Wat heeft Thailand eigenlijk geleerd van de zware overstromingen in 2011? En wat is er de afgelopen drie jaar aan voorzorgsmaatregelen genomen op plaatsen waarvan bekend is dat ze kwetsbaar zijn? Die vragen wellen in me op nu de krant weer met grote dramatische koppen over de wateroverlast in het land bericht.

Gisteren: Ayutthaya faces ‘certain’ flooding; Riverside residents seek refuge on higher ground, en vandaag: Heavy rains swamp farms, ruin homes; Locals in Phitsanulok, Ayutthaya on alert.

Overtollig water uit de provincie Sukothai bereikte gisteren de provincie Phitsanulok. In tambon Wangwon stroomde 3.600 rai boerenland onder water, nadat het Khlong Takae kanaal was overgestroomd. Het water bereikte er een hoogte van 1 meter. De rivier Yom trad er buiten haar oevers waardoor nog eens 1.500 rai lager gelegen grond onder water liep.

De waterstroom bereikte ook  twee tambons in het district Phrom Phirang, maar daar vielen de gevolgen mee omdat het water werd geabsorbeerd door rijstvelden en lager gelegen gronden.

De eerdere voorspelling dat Phrom Phirang en Bang Rakam 300 miljoen kubieke meter water te verstouwen zouden krijgen, is inmiddels achterhaald omdat water is omgeleid naar Thung Talae in Sukothai. Nu wordt slechts de helft verwacht. Zoveel water kunnen beide districten wel aan; ze kunnen 750 miljoen kubieke meter opvangen in wateropslaggebieden.

Naar verwachting zal de komende zeven tot tien dagen nog een groot gebied met rijstvelden onder water lopen, hetgeen – zegt Bandit In-ta, directeur van het Phitsanulok Irrigation Project, – elk jaar gebeurt. De wateropslaggebieden zullen ervoor zorgen dat het grote volume aan water langzamer naar de Central Plains stroomt.

Ayutthaya

In het district Bang Ban (Ayutthaya) wachten bewoners die langs de Chao Phraya, Khlong Bang Ban en Khlong Phong Pen wonen, gespannen af wat er gaat gebeuren. In tambon Bang Hak staat de Khlong Phong Pen op springen. Soldaten zijn bijgesprongen om bewoners te helpen hun spulletjes in veiligheid te brengen. Op een weg zijn tenten neergezet, mocht de nood aan de man komen.

Sukothai

Gisteren werd in tambon Ban Na (district Si Samrong) een 15 meter lang stuk van een oeverweg beschadigd. Soldaten, reddingswerkers en bewoners voerden er een strijd tegen de klok om langs de weg een dijkje aan te leggen. Zo’n 105 huishoudens zagen het water tot 2 meter en hoger stijgen.

Maar voor de districten Si Samrong en Sawankhalok zijn de vooruitzichten niet ongunstig omdat het waterpeil in de Yom die door beide districten loopt, zakt. Een brug in tambon Ban Rai is nu zelfs weer toegankelijk en nabij wonende dorpelingen zijn begonnen aan een grote schoonmaak.

Lampang

In tambon Ban Rong (district Ngao) stroomde een grote hoeveelheid water naar lager gelegen gebieden, nadat het water door de aarden wal van een reservoir was gebroken. Vier dorpelingen die op een motorfiets reden werden door het water verrast, maar zij konden gered worden. Akkers en zestig huizen liepen schade op.

Trat

In het district Muang zorgden nachtelijke stortbuien voor overstromingen in tambon Wang Krajae. Vijftig huizen liepen onder 1,5 meter water.

Mekong

De Chinese Jinghong dam loost minder water dan eerder was voorspeld en da’s weer gunstig voor het waterpeil van de Mekong.

En verder

Sinds 26 augustus zijn in 28 provincies overstromingen gemeld. Het dodental staat nu op tien, aldus het Disaster Prevention and Mitigation Department. De overstromingen hebben 737 dorpen getroffen met 14.652 huishoudens.

Inmiddels is de situatie in 23 provincies verbeterd. Maar in Sukothai, Chiang Rai, Tak, Nakhon Sawan en Phichit houdt de ellende aan.

In Chiang Rai zijn 25 dorpen onder water gelopen; het ergst getroffen werd tambon Wiang Kham in Mae Sai. In tambon Mae Salit (Tak) en district Nong Bua (Nakhon Sawan) zijn grote arealen landbouwgrond overstroomd.

In Phichit zijn soldaten en anderen bezig bewoners te evacueren. Uit de overstroomde gebieden in Muang, Khong Charoen en Pho Prathap Chang wordt het water afgevoerd.

Bewoners in het Noordoosten en Oosten moeten de komende dagen rekening houden met wijdverspreide regenbuien. De waarschuwing geldt voor 60 tot 70 procent van de regio’s. (Bron: website krant, 7 september)

Naschrift

Om met de beginvraag van dit artikel te eindigen. Het door de regering Yingluck opgestelde watermanagementplan wordt door een juntacommissie bestudeerd. Voor zover ik weet is van het uitgetrokken budget van 350 miljard baht al wel iets uitgegeven.

Het antwoord op de vraag wat er aan anti-overstromings maatregelen in het land zijn genomen, moet ik schuldig blijven. Ja, er zijn muren om industrieterreinen gebouwd, maar verder zou ik het niet weten. De krant zou dat eens moeten inventariseren.

(Bron: Bangkok Post, 8 september 2014)

Foto: Boeren in Sukothai moeten hun rijst eerder dan gebruikelijk oogsten als gevolg van de wateroverlast.

1 reactie op “Overstromingen: Phitsanulok krijgt het nu voor zijn kiezen”

  1. Henk zegt op

    Eigenlijk is het geen onderwerp om over te spotten ,,,Maar:::Er is afgelopen jaar kei en keihard gewerkt om de problemen met het water de baas te blijven !!
    1e .Alle rioolputten langs de openbare weg zijn al zorgvuldig dichtgemaakt met tempex eetbakken en een grote hoeveelheid plastic draagtassen van de grote winkels zodat er absoluut niet 1 druppel water in het riool terecht kan .
    2e .Alle sloten hebben ze perfect dicht laten groeien zodat het een mooi aanzicht geeft als je op de weg rijd .Het grote voordeel daarvan is natuurlijk ook dat al dat kostbare regenwater zo maar klakkeloos de zee instroomt .
    3e .De riolering is ook al bijna afgesloten door al het afval van de mensen zoals visafval en groenteafval en olie die de mensen het riool in kieperen zodat het leven in dat stelsel ook normaal door kan gaan en de ratten en kakkerlakken tenminste niet dood gaan van de honger ,ook die dieren hebben recht op leven !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website