de regering op de oefening in Australië te houden, waar 2.500 Amerikaanse mariniers zijn gestationeerd.

Prajin zegt dat een eventuele verhuizing nauwelijks gevolgen voor de luchtmacht heeft, omdat die regelmatig oefent met buurlanden, waaronder Singapore, Maleisië en Indonesië. Niettemin hoopt hij dat de VS en andere landen hun standpunt wijzigen en positief reageren wanneer het driepuntenplan van de junta voor verzoening, hervormingen en verkiezingen in uitvoering komt.

Nadat het leger op 22 mei de macht had overgenomen, liet het Amerikaanse State Department weten $ 3,5 miljoen aan steun in te trekken. De VS heeft nu aangekondigd nog eens militaire steun ter waarde van $ 4,7 miljoen (152,5 miljoen baht) op te schorten. [Elders in het bericht worden andere cijfers genoemd, maar dat zijn we wel gewend van Bangkok Post.]

De niet zo hete soep van Prajin is gebaseerd op de ervaringen van 2006, toen het leger de regering Thaksin naar huis stuurde. Aanvankelijk werd Thailand onder druk gezet, maar die druk verminderde het jaar erna geleidelijk nadat serieuze pogingen waren gedaan begrip te kweken.

Ook nu probeert de junta dit naar aanleiding van de aangekondigde bevriezing van de financiële steun door de VS en de EU. Prajin sprak gisteren met de Chinese ambassadeur over nauwere economische banden. De Thais-Chinese handelsactiviteiten worden hervat, aldus de ambassadeur, nadat ze tijdelijk waren stopgezet als gevolg van de politieke onzekerheid.

Een legerbron beschouwt de congresdiscussie niet als een echte dreiging; ze was waarschijnlijk niet meer dan bluster (grootspraak). Volgens hem profiteert de VS meer van de oefeningen dan Thailand. De VS heeft Thailand als locatie gekozen vanwege zijn strategische ligging in Zuudoost-Azië, zegt hij.

(Bron: Bangkok Post, 26 juni 2014)

Foto: Cobra Gold in februari dit jaar in Had Yao (Sattahip). Links Zuid-Koreaanse soldaten, rechts Amerikanen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website