Uit een peiling van de Bangkok Universitity blijkt dat meer dan de helft van de ouders in Bangkok en omgeving met moeite de kosten kunnen opbrengen voor hun schoolgaande kinderen. De uitgaven voor studiematerialen en schoolgeld voor het nieuwe schooljaar snijden flink in het beschikbare budget.

Ruim 18 procent zegt dat het water aan hun lippen staat en 38,1 procent van de respondenten zegt dat de overheidssubsidie niet de werkelijke kosten dekt. Ongeveer 41 procent vindt de lesmaterialen te duur.

Ouders vragen de regering om meer hulp. Zeker 40 procent wil meer financiële hulp, 15,7 procent vraagt een maximum te stellen aan het schoolgeld voor particuliere scholen en te helpen de kosten van buitenschoolse activiteiten te verlagen.

Circa 10 procent vindt dat onderwijzers meer aandacht moeten besteden aan hun leerlingen, zodat ouders niet voor bijlessen hoeven te betalen.

Bron: Bangkok Post

20 reacties op “Ouders in Bangkok kunnen schoolgeld voor kinderen nauwelijks opbrengen”

 1. LOUISE zegt op

  Ik zou de overheid willen aanraden te stellen dat de maker/sellers een andere prijs gaan hanteren, want wij weten allemaal wat kleding maken hier kost.
  Dus tig setjes in een bepaalde maat is nog goedkoper.

  Dan is dit tenminste een positieve duw in de goede richting, zodat meer en meer kinderen naar school gaan en tevens een kans krijgen op de arbeidsmarkt i.p.v. ,met te veel vrije tijd rottigheid uit (kunnen) gaan halen.

  Men zou de USA als voorbeeld kunnen nemen met die belachelijke universiteits prijzen, dus de jeugd gaat maar iets doen (de meeste) wat illegaal is, met alle gevolgen van dien.

  LOUISE

 2. klaasje123 zegt op

  Niet alleen in Bangkok hoor! Bij ons in de Isaan lopen ze nu de deur plat om tegen lage rente te lenen om kleding en schoeisel te kopen voor het uniform. Zelfs kleinere bedragen voor het goedkoopste spul dat er te vinden is, is niet op te brengen.

  • Edward zegt op

   Deze kinderen rijden wel op een nieuwe motor(brommer) naar school, ga daar maar eens kijken wat daar voor een kapitaal daar buiten staat !

   • Tino Kuis zegt op

    Echt waar, joh, die kinderen die het geld voor school, uniformen, boeken etc. moeilijk kunnen opbrengen rijden op nieuwe brommers naar school? En hebben misschien ook een smartphone?
    Schandalig!

    • Sarah zegt op

     Tino Kuis, je komt uit de tijd, kinderen hebben hier eerder een smartphone dan een fopspeen.

   • Tino Kuis zegt op

    Laatst vroeg een vriend van mij om een tijdelijke lening: Hij moest na een ongeluk een schadepost van 2.000 euro betalen! Ik zei hem dat hij zijn auto maar moest verkopen. Weer een vriend minder.

  • Ger-Korat zegt op

   De standaard kleding, uniform, kost weinig. Schoenen vanaf 100 baht tot 300 baht, rok of broek rond de 200 per stuk ( 2 tot 3 nodig), shirt idem,sokken 5 paar voor 200. Dan heb je kleding en schoeisel voor school van 1000 tot 1500 baht Maar het kan goedkoper en men krijjgt vaak subsidie cash uitbetaald voor normale gevallen ( bedragen van 680 baht hoorde ik al ) en voor armeren met een welfare krijgt men sinds kort ook een extra toelage las ik voor kinderen. En dan heb je ze voor een jaar gekleed voor school of langer want veel gaat soms een paar jaar mee.
   En daarom klopt het wel wat Edward zegt, de Thai zijn net Hollanders en klagen snel dat het te duur is maar dat klopt dus niet. Men geeft liever het geld aan andere zaken uit dan aan de kinderen. Zelf een dochter op een partikuliere school en daar kost de kleding en schoeisel hetzelfde als op de staatscholen. Mijn rekening voor het nieuwe schooljaar welke vandaagt begint is 1300 baht inclusief 200 baht voor naamplaatjes geborduurd op de kleding, en dan praat ik dus over nette uniformen van een partikuliere school.

   • Tino Kuis zegt op

    Die bedragen kloppen wel, Ger-Korat. Ik betaalde voor mijn zoon ongeveer hetzelfde. Het punt is dat een gewone Thai daarvoor bijna een week moet werken. Voor een boek moeten ze een dag werken, in Nederland slechts een uurtje. Voor een Thai zijn die dingen best duur, wat met een dagloon van 300-400 bath. Een brommertje is ook vaak noodzaak, anders moet je betalen voor de schoolbus etc. Ik blijf er bij dat de meeste Thaise gezinnen goede, rationele keuzes maken op huishoudelijk gebied. En net als in Nederland zijn er ook mensen die te veel verspillen.

 3. John Chiang rai zegt op

  Veel ouders niet alleen in Bangkok liggen krom om het hun kinderen überhaupt mogelijk te maken een beetje onderwijs te genieten
  Een beetje,omdat het meeste onderwijs eigenlijk een valse hoop is een betere toekomst te krijgen,en op geen stukken na te vergelijken is met het veel betere onderwijs in de meeste westerse landen.
  Deze westerse universiteiten zijn hoogtens weggelegd voor de kinderen van de kleine rijke elite.
  Veel studenten in Thailand spreken na hun studie slechter Engels,als een Bardame die 6 maand omgang heeft met toeristen.
  Hoe kan een land zich in deze tijd nog veroorloven, om zoveel talenten verloren te laten gaan??

 4. Yan zegt op

  Het komt steeds op hetzelfde neer: corruptie en winstbejag…In Isaan, meerbepaald PrakhonChai is de grootste school met meer dan 6500 leerlingen een van de rotte voorbeelden waar de ouders bijna “afgeperst” worden om schoolgelden op te hoesten die buiten alle proporties zijn, sinds jaren. De directeur reed wel met de duurste BMW, welke hij met zijn salaris nooit kon bekostigen. Op den duur zei mijn vrouw tijdens de jaarlijkse afpersronde dat ze het gewoon niet kon betalen…en het jaar ging gewoon verder. De corrupte leraars en directeurs gaan zo ver als ze kunnen. Zo worden er ook “bijlessen” opgedrongen, te volgen na de gewone uren. Indien deze, uiteraard tegen betaling, niet gevolgd worden dan krijgt de leerling een slecht cijfer. Zelfs de strik in het haar moet van de school komen, natuurlijk aan te kopen aan een buitensporige prijs. Wanneer ik er indertijd bezwaar tegen maakte werd de dochter geviseerd, zo erg zelfs dat ze de opmerking kreeg dat haar haarkleur voor een Thaise niet zwart genoeg was en ze het diende bij te verven. Op dat moment ben ik naar de toenmalige directrice gestapt, het kind was 14 jaar en haalde behoorlijke resultaten. Ik heb toen gezegd dat ik dit in de Bangkok Post zou publiceren…en meteen viel alles stil….Amazing Thailand…

 5. Johnny BG zegt op

  Wat moeten we met zo’n vaag bericht?

  Gaat het over de lagere school waarbij de kosten voor bijkomende zaken zijn en die op 13.000 baht per jaar komt of gaat het om een lagere school die meer biedt?
  Of gaat het om studenten van een vervolgopleiding?

  Bangkok Post is de bron maar zo kan je natuurlijk alles wegzetten dat het overal drama is en daarmee laat het ook de invloed van een Engelstalige krant zien om te kunnen manipuleren.

 6. John zegt op

  ik betaal voor zes kinderen schoolgeld in de familie van mijn vrouw
  voor de dochter heb ik vijf jaar universiteit betaald en werd ook verplicht een ongevallen verzekering met aansprakelijkheid verzekering op de school af te sluiten.
  ze heeft stage gelopen bij de gemeente en bij politie
  ze komt alleen aan een vaste betrekking als ik 200000 Bath neerleg allemaal geregeld door de leraren
  trouwens als je haren goed zitten en je kan sporten is belangrijker dan inteligentie.
  de uni is voor mij een veredelde vijfde klas lagere school.
  het heeft veel geld gekost maar ik heb het voor mijn vrouw gedaan
  na het examen(WAT JE EXAMEN MAG NOEMEN ) ZIJN ER FEESTJES MET ZO’N PLATTE AMERIKAANSE PET OP VEEL BLOEMEN EN POPPETJES MET BEERTJE
  VINDEN ZE OOK BELANGRIJK OP DE FOTO.
  de kinderen worden groter en moeten deze betaalde speeltuin maar verlaten.

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:

   ‘de uni is voor mij een veredelde vijfde klas lagere school.’

   dat is nieuw voor mij. ik dacht altijd dat de resultaten op de uni voornamelijk worden bepaald door de ijver van de studenten

   ik ken veel dokters in thailand die afgestudeerd zijn op een Thaise uni. het zijn goede tot redelijke goede artsen.

   wist je dat veel amerikaanse uni’s op hetzelfde niveau zitten als de thia’se. sommige zijn zelfs slechter!

   • John Chiang rai zegt op

    Toch heb ik enige tijd geleden een bericht gelezen over de kwaliteit van Thaise universiteiten, waarbij veel universiteiten in vergelijk tot het buitenland erg slecht afsneden.
    In de familie van mijn vrouw hebben meerdere personen een z.g.n.universiteit doorlopen waarvan ik zeggen kan dat hun algemeen kennis ver onder het normale niveau ligt.
    Omdat ik Engelsman ben,komen ze niet zelden bij mij om hun Engelse taalkennis te testen, waarbij ik iedere keer opnieuw moet vaststellen,dat ze op een erg belabberd niveau zijn blijven staan.
    Veel kinderen in Thailand beginnen reeds vanaf het lagere onderwijs Engels te leren,en vervolgen dit ook in het hogere onderwijs,om later vast te stellen,dat ze in internationaal vergelijk erg slecht afsnijden.
    Ik ben overtuigd dat een kind in Europa die vanaf zijn lagere school Thai zou leren,en dit op een Europese universiteit nog verder zou uitbreiden,dat deze veel hoger zou scoren als erg veel Thai met hun Engels.
    Zou dit misschien toch kunnen liggen aan het feit,dat bij ons in Europa het onderwijs van hoog tot laag meestal een veel betere kwaliteit heeft??

    • John Chiang rai zegt op

     Ter aanvulling,een link van de ,,World University rankings” waarbij iedereen zelf een Thai universiteit zoeken mag.
     https://cwur.org/2018-19.php

     • Tino Kuis zegt op

      Dank voor die link!
      Natuurlijk zijn gemiddeld genomen Nederlandse universiteiten beter dan de Thaise maar even een paar voorbeelden in rangordes:
      Eindhoven 379
      Mahidol, Bangkok 471
      Tilburg 502
      Chiang Mai 793
      Ohio University, VS, 803.

      Het is dus onzin als een zekere John de Thaise universiteiten vergelijkt met een ‘veredelde vijfde klas lagere school’. Laten we een volwassen discussie voeren. Ik heb veel met Thaise artsen te maken gehad: ze zijn goed opgeleid, ok?

      • Johnny BG zegt op

       Het blijft een gevoelig onderwerp en heeft mogelijk te maken met wat je in de praktijk tegen komt.
       Het kan niet ontkend worden dat het kennisniveau van een Thaise uni student totaal anders is dan van een NL student, maar iets wat je niet leert kan je niet weten.

      • chris zegt op

       De rangorde van de kwaliteit van universiteiten wordt niet afgemeten aan de kwaliteit van het onderwijs (hoe zou je dat ook moeten meten: het aantal afgestudeerden, het % dat binnen een jaar een baan heeft, de cijfers van de afgestudeerden ??) maar aan de output in onderzoek. Hoeveel papers geschreven voor conferenties, hoeveel artikelen gepubliceerd in welk internationaal tijdschrift, hoeveel keren door andere wetenschapppers geciteerd…..Allemaal meetbaar. En onderzoek heeft niet per definitie te maken met de kwaliteit van het onderwijs.
       Op Thaise universiteiten (en ik maak me sterk ook op anderen) word je vooral beoordeeld op je onderzoekswerk en veel minder op de kwaliteit van de lessen die je geeft. Want ondezoek telt en bepaalt het imago van de universiteit en dus de aantrekkelijkheid voor nieuwe studenten.

       • Tino Kuis zegt op

        Citaat:
        Op Thaise universiteiten (en ik maak me sterk ook op anderen) word je vooral beoordeeld op je onderzoekswerk en veel minder op de kwaliteit van de lessen die je geeft. Want ondezoek telt en bepaalt het imago van de universiteit en dus de aantrekkelijkheid voor nieuwe studenten.

        Dat is allemaal waar, chris, maar ik reageerde op iemand die beweerde dat het niveau van Thaise universiteiten vergelijkbaar is met een vijfde klas lagere school, groep 7 dus. Ben je het daar mee eens? Die rangorde zegt niet alles, maar toch wel iets, of niet?

 7. J.A. zegt op

  Niet alleen in Bangkok hoor…..Achterlijke scholen hier zijn er alleen maar om zakken te vullen . Waardeloze leraren die meer op hun eigen trots gericht zijn dan op hun leerlingen…Als de cijfertjes er maar mooi uitzien zal het ze worst wezen of de kinderen iets leren….Een geld verslindend onzinnig gedrocht..School in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website