Overstromingen in Thailand

door Hans Bos

De geluiden worden in Thailand steeds sterker dat de overstromingen in de Isan voor een groot deel veroorzaakt zijn door corruptie en mismanagement. Steeds vaker wordt gebouwd in gebieden die voorheen dienden als opvangbekken voor overtollig water. Zeker in de buurt van Nakhon Ratchasima (Korat) is dat het geval, maar ook op andere plekken hebben autoriteiten wegen aangelegd en hele woonwijken laten bouwen op plaatsen waar dat in verband met waterbeheer uitermate onverstandig is.

Resort hotels, nieuwe woonwijken, buitenhuizen en zelfs een stadioncomplex voor de Zuidoost Aziatische Spelen uit 2007 zorgen nu voor de problemen die de wateroverlast de lokale bevolking nu bezorgt. Ook golfbanen  dragen hun druppel bij,omdat ze rond enkele nationale parken de natuurlijke afvoer van regenwater blokkeren. Dat betekent dat het overtollige water direct de rivieren en de stuwmeren in stroomt. Nieuwe wegen vormen bovendien nu ‘dijken’  die het water tegenhouden. Dat is onder meer het geval na de uitbreiding van de Mittraphap Road in de districten Sung Noen en Non Sung naar tien rijstroken. Het Takoengpol reservoir in ht district Muang vormde met meer dan 90 hectare voorheen een opvangbekken. Die jaar geleden is daar een sportcomplex gebouwd voor de Zuidoost Aziatische Spelen. In die buurt verrrezen de afgelopen jaren tot overmaat van ramp de nodige woonwijken.

Daar komt bij dat in Korat zelf veel afvoerkanalen zijn versmald ten faveure van wegen en nieuwe gebouwen. Menigeen is er van overtuigd dat bij veel nieuwe projecten in en rond de stad corruptie een belangrijke rol heeft gespeeld. Van zogeheten milieu effect rapportages is in Thailand nauwelijks sprake. Het regende in de Isan gedurende zes achtereenvolgende dagen. Daarbij viel meer dan 600 mm regen, tegen normaal 1000 mm over een heel jaar.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website